Hei, jeg heter Mats og er en robot

Snakk med meg om mat i Messenger!

Åpne i Messenger
skip navigation
matprat logo
Podcast med Anette, Eilin og Cathrine

Podcast

Her finner du alle podcastene våre. Lag maten, hør praten.

Hvordan steker du en helt perfekt biff? Hva er et balansert kosthold, og hvilke hemmelige ingredienser bør du alltid ha på kjøkkenet? Og det vanskeligste spørsmålet av dem alle – hva skal du egentlig ha til middag? I MatPrat-podden får du vite mer om maten du spiser, og inspirasjon til å kaste deg ut i nye eventyr på kjøkkenet. MatPrat-ekspertene gir deg rådene du trenger for å naile det.

🎧🎧🎧

7 smarte måter å bruke opp brødet ditt på 

Det er nesten ingenting som er så godt som nybakt brød, men etter en dag eller to er det ikke like fristende, og de fleste av oss kaster alt for mye brød. Du kjenner deg kanskje igjen? Men visste du at du kan lage nytt brød av brødrestene? Eller lage toast med strykejernet? I denne episoden skal vi gi deg minst 7 måter å bruke opp brødet på

Klikk her for å høre i Spotify eller i spilleren under for SoundCloud.

Butter chicken og nanbrød er perfekt høstmat

Saftig indisk smørkylling (murgh makhani) med mange varme krydre og kremet cashewpuré får liv i høsthustrige kropper når sola er gjerrig. Chutney av mango eller epler sammen med mykt nanbrød og raita er et must. Vi gir deg en smart stekemetode for brødet, og Therese fant chilien vi alle drømmer om på sin reise til India.

Nye favoritter med reinkjøtt – pizza, pasta og taco som du aldri har smakt det før

Blir det pizza, taco eller pasta til middag i helga? Med ferskt reinkjøtt kan du toppe favorittrettene dine og servere noe som virkelig blir lagt merke til! Vi gir deg en kremet hvit pizza med blåmuggost og kantareller, pasta med hvitløk og ristede nøtter og fredagstaco med multesalsa – alt toppet med ferskt reinsdyrkjøtt.

Stekefett - er det ett fett?

Hva skal jeg steke kjøttet og fisken i? Når bruker jeg smør når velger jeg olje i panna? Og hvilken olje er best å steke i? Dette er tre av de mest stilte spørsmålene om stekefett, og MatPrat-ekspertene har som vanlig svarene klare. For stekefett er ikke et fett!

 

Ett lammelår – fire middager

Helstekt lammelår med deilig tilbehør er noe mange forbinder med høsten. Men visste du at du kan få fire nydelige middager ut av ett og samme lammelår? I denne episoden skal Britt Marlene og Cecilie fortelle deg hvordan du deler det opp, hvilke oppskrifter som passer helt perfekt til de ulike delene, og ikke minst – hvordan du lager den ultimate sausen til det ferske lammekjøttet. 

Hvor mye kjøtt kan vi spise?

Har du også fått med deg alle meningene om at vi bør spise mindre kjøtt? Lurer du på hvor mye kjøtt vi egentlig spiser, og hvor mye vi burde spise? Hva er sunt, og hva er bærekraftig? Og kan kjøtt være begge deler?

Suksess med sopp

Nå er det sesong for sopp i alle varianter. Bruk den fersk, tørk den, eller frys den – og lag deilig mat som klemmer deg fra innsida. Her får du Cecilie og Britt Marlenes tips både til soppturen, hvordan du kan bruke soppen til deilige retter gjennom hele året, og vil du lage noe helt spesielt, så får du oppskriften på soppsoya.

Matpakketips

Etter en lang sommerferie er hverdagen her, og det smøres matpakker i de tusen hjem. Hva er det viktigste å sende med ungene i matboksen? Når kan barna lage matpakke selv? Og hva er ekspertenes favorittoppskrifter når man vil lage noe ekstra godt?

Triksene du trenger for å redde maten  

Du har sikkert vært der du også – stått der med en gjeng som venter på ferske hveteboller, og så ser deigen litt mistenkelig flat ut? Eller kanskje chilien var litt sterkere enn planlagt, så det blir take-away i stedet? Svidd grøt, brente kaker, majones som har skilt seg – det er mye som kan gå skeis på kjøkkenet. Men det finnes nesten alltid håp – her får du de triksene du trenger for å redde maten. 

Klikk her for å høre i Spotify eller i spilleren under for SoundCloud.

Feriefavoritter fra Middelhavet
Savner du maten fra feriefavorittene i Middelhavet? Det er norgessommer for de aller fleste, så MatPrat-ekspertene deler sine oppskrifter fra Spania, Italia og Hellas. Med paella, bruschetta og gyros med tzatziki kan du drømme deg bort til Middelhavet.
Hjemmelaget is
Fryser’n tømmes fort på varme feriedager, så MatPrat ekspertene gir deg sine beste oppskrifter på hjemmelaget is. Det blir nicecream, basilikumsorbet med sitron, blomster-is, kokosis med mango, lakris-is og sandwich-is. Og alle ungers sommerdrøm, is til frokost!

Salater du får dilla på

Har du lyst på en skikkelig god salat i sommersola? Trenger du tips til noen oppskrifter som du kan lage igjen og igjen og aldri bli lei? Da har du skrudd på riktig podd. For i dag kan Cecilie og Eilin friste med en lekker salatbowl med BBQ-kylling, en asiatisk biffsalat med frisk mynte, koriander og granateple og du får tips til både smakskombinasjoner og andre sprø saker som gir salaten det lille ekstra.

Koreansk BBQ

Smaker fra det asiatiske kjøkken er perfekt i sommervarmen, friskt, med litt sting og masse smak! Koreansk BBQ bør du absolutt prøve ut; Bulgogi er en favoritt - deilig marinert kjøtt og friske grønnsaker. Til koreansk grillmat må du selvfølgelig ha kimchi, og du kan lage både kimchipannekaker og kimchimajones.

Saftig burger på grillen

Det er tid for sommer, grill og hamburger! MatPrat-ekspertene deler sine burgerfavoritter – og frister med glasert rødløk, baconmarmelade, kyllingburger, og en deilig fargerik rødbetburger.

Perfekt Pavlova

Den er sprø utenpå og deilig seig inni – og toppet med fløyelsmyk eggekrem og søte bær. Vi snakker selvfølgelig om Pavlova, kakefavoritten til 17. mai. MatPrat-ekspertene forteller deg hvordan du får marengsbunnen helt perfekt, og frister med smaker som smash, lakris og salt karamell.

Tapas du vil elske

I denne episoden gir Cecilie deg enkle tips til hvordan du kan løfte tapasbordet til nye høyder. Med et overdådig charcuterie som ser (og høres) like godt ut som det smaker, focaccia på grillen, og aioli i mange ulike varianter, får tapasbordet den kjærligheten det fortjener.

Ravioli – hjemmelaget pasta
Dette er sendingen for deg som vil en tur til pastahimmelen. For i dag byr MatPrat- ekspertene på to varianter av hjemmelaget ravioli. Den ene er fylt med oksehaler, sopp og sjalottløk og serveres med nydelig kraft. Den andre fyller du med røkelaks, spinat og serverer med deilig nøttebrunt smør.

Meze med grillet lammelår

Den klassiske lammesteken er kanskje det mange forbinder med påske, men i denne episoden skal vi spice opp påskelammet litt, så vi drar fram grillen for våren og serverer meze. Med baba ganoush, kardemommeris og krydret gulrotsalat som tilbehør, blir smaksløkene virkelig sparket ut av vinterdvalen.

Klikk her for å høre i Spotify eller i spilleren under for SoundCloud.

Perfekt pizzadeig med poolish

I denne episoden forklarer Anette hemmeligheten bak den perfekte pizzadeigen. Trinn for trinn lærer du å lage en poolish, som tilsettes deigen. Med god tid og en app får du en luftig og sprø pizza, himmelsk på smak. For deg som vil ha en raskere løsning, byr Therese på eltefri pizzadeig.

Klikk her for å høre i Spotify eller i spilleren under for SoundCloud.

Sprøtt og godt – slik nailer du panering og fritering

Sprøtt utenpå, mørt og juicy inni – skal du imponere eller trenger noe skikkelig kosemat, er det vel ingenting bedre enn en frityrstekt godbit? MatPrat-kokkene Anette og Cecilie gir deg de tipsene du trenger for å fikse teknikkene fritering og panering som en proff, og du kommer til å få lyst på noe du kanskje ikke har hørt om før – nemlig de japanske fristelsene tonkatsu og katsudon.

Taco 2.0 med birria tacos og carnitas

Saftig langtidskokt oksekjøtt med chili og spisskummen er den nye hotte taco-trenden. Vi lærer deg å lage Birria Taco. Og på tre timer kan du trylle nakkekoteletter om til deilige carnitas og fredagskvelden er i boks. Vi byr også på våre topp to tilbehør til den litt mer fancy tacoen.

Reinsdyrkjøtt – helt vilt godt

Mørt, smakfullt og helt vilt godt – reinsdyrkjøtt er noe av det beste norsk natur har å by på. Hva med en saftig reinsdyrbiff med pastinakkpuré og nøttesmør? Eller en bao med glasert reinsdyrskav og sylta grønnsaker? Det er kanskje ikke så ofte du lager noe med reinsdyrkjøtt, men det kan komme til å endre seg nå, for i denne episoden får du MatPrat-kokkenes aller beste tips til hvordan du lykkes med reinsdyrkjøtt hjemme på kjøkkenet – både til hverdags og fest.  

Sunn start på året + lytterspørsmål

Hvordan går jeg ned i vekt fort? Hva skal jeg spise for å føle meg mett? Og er det bra å faste? Ekspertene svarer på spørsmål dere har sendt inn. Og bowls med søtpotet og grønnkål, spinatwraps med kylling og ferske vårruller med suovas gir deg en sunn kickstart på året.

Fra rester til digge retter

Mac’n cheese-muffins, crunchy krutonger og italienske klassikere som ribollita og panzanella – visste du at du kan lage alt dette av matrester? Restene fra i går kan bli til en enda bedre middag i dag, alt du trenger er noen gode tips, og det får du i denne episoden av MatPrat-podden.

O julemat med din glede

Saftig ribbe som har en glaze med stjerneanis, sitrongress og kanel. Røkt pinnekjøtt med søtlig barbecuesaus med litt sting. Det er snart tid for julemiddagen, vi byr på nye varianter, men også klassiskere. Og vet du ikke hvordan du får svoren sprø, eller karamellpuddingen perfekt, så vet du det i løpet av MatPrat-podden. 

Julestemning på en halvtime

Endelig er det desember! Vi kjører maks julestemning med den beste oppskriften på seige fløtekarameller, superdigge julekaker og den perfekte glasuren til pepperkakene dine. Og hvor mange julefilmer har Anette egentlig sett så langt? I denne episoden skal vi sørge for at du får skikkelig julestemning. 

Trøstemat og cravings

Hva er den ultimate trøstematen? Du vet den du spiser når du har hatt verdens kjipeste dag, det bare regner eller du rett og slett trenger litt trøst og kos?  Vi skal lære å lage Gyoza, den japanske varianten av dumplings, som både dampes og stekes. Og en curry med kylling, nudler, peanøttsmør og chili. Og klassikeren som går veldig fort å lage, smørstekt toast med masse smelta ost og andre godsaker inni. Vi får også svar på hvorfor vi craver det som er søtt, salt og fett.  

Suppe med tre teknikker

Lyst på en ertesuppe med grønn curry og kokosmelk, en mettende blomkålsuppe eller en herlig ramen som du koker på hjemmelaget kraft?I denne episoden forteller MatPrat-kokkene deg hvilke tre teknikker du kan bruke til å lage supper i nesten alle varianter. 

Fristende frokost

Instagram bugner med frokost-trender og vi lærer deg å lage de aller diggeste.   Dette er episoden for deg som har lyst på en deilig start på dagen, enten det er travel mandag eller en lang lørdagsmorgen. Og vi skal svare på det som mange lurer på: må vi spise frokost? 

Middagspanikken 

Kokos og currypanne med delikat torsk, chilli og lime. Shawarma med revet lammelår, som er krydret med spisskummen, nellik og allehånde. Nei, vi frister ikke med lørdagsmiddag, men gode, sunne og ganske raske retter du kan lage i en travel hverdag. Dette er episoden for deg som sliter med middagspanikken.   

Hvordan steke den perfekte biffen?

Er en perfekt stekt biff med hjemmelaget bearnaisesaus noe for deg? Eller foretrekker du kanskje heller litt marinert entrecôte med ingefær, hvitløk, ris og spicy chilisaus servert i sprø hjertesalat? Og hvis du lurer på hvordan du steker biffen helt perfekt, får du svar på det!

Roten til alt godt

Trenger du inspirasjon for å lage noe nytt og digg med grønnsaker? Da hører du på de rette folka. Du får også fire smarte tips for hvordan du kan få i deg mer grønt, uten særlig innsats.  

Lam med en smak av verden

Se for deg et nystekt yoghurtbrød – en krysning mellom naan og tortilla - som du fyller med auberginedipp, rødløk, paprika, og noe av det beste kjøttet du kan få tak i nå på høsten. Også vi har vært skikkelig frekke og lagd en helt ny vri på fårikålen.

Podcastinnspilling
Podcastinnspilling

Vil du høre mer?

I denne gode, gamle podcastserien møter du barndomskompisene Erlend og Øistein i det de prøver seg på oppskrifter for aller første gang. Ta med deg gutta på kjøkkenet og lær mer om maten du lager og råvarene du bruker.