Vaniljeis med granskuddsirup

Kategori
Kos
Vanskelighetsgrad
Middels
Tid
Over 60 min

Hjemmelaget vaniljeis smaker utrolig godt med granskuddsirup. Plukk granskuddene om våren når de er små og ferske, lag sirup og ha på glass. Da kan du spise denne herligheten hele sommeren.

Ingredienser

Vaniljeis:

 • 8 stk. eggeplomme
 • 150 g sukker
 • frø fra 1 stk. vaniljestang
 • 5 dl kremfløte

Granskuddsirup (1 glass):

 • ca. 10 dl granskudd
 • ca. 1,5 dl vann
 • ca. 6 dl sukker

Slik gjør du

1. Pisk eggeplommer og sukker til en luftig og stiv eggedosis, 6-8 minutter.

Ta vare på eggehvitene og bruk dem eksempelvis til marengs.

2. Del en vaniljestang i to på langs. Skrap ut frøene og pisk dem sammen med kremfløte til en myk krem. Vend kremen forsiktig inn i eggedosisen. 

3. Kle en brødform på 1 ½ liter med bakepapir, hell issmeten i formen og sett den i fryseren til isen blir stiv, minst 2-3 timer.

4. Rør i isen et par ganger under innfrysingen slik at det ikke danner seg iskrystaller.  

5. Ha granskudd i en kjele og hell på vann til det dekker. Kok opp, og la det koke i ca. 25 minutter.

6. Sil av granskuddkraften. Bruk en tett sil eller et klede. Mål opp mengden granskuddsaft og beregn ca. 2 deler sukker til 3 deler væske. Ha granskuddsaften tilbake i kjelen sammen med sukker. Kok opp på middels varme, og la det koke til væsken tykner og får en tynn sirupkonsistens. Bruk en skje og fjern hvitt skum som danner seg langs kanten av kjelen underveis i kokingen.

Har du plukket mye granskudd, koker du dem og siler av. Deretter måler du opp væsken, og tilsetter sukker etter mengden væske. Regn 2 deler sukker på 3 deler væske.

7. Trekk kjelen av platen. Sirupen har nå skiftet farge og kan enten være rosa, eller mørkere rødbrun alt etter hvor mye den har kokt inn. Sirupen vil tykne ytterligere etter hvert som den blir kald.

8. Hell den ferdige sirupen over på en ren flaske eller et glass.

Server kuler av vaniljeis toppet med den deilige granskuddsirupen.

Sirupen holder seg godt lenge. Den smaker også kjempegodt på pannekaker, du kan smøre den på brødskiva, servere den til viltmiddagen eller som tilbehør til en ost- og spekematanretning.

POPULÆRT AKKURAT NÅ

 

Kommentarer

  Se alle kommentarer...

  For å skrive en kommentar må du være logget inn.