Ingredienser

 • ca. 2 kg tynnribbe eller familieribbe
 • 3 ts salt
 • 2 ts pepper
 • ca. 2 dl vann
Del

Ribbe

(68)
Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Det er ikke mange norske hjem uten ribbe i løpet av jula, og det store samtaleemnet er om svoren blir like sprø i år som i fjor. Under finner du noen lure knep for å få den beste ribba.

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Ingredienser

 • ca. 2 kg tynnribbe eller familieribbe
 • 3 ts salt
 • 2 ts pepper
 • ca. 2 dl vann

Slik gjør du

Hvor mye ribbe per person?

Vi beregner 300 g ribbe per person. Skal du servere ribbe med medisterkaker og julepølse kan du redusere til 250 g per person. Vil du ha nok ribbe til at du også kan servere kald ribbe til julefrokost/julelunsj, beregn ca. 450 g per porsjon. Har du rester av ribbe, kan du lage noe godt til juletapas eller andre digge resteretter

Ribbe-192615-37Du trenger: Tynnribbe, salt, pepper og vann.

Ribbe-192615-37
 1. Skjær gjennom svoren og litt ned i spekket med en skarp, spiss kniv. Hvis du ruter opp parallelt med ribbeina blir det lettere å skjære opp pene biter etter steking. Gni ribba godt inn med salt og pepper. Masser gjerne saltblandingen godt ned i sprekkene i svoren. Pakk ribba inn i folie og la den stå i kjøleskap i 2-3 dager.
Ribbe-192615-37
 1. Legg ribba i langpanna med svoren opp. Legg en asjett opp ned under ribba, slik at den blir litt høyere på midten (da renner det smeltede fettet av ribba). Det er viktig at ribba er noenlunde like høy på begge sider for å få et jevnt og pent resultat. Du kan også bruke en ball av folie til å støtte opp ribba. Hell på vann og dekk formen med aluminiumfolie. Pass på at folien ikke hviler mot ribba, da kan den sette seg fast. Det er viktig at folien er helt tett for at dampingen skal bli vellykket.
 2. Forvarm ovnen til 230 °C. Sett langpanna midt i ovnen og damp i 45-60 minutter. Nå "blåser" ribba seg litt opp og svoren spriker.
Ribbe-192615-37
 1. Fjern folien og reduser temperaturen til 200 °C. Sett ribba tilbake midt i ovnen og stek videre i ca. 1-1 1/2 time. Fyll gjerne på litt vann i langpannen underveis. Uansett om ribba veier lite eller mye, er steketiden like lang. Dette kommer av at tykkelsen er omtrent den samme om ribba er stor eller liten. La ribba hvile i 20 minutter før du skjærer i den.
Ofte får ribba sprø svor av seg selv, hvis ikke kan du gjøre følgende mot slutten av steketiden: Sett panna høyere i ovnen og øk temperaturen til 250 °C, eller bruk ovnens grill. Følg nøye med så du ikke brenner svoren, ikke forlat ovnen, for dette går raskt. Hvis bare deler av ribba har fått sprø svor, kan disse dekkes med aluminiumfolie, slik at de ikke blir brent.
Ribbe-192615-37

Saftig og god ribbe med sprø svor klar til servering. Tradisjonen tro blir dette ofte servert med surkål eller rødkål, kokte poteter, svisker, epler, stekesjy eller saus og rørte tyttebær

Ribbe - klassisk julemat

Del

Vurder oppskriften

Din vurdering

Vil du ombestemme deg? Gi en ny vurdering!

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

  Se alle kommentarer...

  For å skrive en kommentar må du være logget inn.

  Flere yummy ideer til deg!

  Andre ting du kanskje synes er interessant