Hva slags fett bør jeg bruke til steking?

Valg av stekefett kan spille en helse– og smaksmessig rolle. Det aller viktigste er at fettet ikke blir for varmt, og at det ikke brukes flere ganger.

Det er i dag et enormt utvalg av ulike oljer, margarintyper, smør og blandinger av disse, både i flytende og fast form. For hva slags fett er egentlig best egnet til steking?

Smør for smak og margarin for resultat

Smør vil ved sterk oppvarming felle ut proteinrester fra melk/fløte. Disse proteinrestene blir fort brent, og smør har derfor ikke de beste egenskapene for steking. Men steker man forsiktig, vil proteinrestene være med på å sette en god nøtteaktig smak på det ferdige produktet. Margarin har gode stekeegenskaper, så lenge du bruker en type som egner seg til steking.

Et godt råd er å se på smøret eller margarinens farge når du skal steke. Når det smeltede smøret/margarinen har en lysebrun farge, er temperaturen ca. 200 ⁰C og passe til steking. Når det har en mørkebrun farge er temperaturen 300 ⁰C, og egentlig for høy til steking, med unntak hvis kjøttet kun skal brunes raskt.

Olje til steking

Pass på at du velger en olje som faktisk er egnet til steking. Som regel står det «til steking» på flasken. De oljetypene som egner seg aller best er raffinerte raps-, soya-, solsikke- eller olivenoljer som er nøytrale i smak og tåler høy varme.

I tillegg finnes det noen kaldpressede oljer som egner seg til steking, men da står det tydelig på flasken.

Olje kan fort komme opp i 300 ⁰C, og gir ingen signaler før den begynner å ryke. Med hensyn til oljens helsemessige egenskaper bør den ikke overstige 180 ⁰C. En god regel er aldri å helle olje i pannen før det som skal stekes er klart til å legges i. Stikk et treredskap i oljen for å sjekke temperaturen. Når det bruser rundt redskapet er oljen varm nok.

Kaldpresset olje spruter mer

De fleste kaldpressede oljer inneholder komponenter som under høy temperatur kan danne uønskede forbindelse, dårlig smak, lukt og mulige helseskadelige stoffer. I tillegg har slik olje dårligere stekeegenskaper ved at den for eksempel spruter mer. Kaldpressede oljer er dyrere og har mer egensmak, og egner seg best til salatdressinger og marinader.

Vask stekepannen etter bruk

Gammelt fett i stekepannen kan sette i gang en oksidasjon av den nye oljen/fettet, som kan ha negativ effekt på helsen. Vær derfor nøye med å vaske stekepannen etter bruk. 

Slik får du best stekeresultat

  • Ta ut kjøttet fra kjøleskapet i god tid, slik at det er temperert og ikke senker temperaturen for mye når det legges i stekepannen.
  • Tørk av kjøttet med tørkepapir for å unngå spruting, og får å få pen stekeoverflate.
  • Ikke legg for mye i pannen av gangen. Da vil kjøttet bli mer kokt enn stekt.
 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.