Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Cecilie, Julie og resten av familien Maske på tur

Skikkelig digg turmat

Planlegger du å være mye ute og overnatte i naturen i sommer? Da er det viktig å tenke smart om turmaten. For selv uten kjøkken og kjøleskap er det mange muligheter for digg mat i det fri. Her får du de beste tipsene fra to søstre som gikk sine aller første fjellturer sammen – én turekspert og én kokk.

– Julie er sprekere og glad i mye lengre turer enn meg, sier MatPrat-kokk Cecilie Maske og smiler. Søsteren Julie Maske er journalist i Fjell og Vidde, Norges største friluftsmagasin.

– Cecilie er mye flinkere og mer fantasifull enn meg til å lage turmat, så der oppveier vi hverandre, sier Julie. Hun legger til at det ikke alltid er viktig å gå så langt, men heller legge vekt på gleden over å komme seg på tur og være ute.

Søstrene vokste opp i en veldig turglad familie, med fjellturer til alle årstider. De var fire søsken, og alle måtte være med på tur. Men da tenårene meldte seg, hadde Cecilie fått nok.

–Jeg var den vrange storesøsteren som gjorde opprør og ikke ville bli med på flere fjellturer med familien.

Lillesøster Julie, derimot, fortsatte med interessen.

– Jeg vokste aldri fra turlivet. For meg har friluftsliv vært den røde tråden gjennom mange av mine veivalg, sier Julie. 

Julie Maske (Foto: Knut Eggen)

Som voksne har de oppdaget at de er et bra team på tur, med en som dyrker lidenskap for mat og en som har gått på tur i hele Norge.

– Vi drar ikke ofte på tur sammen, men når vi er ute utfyller vi hverandre. Jeg tenker på smaksopplevelser og ikke minst hva vi kan sanke av mat underveis, mens Julie tenker praktisk, enkelt og gjennomførbart – spesielt med tanke på vekt og transport, sier Cecilie.

– Det er alltid en avveining mat og kos, kontra vekt og lengde på turen. Hengekøyetur i Marka kan by på avanserte retter, for da vet jeg at vi ikke skal gå så langt og kan tåle tyngre sekk. Skal vi på fjelltur over mange dager eller gå skitur over Jostedalsbreen, må maten forenkles. Da er det ideelt med frysetørret mat, sier Julie.

Cecilie Maske

Med litt forberedelser hjemme er det lite som skal til for å få både praktisk og digg turmat.

– Cecilie har lært meg mye om å pakke maten fornuftig – i små poser og lett plastemballasje. I tillegg har hun prentet inn hvor lite som skal til for å piffe om selv de enkleste ferdigretter med hvitløk, tørre urter og parmesanost, forteller Julie.

Under får du svar på alt du lurer på om turmat i sommervarmen. Her er søstrene Maskes beste tips for digge og smarte måltider på tur.

Kan jeg ta med fryst melk på tur, som tiner i romtemperatur over natten så vi kan lage havregrøt til frokost og ha til litt melk i kaffen?

Du kan egentlig ta med alt mulig på tur – både fryst og tint. Sørg for å emballere det godt, for eksempel kan du pakke fryste ting i flere lag klær som du allikevel skal ha med på turen, inni soveposen, dunjakken eller liknende. Avispapir egner seg også godt til å isolere fryst mat, og etterpå kan du bruke det til å tenne bål, eller krølle sammen for å tørke våte sko. Jo mer maten er emballert i, jo lenger tid tar det før den tiner. Hvor varmt det er i lufta spiller selvsagt også inn, men pakker du inn en kartong fryst melk sammen med et kjøleelement eller for eksempel en pakke fryste pølser, kan du faktisk klare å få den til å holde seg i to dager på den måten.

Hvor lenge holder egg og bacon på tur? En natt i norsk sommer? Har det noe å si for holdbarheten om baconet er stekt først?

Egg holder seg lenge, men det er selvfølgelig en utfordring å få dem med seg uten at de blir knust. Det finnes spesielle eggekartonger i plast som er fine å bruke. Bacon holder seg bra minst et døgn om det er pakket inntil for eksempel fryst melk eller liknende. Bacon er både saltet og røkt, og er stort sett vakuumpakket, noe som gjør at det er ganske holdbart om det ikke oppbevares for varmt for lenge. Husk alltid å lukte på baconet før du spiser det. Om baconet er skikkelig sprøstekt før du drar på tur, vil det ha noe lenger holdbarhet, men det vil jo ikke være like lekkert å servere.

Hva med fryste middager, som bolognese eller lapskaus, vil det holde seg noen dager på tur?

Alle slags gryteretter er fine å ha med på tur! Her gjelder de samme reglene som over: hold det så kaldt som mulig, og pakk det godt inn før det legges i sekken. En literbøtte med fryst lapskaus vil trenge ganske mange timer på å tine, og om du for eksempel setter bøtta i en kald bekk over natten, kan den nok fint spises etter to dager. Men husk: lukt på maten for å sjekke om den fortsatt er god! Og pass på at den er ordentlig gjennomvarm før du spiser den – det tar livet av de bakterier som kanskje har begynt å vokse.

Et glass tomatsaus fra butikken holder jo uten kjøling når det er uåpnet. Om jeg lager egen tomatsaus og tar med, hva er holdbarheten?

Hjemmelaget tomatsaus bør oppbevares i et tett glass eller boks, og må også holdes så kaldt som mulig. Den kan holde seg en dag eller to om det ikke er alt for varmt, men kan etter hvert begynne å gjære.

Jeg vil pakke lett, og ser etter pålegg som ikke trenger kjøleelement. Spekeskinke? Fenalår? Avokado?

For pålegg gjelder også samme regel som over: Hold det kaldt! Men spekemat tåler å bli oppbevart litt varmere, så fenalår, spekeskinke og et stykke spekepølse som du kan skjære av tåler fint å ligge i sekken. Salami i skiver vil nok også holde seg ganske bra, men blir svett og udelikat i varmen, og kan også bli sur. Ellers er jo alt som er på tube veldig greit å ha med på tur. Avokado er kanskje enda mer ømtålig enn egg, og kan lett bli klemt og udelikat. Vil du ha med noe grønt, så velg agurk og paprika, som tåler en støyt.

Hvor lenge holder et kjøleelement seg på tur i sommer?

Et kjøleelement holder ikke stort lenger enn noen timer, avhengig av hvor varmt det er, og hva du har pakket det inn i. Skal du være borte noen dager, så tenk godt gjennom hva du pakker. Det er unødvendig å dra på tinte kjøleelementer uten noen kjøleeffekt om du kan bruke en pakke fryste pølser eller fryst bolognese som kjøleelement først, og middag etterpå.

Cecilie og Julies beste turmat-tips

 • Ta med en liten kjølebag eller kjølepose som isolerer godt for det som  holdes kjølig, f.eks. skinke, bacon eller pølser, i tillegg til enkle tørrvarer eller hermetikk som til sammen vil gi gode måltider på tur.
 • Tørrvarer og porsjonsposer er gode å ha. F.eks. potetmos på pose kan også brukes til å jevne supper, og «rett-i-koppen»-varianter av grøt, suppe, toddy og kakao kan være en god «quick-fix» for sultne, kalde skrotter.
 • Tørrmelkpulver fungerer utmerket istedenfor vanlig melk, og blir nydelig varm kakao. Eggepulver finnes også, og kan brukes til for eksempel omelett, eller i pannekaker.
 • Bland de tørre ingrediensene til en rett i en plastpose hjemme. For eksempel ris, sopp, tørkede urter og litt buljongpulver til en risotto, eller mel, bakepulver og salt for å lage pinnebrød eller brød bakt på steinhelle.
 • Ta med litt aluminiumsfolie. Det veier ikke stort, og kan brukes til å bake selvfisket fisk, grønnsaker eller sopp på bålet, eller pakk brødskivene i folie og lag ostesmørbrød.
 • Ta med havregryn, sukker og smør til havregrynsgrøt til frokost (beregn 1 dl havregryn pr porsjon).
 • Bruk primus med gass. Du trenger 2-3 gode gryter, evt. en stekepanne og kaffekjel (husk kokmalt kaffe).
 • Polarbrød er genialt.
 • Pannekakerøre kan lages hjemme, fryses ned i plastflasker og brukes som kjøleelement på turen.
 • Bak matmuffins før turen og bruk som niste.
 • Husk å ha med litt nøtter, rosiner, sjokolade til «bensin» underveis.
 • Lær deg litt om spiselige ville vekster. Det er morsomt å supplere den medbragte maten med mat du har sanket selv!

Praktisk og god turmiddag

 • Tacolefser fylt med kjøtt eller kjøttdeig (begge deler stekt på forhånd hjemme, og gjerne fryst, så det holder seg lenger) sammen med paprika, løk og ost pakket i aluminiumsfolie, stekes på bål eller rett i stekepanne.
 • Pasta med chorizo, rød pesto og parmesan (mye smak, lite vekt).
 • Risotto med tørket sopp, urter og parmesan (riv parmesan hjemme og ha i en pose)
 • Pannekaker – kan blandes på flaske hjemme eller du kan bruke ferdigpose og blande på tur. Husk smør til steking. Sukker og sitron er godt, og har du med bacon er fleskepannekaker fantastisk.Eller gjør som franskmennene: Fyll pannekakene med ost og skinke. Nam!

God tur!

Sist oppdatert: tirsdag 30. juni 2020

Podcast-episode: Turmat i kulda

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

  For å skrive en kommentar må du være logget inn.

  Flere yummy ideer til deg!

  Andre ting du kanskje synes er interessant

  version:11.21.1.9000, server:MP-PRD-WEB12 26.05.2024 14:01:42