Oksehaleravioli

Kategori
Gjester
Vanskelighetsgrad
Avansert
Tid
Over 60 min

Skal du lage hjemmelaget oksehaleravioli, må du legge ned litt tid og kjærlighet, for å få de deilige små pastaputene med det møre kjøttfyllet og den gode smaken på kraften. Er det verdt det? Heeeelt klart, mener vi!

Ingredienser

Oksehalekraft:

  • 1,5 kg oksehale
  • 1 stk. løk
  • 1 stk. gulrot
  • 0,5 stk. sellerirot
  • 0,5 stk. purre
  • 2 stk. laurbærblad
  • 1 ts hel pepper
  • 1 stk. stjerneanis
  • 4 stilker frisk timian

Raviolifyll:

  • 2 stk. sjalottløk
  • 1 båt hvitløk
  • 150 g frisk sjampinjong
  • 2 ss smør til steking
  • ca. 300 g renset kjøtt fra oksehale
  • ca. 1,5 dl kraft fra koking av oksehaler
  • 2 ss finhakket frisk gressløk , eventuelt spinat eller bladpersille

Pastadeig:

  • 250 g hvetemel , gjerne fint pastamel eller durumhvete
  • 0,5 ts salt
  • 2 stk. egg
  • 2 stk. eggeplomme

Til servering:

  • 0,5 stk. gulrot
  • 0,5 stk. persillerot , eventuelt sellerirot
  • 1 ss finhakket frisk gressløk
  • 4 ss revet parmesan
  • ca. 6 dl kraft fra koking

Slik gjør du

  1. Rens grønnsaker til kraften. Kutt løk, selleri og gulrot i grove biter.
  2. Krydre oksehalene med salt og pepper, og brun dem i omganger i en jerngryte. Du kan også brune dem i ovnen.
  3. Legg de brunede oksehalene tilbake i gryten, ha i grønnsakene og fyll på vann til det dekker kjøtt og grønnsaker. Ha i krydder. 
  4. Kok opp, skru ned varmen og sett på lokk. La det trekke i ca. 3 timer til kjøttet er helt mørt og løsner fra beina. 
  5. Ta ut de kokte oksehalene, og plukk kjøttet fra beina. Pass på at du ikke får med brusk og fettklumper.
  6. Sil kraften over i en kjele og smak på den. Vil du ha en mer intens smak kan kraften reduseres noe, men du bør ha igjen 1-1,5 dl kraft per person til serveringen. 
  7. Sikt mel til pastadeig i en liten haug på arbeidsbordet og lag en fordypning midt i haugen. Ha i salt, hele egg og eggeplommer. 
  8. Bland ingrediensene sammen med en gaffel eller med fingertuppene. Bland forsiktig inn litt og litt mel til alt er blandet.
  9. Etterhvert som deigen samler seg kan du begynne å kna med hendene.Deigen skal knas i minst 5 minutter. Den kan mange ganger kjennes litt hard ut til å begynne med, men etter hvert som du knar vil du kjenne at den blir smidigere og lettere å jobbe med.
  10. Pastadeigen er ferdig knadd når den er myk, smidig, elastisk, varm og god. Hvis den kleber litt til benken drysser du bare på litt mer mel og knar litt til. Er den for tørr kan du justere med litt vann eller mer eggehvite.
  11. Pakk inn deigen og legg den kjølig. Deigen bør hvile minst 30 minutter før du kjevler den ut eller kjører den gjennom pastamaskin.
  12. Finhakk sjalottløk, hvitløk og sopp til raviolifyllet. Jo finere du kutter, jo bedre.
  13. Fres løk og hvitløk i en panne med litt smør til det er blankt, ha i sopp og fres til alt har fått en fin farge, og væsken fra soppen har fordampet.
  14. Ha i kjøttet fra oksehalene. Hell på litt av kraften og la alt småkoke til det har blitt en smaksrik kompott. Krydre med salt og pepper, eventuelt litt chiliflak dersom du ønsker fyllet mer spicy. Du kan også ha i litt finhakket gressløk eller bladpersille. Avkjøl fyllet, og la det stå kjølig til du skal fylle ravioliene.
  15. Pakk ut pastadeigen og legg den på en melet kjøkkenbenk. Form deigen til en firkant med omtrent samme bredde som pastamaskinens inntak. Still inn maskinen på det tykkeste hakket (O) og sveiv deigen gjennom.
  16. Sett pastamaskinen ett hakk tynnere (1) og sveiv gjennom deigen på nytt. Fortsett med ett hakk til (2) og brett deigen fra endene inn til midten slik at du får en jevn rektangulær pastaplate med rette kanter.
  17. Kjør pastaen gjennom maskinen på det tykkeste (O) en gang til, og fortsett deretter til  du har deigen så tynn som du vil ha den. Vanligste trinn for ravioli er trinn 6 på maskinen.
  18. Del pastaleiven i to med en kniv, slik at du har to like store deler. Dekk gjerne til den ene delen slik at den ikke tørker ut. Bruk en teskje og legg på fyllet i porsjoner på den ene leiven. Lag noen få store til hver porsjon eller flere mindre ravoili. 
  19. Legg den andre pastaleiven over leiven med fyll. 
  20. Bruk pekefinger og langfinger på begge hendene dine. Legg et lite svakt trykk over hver fyllporsjon. Trykk deretter ned rundt hver fyllporsjon, slik at pasta møter pasta og at det ikke dannes luftlommer. Du kan også pensle med litt sammenvispet egg rundt fyllet slik at pastaleivene  klistrer seg lettere sammen. 
  21. Bruk en utstikker, en kakekutter eller et glass, og stikk ut ravioliene. Utstikkeren bør være litt større enn fyllet slik at du får en fin kant rundt raviolien. Du kan også bruke en gaffel og klemme rundt kanten for å få en mer dekorativ kant. 
  22. Legg de fylte ravioliene på et brett drysset med litt durumhvete for at de ikke kleber seg sammen. 
  23. Nå skal du gjøre klar til servering. Skrell gulrot og persillerot og kutt dem i små terninger. Kutt gressløk. Varm opp kraften, og smak den til, dersom dette ikke er gjort. 
  24. Kok opp en stor kjele med lettsaltet vann. Slipp forsiktig én og én ravioli i det kokende vannet. Kok ravioliene al dente, ca. 4 minutter. Bruk en hullsleiv og løft dem forsiktig opp i dype serveringsskåler. 
  25. Dryss på de små grønnsaksteringene og hell på den varme kraften. Ha på litt nykvernet pepper og eventuelt revet parmesan. Server med en gang. 

Ravioli med oksehale

POPULÆRT AKKURAT NÅ

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.