Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Her finner du tekniske beskrivelser av de forskjellige informasjonskapslene vi bruker.

Hei, jeg heter Mats og er en robot

Snakk med meg om mat i Messenger!

Åpne i Messenger
skip navigation
matprat logo
Klassisk lammestek

Ingredienser

velg antall porsjoner
10  porsjoner
  • 1 stk. lammelår , ca. 2,5 kg
  • 2 ts salt
  • 1 ts pepper
  • 3 båter hvitløk
  • 4 stilker frisk rosmarin
  • 3 dl vann

Ovnsbakte grønnsaker:

  • 6 stk. gulrot i staver
  • 1 stk. sellerirot i biter
  • 3 stk. løk i båter
  • 2 ss olivenolje
  • 1 ts salt
  • 0,5 ts pepper

Sjysaus:

  • ca. 5 dl kraft fra steken
  • 2 ss maisenna
Del

Klassisk lammestek

(5)
Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Klassisk lammestek er typisk servering i forbindelse med påske og i lammesesongen om høsten, men gjerne ellers i året også. Bruker du litt tid på å skjære ut isbeinet på lammelåret før steking, så får du en lammestek som er enklere å skjære i fine skiver.

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Ingredienser

velg antall porsjoner
10  porsjoner
  • 1 stk. lammelår , ca. 2,5 kg
  • 2 ts salt
  • 1 ts pepper
  • 3 båter hvitløk
  • 4 stilker frisk rosmarin
  • 3 dl vann

Ovnsbakte grønnsaker:

  • 6 stk. gulrot i staver
  • 1 stk. sellerirot i biter
  • 3 stk. løk i båter
  • 2 ss olivenolje
  • 1 ts salt
  • 0,5 ts pepper

Sjysaus:

  • ca. 5 dl kraft fra steken
  • 2 ss maisenna

Slik gjør du


Du trenger: Lammlår, gulrot, knollselleri, løk, rosmarin, hvitløk, salt, pepper og olivenolje.

  1. Sag over leggbeinet med en snekkersag eller baufil. 

  1. Skjær vekk litt av det ytterste kjøttet på leggbeinet, og skrap det rent med kniven slik at det blir en dekorativ beinpipe. Beina og kjøttavskjær brukes gjerne til en god lammekraft som kokes samtidig med at steken står i ovnen.

  1. Isbeinet fjernes lettest ved at knivspissen stikkes ned i kjøttet på innsiden av det halvmåneformede beinet. Bruk en tynn, skarp kniv (gjerne utbeiningskniv). Skjær langs beinkanten i en dybde av ca. 3 cm. Beinet er litt krokete, så pass på at kniven er vinklet mest mulig inn mot beinet hele veien så det ikke blir så mye kjøtt igjen på beinet. Ta tak med fingrene og bøy isbeinet bakover, stikk kniven inn i kuleleddet og vri og skjær til den store senen som holder kulebeinet på plass er skåret over. Dette er litt kronglete, men absolutt verdt jobben! Skjær inntil beinet til isbeinet er skåret løs.

  1. Gni lammelåret godt inn med salt og pepper. Del hvitløken i tynne båter, stikk lommer i steika med en kniv og stikk inn hvitløksbåter og rosmarinkvaster.
  2. Legg steken i en langpanne og hell i vannet. Fordel grønnsaker rundt steken og drypp over olivenolje. Krydre med salt og kvernet pepper.
  3. Sett steken i ovnen ved 125 ºC. Når steketermometeret viser 65 °C er steken medium, og på 70 °C er den medium pluss. Lammesteken er gjennomstekt på 75 °C. Ta ut steken, pakk den inn i aluminiumsfolie og la den hvile i ca. 15 minutter
Normal steketid for lammestek på ca. 2,5 kg er ca. 3 timer.
  1. Sil av kraften som har dannet seg i bunnen av langpanna og hev temperaturen til 200 °C. Stek grønnsakene videre i ca. 15 minutter mens steken hviler.
  2. Lag saus ved å røre ut maisenna i kaldt vann og tilsette jevningen i kraften under stadig visping. Kok opp og smak til med salt og kvernet pepper.

Server gjerne med gode poteter, sjysaus og en god sennep eller ripsgelé.

 

Ble det rester etter lammemiddagen? Vi har gode tips til hva du kan lage med rester av lammelåret eller lammesteken.

I denne oppskriften kan du gjerne bruke fårestek i stedet for lammestek. Du kan også tilberede saltet lammelår på samme måte, men da må du ikke salte vannet. 

Del

Vurder oppskriften

Din vurdering

Vil du ombestemme deg? Gi en ny vurdering!

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.3546, server:MP-PRD-WEB11 30.11.2022 08:47:28