To nøkkelord for et sunt kosthold er variasjon og balanse. Det vil si å spise ulike matvarer fra forskjellige matvaregrupper i balanserte mengder.
Størstedelen av tallerkenen bør bestå av matvarer fra planteriket, slik som grove kornprodukter, grønnsaker og frukt. Kombiner med én porsjon animalske matvarer, som fisk, kjøtt, egg eller melkeprodukter. Med en slik kombo er det lettere å sørge for at kroppen får nok av alle de ulike næringsstoffene den trenger – og at maten du spiser danner grunnlag for god helse.
Så hvor mye kjøtt er det plass til?
I helsesammenheng skiller man gjerne mellom rødt kjøtt og hvitt kjøtt. Rødt kjøtt blir definert som kjøtt fra storfe, svin og lam, mens hvitt kjøtt er kylling, kalkun, høns og and.
I tråd med nyeste systematiske kunnskapsoppsummeringer om rent rødt kjøtt og helse, er mellom 350 og 500 gram i uken en passe mengde for de som spiser rødt kjøtt (tilsvarer rundt 500 til 750 gram rå vare i uken). I praksis kan dette oversettes til 2-3 middager i uken med rødt kjøtt. Da får man bra påfyll av viktige næringsstoffer som rødt kjøtt bidrar med. Samtidig er det en mengde som gir rom for å sette sammen et variert kosthold med rikelig med grønnsaker og grove kornprodukter.
Nyeste nasjonale kostholdsundersøkelsen viser at vi i løpet av en uke i snitt spiser litt over 360 gram rent rødt kjøtt (rå vare), her kan du lese mer om kjøttforbruket i Norge.
Når det gjelder forskning på helseeffekter av hvitt kjøtt, så finnes det begrenset med studier på dette. De studiene som finnes peker mot at hvitt kjøtt har en nøytral effekt på helsa vår. Samtidig er hvitt kjøtt næringsrik mat, og hører med i et sunt og variert kosthold.
I tillegg bør man til hverdags velge rent kjøtt fremfor bearbeidede kjøttprodukter.

Fyll tallerken med tre ulike deler, da får du et næringsrikt måltid.
Husk også på hvordan resten av måltidet ser ut. Det er helheten gjennom dagen, uken og året som spiller en rolle. Forsøk å ha en balansert tallerken med godt med grønt, en porsjon grove karbohydrater og en porsjon med noe proteinrikt. Tallerkenmodellen er et fint verktøy å benytte seg av her.

Les mer: Derfor er det bra å spise variert