Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Tallerkenmodellen - justert redigering

Hvordan sette sammen et sunt måltid?

Spiser du ofte det samme? Synes du det er vanskelig å vite om du får i deg alt du trenger? Se for deg at du deler tallerkenen i tre, der hver av delene spiller sammen for å gi deg et sunt og balansert måltid. 

Du har sikkert hørt det før, at det er sunt å spise variert og balansert. Men hvordan gjør du det egentlig? For mange av oss er det middagen som bidrar til størst variasjon i kostholdet, mens resten av måltidene har lett for å bli mer ensidige eller mindre balanserte.

Tar du utgangspunkt i én enkel huskeregel for å sette sammen måltidene dine – nemlig tallerkenmodellen – får du lett et mer variert og balansert kosthold.

På denne måten får du flere matvaregrupper inn på tallerkenen, og sørger for påfyll av flere forskjellige næringsstoffer som kroppen din trenger for å fungere.

Slik legger du opp måltidet etter tallerkenmodellen:

  • 1 del med proteinrike matvarer, som kjøtt, fisk, egg, melkeprodukter eller belgvekster
  • 1 del med karbohydrater, som poteter, ris, pasta eller brød
  • 1 del med grønnsaker, frukt eller bær

Prøv å veksle mellom ulike kilder til protein og karbohydrater i løpet av ukens måltider.

Tallerkenmodell med grafikk

Med tallerkenmodellen får du også et balansert og planterikt måltid. Den kan hjelpe deg å balansere mengden av ulike typer mat på tallerkenen, slik at du får i deg passe mengder av ulike typer næringsstoffer.

Denne tankegangen kan brukes til alle måltider, ikke bare middag.

Proteiner

Proteinrike matvarer bør være en del av måltidet. Kjøtt, fisk, egg og melkeprodukter bidrar med protein av høy kvalitet. Til hverdags er det smart å velge rent kjøtt eller magre kjøttprodukter. To til tre dager i uken bør det være fisk på middagsmenyen. Varier mellom ulike fiskeslag, og hvis du bruker farseprodukter, så velg gjerne et alternativ med høyt fiskeinnhold. Vegetabilske matvarer som inneholder godt med proteiner er bønner, linser og erter. Prøv å variere mellom ulike proteinkilder i løpet av dagen, de bidrar nemlig med forskjellige vitaminer og mineraler.

Grove karbohydrater

Poteter, ris, pasta, nudler, brød og andre kornprodukter er matvarer som er rike på karbohydrater. Velg fortrinnsvis fullkornprodukter! Da blir måltidet enda mer næringsrikt, og du får i tillegg til energi fra karbohydrater i deg fiber, som er bra for fordøyelsen og holder deg mett lenger. Fullkornvariantene inneholder også mer vitaminer og mineraler enn de fine produktene.

Noe grønt til alle måltider

Veldig mange sliter med å få i seg nok grønt. Grønnsaker, frukt og bær gir deg både fiber, vitaminer, mineraler og antioksidanter. De fleste er gode på å få inn grønt til middagen, men tenker kanskje ikke på dette like mye ellers. Og det er jo vanskelig, om ikke umulig, å få i seg hele den anbefalte dagsdosen på 500 gram grønt i dette ene måltidet. Ved å tenke tallerkenmodellen til alle måltider, så får du inn noe grønt til alle måltider, og det blir mye lettere å komme opp i 5 om dagen. Det kan være et lite glass juice til frokosten, påleggsgrønnsaker til lunsj, salat til middag og frukt i kveldsyoghurten, og så er du nesten i mål.

Hva med fett? I tillegg til de tre delene, inneholder som regel måltidene våre også en liten andel fett, for eksempel fra smør, saus, dressing eller oljer. Et godt tips er å velge magre varianter av saus og dressing. Et annet råd er å bruke myk margarin og planteoljer som oliven-, raps eller solsikkeolje i matlagingen. Disse matvarene bidrar med mer umettet fett, som er den typen fett vi bør ha mer av. Kjøtt, fisk, egg og melkeprodukter bidrar også med fett i måltidet.

>> Lær mer om fett i kostholdet vårt her.

Alle måltider kan balanseres

Mange er kanskje mest vant til å tenke på denne modellen i forbindelse med middagsmåltidet, men som sagt kan du tenke på samme måte når du lager frokost, lunsj og kveldsmat også. Sånn her kan for eksempel en frokost ala tallerkenmodellen se ut:

Lag en smart frokost

Det må ikke være like store deler av de tre delene proteiner, karbohydrater og grønt til alle måltidene i løpet av dagen. Det er naturlig at mengdeforholdene varierer litt gjennom dagen. Tenk heller at hvert måltid skal inneholde alle tre delene. Mens i middagsmåltidet er det nyttig å dele tallerkenen inn i tre deler og få passe store porsjoner av de ulike delene i måltidet.

Spiser du variert og balansert gjennom dagen, kan du være sikker på at kroppen får i seg de næringsstoffene den trenger for å fungere optimalt gjennom en aktiv hverdag.

Sist oppdatert: onsdag 14. oktober 2020

Podcast-episode: Maten magen din digger

Podcast-episode: Nyttårsforsetter funker ikke. Her er rådene som virker.

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.11543, server:MP-PRD-WEB14 15.09.2024 10:56:05