Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Flatbread med speilegg på primus

Den ultimate deigen til å ha med på tur

Drømmer du om nystekt brød på primus? Matfaglig rådgiver Britt Marlene Kåsin gir deg både oppskrift på deigen og tre geniale tips til hva du kan lage av samme deig.

Med en god brøddeig i sekken blir turmaten virkelig noe å glede seg til! Og, har du med en deig på tur så kan du lage mye mer enn pinnebrød! Deigen kan klappes ut til flate brød eller små porsjonspizzaer og stekes på primusen i en panne, en stekehelle eller i et grilljern. Ettersom den er laget med bakepulver, og ikke gjær, tåler den temperaturforandringer godt. Det betyr at du kan pakke den i sekken året rundt!

Forberedelser

Dersom du skal ut på en dagstur, eller en enkel overnatting er det supert å blande sammen hele deigen før du tar sekken på ryggen og stikker ut.

Start med å blande sammen det tørre. Tilsett vann og rør sammen til en glatt og ikke for klissete deig. Hvor mye væske deigen absorberer kan variere litt, så hold derfor igjen litt når du har i væsken og fyll på til deigen er smidig og fin. Ha i litt mer mel om deigen er for klissete.

Pakk deigen i en brødpose eller isboks med lokk, med litt ekstra mel. Deigen vil også bli mykere hvis du har den lenge i posen, og derfor kan være lurt å ha med litt ekstra mel i en liten pose til utbaking.

Ingredienser (til 6 små brød, eller 4 større brød)

5 dl hvetemel + litt ekstra

2 ts bakepulver

1 ts salt

2 ts sukker (eventuelt litt mer, hvis du ønsker at den skal være litt søtere)

ca. 2 dl vann

Hvis du skal på en lengre tur og har behov for å pakke lett, så kan du blande sammen alle de tørre ingrediensene i en liten ziplock pose, og blande dette med vann underveis på turen. Posen kan da fungere som blandebolle.

Tips 1: Ferske små brød - tilbehøret som løfter turmaten

Del deigen i mindre emner, og trykk den ut med hendene til du får små jevne og flate brød. Stek på middels varme i en stekepanne med litt smør eller olje. Du kan også gjøre dette på et bål.  Stek i cirka 5-6 minutter på hver side, til brødet er gjennomstekt. For å sjekke om den er ferdig kan du bryte av en liten del av brødet for å se at det ikke er deigete inni.

-  Disse små brødene er perfekte å servere som tilbehør til en god suppe. Suppen kan du enten varme i en kjele på primus eller ta med ferdig på en termos. Hvis du skal ha en romantisk kveld ute i skogen der det virkelig skal koses, kan du bruke brødene som tilbehør til en saftig biff, en frisk og enkel salat, litt fetaost og gjerne en salsa verde eller en chimichurrisaus som du kan forberede i forkant og pakke med deg i sekken i en tett boks.

Den ultimate deigen på tur samlebilde

Tips 2: To-retters pizzameny

Hvem elsker vel ikke pizza? Med denne deigen kan du lett lage pizza på turen. Her funker det aller best et grilljern eller et toastjern, slik at du får godt med varme både under og over deigen. Du kan også bruke en stekepanne. Bruk da lav varme og ta deg god tid, slik at det ikke brenner seg. Har du et lite lokk eller litt aluminiumsfolie kan du fint bruke dette til å dekke pannen.

Del deigen i mindre emner og trykk den ut med hendene. Tilpass størrelsen etter stekeutstyret ditt. Når deigen begynner å bli ferdig stekt, kan du toppe den med det du ønsker.

  • Hovedrett: Smør på litt kremost, rømme eller creme fraiche. Legg på et par klatter med myk blåmuggost. Legg på skiver av en god spekepølse eller -skinke. La det steke videre til osten blir myk.
  • Dessertvariant: Bruk samme hvite pizzasaus som over, men bytt ut pølseskivene med skiver av eple eller pære. Rett før servering topper du med litt hakkede nøtter og litt flytende honning. Nam!

Hvit pizza med spekepølse på primus

Dessertpizza på primus

Tips 3: Grillet brød med speilegg

Dette er frokosten for deg som virkelig skal kose deg! Her kan du gjerne ha med de tørre ingrediensene i sekken, for så å blande det med vann på morgningen. Med bakepulver som hevemiddel, så slipper du unna hevetid. Men det kan være lurt å sette over kaffen samtidig som du lager deigen, så kan du kose deg med kaffekoppen mens brødet steker.  

Del opp deigen i mindre emner og trykk den ut med hendene til du får små og flate brød. Stek på middels varme i en stekepanne med litt smør eller olje, til brødet er gjennomstekt. Hvis du pakker med et kjøkkenhåndkle, så kan du legge brødene i dette, slik at de holder seg litt varme.

Flatbread med speilegg på primus

Stek små biter av chorizo og speilegg i pannen. Topp med fetaost, litt urter og gjerne syltet rødløk, som du kan pakke med deg i et helt tett glass. Husk å sjekke på forhånd at glasset er helt tett for å unngå at det renner ut noe væske i sekken din.

Tips! Egg holder seg fint på tur, men pakk dem varsomt, slik at de ikke knuser. Legg dem gjerne øverst i tursekken. Det finnes spesielle eggekartonger i plast som er fine til turbruk.

Britt Marlene Kåsin norgesfeire fjelltur

Ta hensyn når du ferdes i naturen

Husk å forholde deg til regler om varme i skog og mark hvis du skal grille utendørs. Primus og kokeapparat skal også brukes trygt og aktsomt. Dette kan du lese mer om hos Norsk brannvernforening

Vi har også alle et felles ansvar for å ta vare på naturen og ikke la det ligge spor igjen etter oss. Les deg opp på hvordan du ferdes sporløst før du drar på tur. 

God tur!

Podcast-episode: Turmat i kulda

Sist oppdatert: tirsdag 22. juni 2021

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.9167, server:MP-PRD-WEB14 30.05.2024 11:54:25