Hopp til hovedinnhold

Bocuse d´Or

Bocuse d'Or treningscamp

For å hevde seg i toppen av kokkefaget må du kunne alt fra de mest avanserte teknikker, ha detaljert råvarekunnskap, og i tillegg mestre kunsten å beherske stresset som rir kroppen din når du er i konkurranse.

STRESSTEST NYRETAPP BREDDE MED Christopher Davidsen

MatPrat er stolt samarbeidspartner med Stiftelsen Norsk Gastronomi og Bocuse d'Or. Vi ble med da kandidatene i Årets kokk skulle på samling for å lære om alt fra mental coaching til å ha stresstest. Campen er en del av oppkjøringen til prestisjekonkurransen som avholdes i Stavanger 18.september, som kårer Årets kokk. I Årets kokk er det fem kandidater. En av dem kommer til å stikke av med seieren i september, og kandidaten som gjør det er den norske kandidaten til Bocuse d’Or Europe. 

RUNA KVENSET

Navn: Runa Ailin Kvendseth
Alder: 25 år
Arbeidssted: Souschef, SÖL, Stavanger

Aron Espedal

Navn: Aron Espeland
Alder: 27 år
Arbeidssted: Souschef, Brasserie France, Oslo

Aleksander Vartdal

Navn: Aleksander Løkkeberg Vartdal
Alder: 27 år
Arbeidssted: Utvikler, Thon Hotels, Oslo

Håvard Werkeland sjekker tiden

Navn: Håvard Werkland
Alder: 28 år
Arbeidssted: Assisterende kjøkkensjef, Speilsalen, Britannia Hotel, Trondheim

STRESSTEST HÅKON SOLBAKK LEGGER OPP NYRETAPP

Navn: Håkon Solbakk
Alder: 31 år
Arbeidssted: Excecutive Head Chef, Speilsalen, Britannia Hotel, Trondheim

Kokkene skal stresstestes og rammene er stramme. Hver kokk får 10 minutter til å sette opp kjøkkenet sitt, så skal de på 60 minutter levere en ferdig rett som skal bedømmes på smak, presentasjon og orginalitet. Dommerpanelet består av coachene deres.  De får en stykningsdel av nyretapp fra norsk rødt fe (NRF) og valgfrie grønnsaker.

Nyretapp er kjent for å være slakternes yndling.

Nyretapp er en mer ukjent stykningsdel for folk flest, men mange kokker har fått øynene opp for det spennende kjøttet.

Når kokkene stresstestes er det mye som skal klaffe på 60 minutter. De må være kjappe til å løse oppgaven og finne på hva de skal lage. Så må de planlegge den timen de har til rådighet. Det krever at de er svært effektive og jobber i et høyt tempo.

Tempoet er høyt og konsentrasjonen stor under hele stresstesten.

Håkon Solbakk velger å lage tartar på nyretapp av storfe. Nyretappen er stekt i tørr panne på høy varme for å få en jevn stekeskorpe.

Nyretappen kan også stekes i panne på høy varme med rikelig med smør. Øser du smøret over, gir det kjøttet en nydelig smak. Flere av kandidatene løste det på denne måten.

Det gjelder å følge litt med på hva konkurrentene foretar seg, her kaster Håkon Solbakk et stålent blikk over skuldra.

Runa Kvenset legger opp nyretapp med brent kål, sopp og asiatisk saus med rabarbra. Snart skal retten smakes og bedømmes av dommerpanelet.

Asiatisk saus med rabarbara øses over nyretappen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Håkon Solbakk legger en god skje med eple og sellerikrem i bunnen av tallerkenen. Deretter anretter han tynne skiver av nyretappen, fordeler en god skje med urtepesto laget av jalapeño, sjampinjong og shitakesopp på kjøttet. Til slutt pyntes tallerkenen med urter og nepe.

Tonje Torvanger noterer flittig. Hun gir individuell poengsum for smak, presentasjon og orginalitet. 

Tim Ekblad er i dyp konsentrasjon når han smaker. Når alle dommerne har gitt poengsummene sine, er det klart for å kåre en vinner av stresstesten. 

Aleksander Vartdal vinner

Vinnerretten smakte nydelig!
Retten består av stekt nyretapp
med pisket stekesmør,
purrekompott med ramsløk og marinerte neper.

Aleksander Vartdal vinner

Kokken som vant hele stresstesten er Aleksander Vartdal. Vi gratulerer med seieren!