Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Vask av grill

Rengjøring av grill

Prepp grillen klar for sesongen! Har grillen din stått ubrukt siden fjorårets grillsesong er en vask lurt, både for grillens levetid og ikke minst for den gode grillsmakens skyld.

En ren grill er en god grill, og for å bli en skikkelig grillmester må grillen være i god stand før du setter i gang. Før du setter i gang med skrubbingen kan du gå raskt over grillen å fjerne alt av rusk og rask som eventuelt har festet seg i grillens kriker og kroker, som løv eller små pinner.

Start med en god vask

Rengjøring av grill trinn 4

Spray med kjøkkenspray over kald grill, og la såpen virke noen minutter før du bruker en svamp eller fuktig klut for å få av flekkene. Skyll godt med vann og tørk over med en klut eller papir. Har du ekstra tøffe flekker kan du ty til ovnsrens. Grillprodusentene har også egne vaskemidler som passer til din grill.

Rengjør grillristene

For å få ristene rene lønner det seg å investere i en skikkelig grillbørste. Det finnes mange typer børster på markedet. Finn en som passer din grill, som du kan bruke gjennom hele sesongen. Det er lettere å børste bort matrester fra risten når den er varm. Gjør det rett etter at du er ferdig med å grille. Skulle du glemme å gjøre ren grillen etter grilling kan du løse det med å varme opp grillen skikkelig før du begynner å legge mat på grillen.

Rengjøring av grill trinn 2

Noen grillrister får plass i oppvaskmaskinen, og kan gjerne vaskes der. Det går også å bruke en vanlig kjøkkenskrubb på kalde rister om man ønsker det. Har du støpejernsrister som trenger en ekstra vask kan du benytte deg av varmt vann og en kjøkkenskrubb eller oppvaskbørste. Hold tilbake på såpe og andre fettløslige midler da dette kan føre til unødvendig rust. Går gjerne over støpejernsristene med et tynt lag med matoljeolje (som rapsolje) som tåler høy varme etterpå, fyr opp grillen i et kvarters tid og tørka av overflødig olje tilslutt. 

Rengjøring av grill trinn 3

Har du gassgrill? Da lønner det seg også å løfte av ristene og skrape godt på brennerne eller beskytterne over brennerne. Bruk gjerne hageslangen for å spyle vekk alle såperester og smuss på utsiden av grillen. Svi alltid av grillen før bruk etter en skikkelig vask.

Ikke glem dryppbrettet

Her kan det gjemme seg gammal morro. Tøm det for fett og rester og rengjør det med såpevann og en gammel fille. Skyll og tørk. Mange bruker også dryppbrett i aluminium, for å holde innsiden av grillen ren. Disse kan enkelt kan skiftes ut. 

Bilpolish gir blank grill

Bilpolish er faktisk veldig godt egnet for å gi griller med emaljert overflate en blank og fin overflate som er lett å holde ren. Har grillen rustfrie detaljer, så bruk en chromrens / duraglitt (bilpleieprodukt), eventuelt stålull, for å fjerne rust og skitt og få den blanke overflaten tilbake. Det finnes også egne sprayer fra grill-leverandørene til disse formålene. Dekk grillen til med et trekk når grillen ikke er i bruk. Da er grillen enklere å holde pen, og du forlenger levetiden til grillen din.

Sjekk glasslangen

Hvis du har en gassgrill bør du også ta en inspeksjon av slangen. Dette kan du enkelt gjøre ved å ta såpetesten. Smør inn både slangen og koblingspunktet med tykt såpevann, og sett på gassen. Hvis du oppdager små bobler er slangen lekk og klar for utskiftning. 

Rene preppevaner gjennom hele sesongen

For rask og enkel grilling gjennom hele sommern er det lurt innarbeide seg noen rene vaner.  Avslutt hver grillmåltid med en liten rengjøringsprepp, slik at du er klar til neste grillmåltid.  Når du er ferdig med å grille kan det være lurt å børste av risten med en gang. Jobben er mye enklere om grillen fortsatt er varm! Har du brukt kull eller briketter, skru igjen ventilene og slukk grillen. Er det kull eller briketter igjen bruk dem neste gang du griller, det er ikke bare miljøvennlig, men også enklere å få fyr.

Ren grillglede på matprat.no

Nå er du klar for grillsesongen! Sjekk ut grillsidene våre for å få alle tipsene og triksene du trenger for å få maks ut av grillsesongen. Kanskje du er på utkikk etter tilbehør du kan preppe i forkant for å ligge et steg foran i sommer? Eller en skikkelig digg BBQ-saus? Lag en stor porsjon så har du hele sommeren! Eller trenger du en liten oppfriskning på oppfyring av grillen, temperaturregulering og grillteknikker?  Vi er her for at du skal bli god på grill;). 

BBQ grillribbe med tilbehør

Måtte sommeren bli lang, god grilling!

 

Podcast-episode: Rengjør grillen på 10 minutter

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    Kommentarfeltet er stengt i sommerferien! Vi åpner igjen 5. august. GOD SOMMER!

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.9981, server:MP-PRD-WEB14 22.07.2024 19:08:26