Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
GRILLEDE GRØNNSAKER MED URTESMØR

Grillmaten smaker bedre med ...

Det er en mengde frukt og grønnsaker som har godt av en svipptur innom en varm grill, og er med på å løfte grillmaten til nye høyder. Her får du tips til hvilke grønnsaker du bør grille og servere som tilbehør til sommerens grillmat.

Grillet sitron

Sitron

Det aller meste blir i grunnen bedre med sitron – enten den er grillet eller ikke. Sitron tilfører den nødvendige syren en rett mangler for å få det siste løftet, og kan være redningen når du ikke har tid til å lage dressing til salaten eller saus til middagen. Legger du halve sitroner på grillen med snittflaten ned og glemmer dem der en stund, vil sukkeret i sitronen karamelliseres, og gjøre smaken rund og mild, og enda mer egnet til bruk over for eksempel kjøtt og fisk.

Grillet hvitløk

Hvitløk

Legger du et par lubne hvitløk i utkanten av grillen og glemmer dem der til de har blitt brune i skallet og myke inni, har du verdens beste utgangspunkt for dip, dressing og marinade.  Klem ut det myke innholdet, mos det med en gaffel og bland det med litt olje og noen saltkorn. På ferskt brød er det uimotståelig! Griller du hvitløken vil du kjenne hvordan smaken har endret seg og blitt mer søtlig og får en mild røyksmak. Grillet hvitløk er et uunnværlig tilbehør til all slags grillmat.

Grillet paprika

Paprika

Ahh! Grillet paprika! Det er helt utrolig hvordan smaken forandrer seg når paprikaen grilles. Legg dem hele på grillen og snu dem ofte til skallet er svart og begynner å sprekke opp. Fjern skall og kjernehus og bruk den myke, søte paprikaen som basis i saus, en raus salatbolle eller på et stort fat sammen med andre grillede grønnsaker. Har du grillet sitron også, er det bare å presse saften over sammen med noen dråper olivenolje og litt salt, så har du salaten klar.

Grillet asparges

Asparges

Grønn eller hvit, tykk eller tynn –  asparges er uansett en super grønnsak å legge på grillen og servere enten som forrett eller som tilbehør til grillet kjøtt eller fisk. Den hvite aspargesen bør skrelles, mens den grønne behøver du egentlig bare brekke av den nederste, trevlete delen av stilken på før du legger den på grillen. Pensle med bittelitt olje og dryss med litt salt, så har du det du trenger.

GRILLET SØTPOTET MED URTESMØR

Søtpotet

Søtpotet er vel noe av det enkleste du kan servere av grill- eller bålmat. Bare legg søtpotetene rett i glørne og la dem bli helt svarte. Børst av det meste av soten,  del dem i to og la den myke, søte innmaten komme til syne. Med litt olje og urtesalt eller et enkelt urtesmør er det et helt lite måltid i seg selv. Søtpotet kan også grilles i tykke skiver til de er helt myke.

Grillede maiskolber

Mais

Fersk mais får du ofte kjøpt pakket i sin naturlige emballasje – bladene som dekker kolben, og som fungerer utmerket som innpakning på grillen. Når bladene er svarte, er kolben inni ferdig kokt. Om kolben er fri for blader kan den også grilles, men vær da påpasselig med at den ikke blir brent. Server maiskolbene som de er med en klatt smør, eller skjær av de myke kjernene med en skarp kniv og bruk dem i en salat.

Grillet vårløk

Vårløk

Vårløk får representere alle løkvekstene våre. Vårløken får en mild og fin løksmak etter en tur på grillen, og egner seg som tilbehør sammen med all slags grillet kjøtt og fisk, eller som en forrett i selskap med litt urtesmør. All slags løk kan grilles, for eksempel tykke skiver av rød eller gul løk, eller grillspyd med sjalottløk. Det kan være lurt å forvelle løken før du trær den på spyd, men når det er gjort kan du nyte den gode, søte smaken når løken karamelliseres over ilden.

Sist oppdatert: torsdag 25. mai 2023

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    Kommentarfeltet er stengt i sommerferien! Vi åpner igjen 5. august. GOD SOMMER!

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.9668, server:MP-PRD-WEB12 25.06.2024 11:13:59