Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Syltede løvetannknopper

6 tips til sikker sanking

1. Vit hva du plukker

Du må være helt sikker på at du sanker riktig plante eller sopp. Mange vekster har slektninger eller likner på andre vekster som ikke er spiselige (i verste fall er de giftige). Vær også forsiktig første gang du smaker på en ny art i tilfelle du er allergisk.

2. Velg riktig utstyr

Hansker, kurv, liten spade, poser og saks eller kniv er grunnutstyret for en morsom sanketur.

3. La stå

Andre er også ute i samme ærend, så la det stå igjen noe til dem. Ikke riv opp planter med roten om du ikke skal bruke dem. Neste år vil du ha glede av det.

4. Plukk på rene steder

Ikke sank langs trafikkerte veier, nysprøytede jorder eller andre steder som kan være forurenset av dyr eller mennesker. Plukk kun friske vekster og fjern skadede eller døde deler.

5. Plukk på tillatte steder

Skaff deg informasjon om lokale regler, be om tillatelse av grunneier og sjekk regler for naturvernområder du beveger deg i. La fredede, turede og rødlistede vekster stå, og ta forholdsregler så du ikke sprer svartelistede vekster unødig.

6. Vis hensyn

Ikke forstyrr husdyr, og ikke plukke i naboens hage (selv om der er fristende). Overhold båndtvang. 

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.8638, server:MP-PRD-WEB11 18.04.2024 11:58:33