Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Honningkake med nøtter

Sett smak på maten med honning

Honning er et naturlig søtt produkt som kan, og bør, brukes til mer enn å søte teen. Med stor smaksvariasjon er det lurt å bli kjent med de ulike typene, for best mulig resultat på kjøkkenet.

Honning og smak

Honning er et rent naturprodukt, basert på nektar fra blomster. Smaksbildet kan variere fra lett, mild og søt, til mer kompleks, rik og instens. Måten fagfolket snakker om honning sensorisk, kan minne litt om vin. Friskhet, sødme, balanse og lang munnfølelse er blant noen begreper som brukes for å beskrive honning.

I tillegg til variasjon i smaksbildet, har honning ulike farger og konsistens, som påvirkes av hvilke blomster biene besøker. Smaksprofilen vil også påvirkes av hvor i landet den er hentet.

Bikuber  Bybi Bygdøy

Hvilken honning til hvilket bruk?

Hvilken honning du skal velge i mat og bakst, avhenger av hvilket smaksbilde du ønsker deg. Ønsker du honning kun for mer sødme? Eller vil du ha honning som tilfører smak i tillegg? Her er noen faktorer du kan se etter:

Mørk eller lys honning?

Mørk honning har ofte en dyp farge og kraftig smak, mens lys honning har gjerne en mildere smak og sødme. Mørk honning har også vanligvis et høyere innhold antioksidanter og mineraler sammenlignet med lys honning. Skal du bruke honning i bakst, og ønsker en nøytral smak med god sødme, kan lys honning være et godt alternativ. Skal du bruke honning som topping på naturell yoghurt, og ønsker større kompleksitet, kan du velge en mørkere honning med rikere smak.

Visste du: Bruker du honning i bakst, kan du bruke ca. 10 % mindre mengde, fordi honning er søtere enn sukker.

Fast eller flytende?

Vi skiller gjerne mellom flytende og fast honning. Det er forholdet mellom sukkerartene i honningen som bestemmer om honningen blir flytende eller fast. All honning er flytende når den kommer fra bikuben, men krystalliserer naturlig på grunn av høyt sukkerinnhold. Faktorer som luftbobler, pollen og lagringstemperatur påvirker krystalliseringen.

Importert flytende akasiehonning har vært en markedsvinner i mange år. På grunn av sin konsistens er den lettvint å bruke, og den milde smaken passer til det meste, men den har lite kompleksitet. Ettersom flytende honning er en favoritt på markedet, ser norske produsenter behovet for å få flytende norsk honning ut til folket. Det er allerede tilgjengelig hos noen produsenter, men den naturlige krystalliseringstendensen gjør det utfordrende å produsere og distribuere i stor skala - enn så lenge. 

Molekylær analyse honning

Bildet illustrerer smaksbildet på norske lynghonninger sammenlignet med flytende akasiehonning.

Søt eller syrlig?

Den nøyaktige smaken og fargen kan variere avhengig av blomsternektaren som biene samler. Mesteparten av honning er søtt, men honning er et håndverk, og det er faktorer som vil påvirke det ferdige produktet. Det er derfor lurt å se på emballasjen, og lese produsentens beskrivelsen, så du kan velge honning som egner seg til ditt bruk.Mocktail med honning og ingefærøl

Oppskrift på Mocktail med honning og ingefærøl

Lurer du på hvorfor du bør velge norsk honning i butikken? Les mer her!

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.9668, server:MP-PRD-WEB12 22.06.2024 06:08:21