Krydring av ribbe

Å salte og krydre ribba riktig er et viktig steg i tilberedningen, både for å få god smak og for å få svoren sprø. Enten du gjør det for første gang eller har tilberedt ribbe i mange år, vil du finne gode tips og knep for å lykkes med juleribba her 

Punkt én for å lykkes med julens viktigste måltid er å velge riktig ribbe. Velg en ribbe som heller er litt for feit enn litt for mager. Fettet er viktig for å få opp temperaturen i svoren under steking, slik at den popper og blir sprø. Svoren er seig og hard og må bearbeides på forhånd for at den skal bli skikkelig sprø under stekingSalt er en vesentlig ingrediens i denne prosessen, og hovedgrunnen til at vi salter ribba i god tid. Ribba bør saltes og krydres minst 24 timer, men for best resultat bør forberedelsene gjøres 2-3 dager før steking.  

Før salting og krydring må svoren rutes opp om dette ikke er gjort fra før. Ruting av svoren er viktig for at fett og kraft skal renne av under steking. Ruting gjør du enklest om ribba er skikkelig kald eller halvfrossen. Bruk en skarp kniv eller tapetkniv og skjær gjennom svoren og litt ned i spekket og lag ruter på ca. 1x1 cm. Hvis du ruter opp parallelt med ribbeina blir det lettere å skjære opp pene biter etter steking. Legg en hånd under ribba og kjenn med fingrene hvor ribbena går, og marker med kniven i for å få rutene riktig. Det er også lurt å gå over ferdig rutet ribbe med en skarp kniv, slik at du er sikker på at det er skåret gjennom svoren over alt. 

Bland salt og pepper i en skål og gni ribba godt inn med blandingen (beregn ca ½ dl salt og 2 ts kvernet pepper per kilo ribbe). Pass på at krydderet kommer godt ned mellom rutene. Legg ribba med svoren ned i en romslig form og dryss krydder over undersiden også. Dekk formen med folie og sett den kjølig i 2-3 dager.

Ønsker du å gi ribba mer spennende kryddersmak, kan du blande ulike krydder i saltblandingen. Malt ingefær, stjerneanis, kanel, nellik, allehånde og fennikel kan være spennende smaker å bruke. Hvitløk, sitron og chili kan også gi ribba din egen morsomme twist. Vil du bruke hele krydder, kan du stikke hele nellikspiker inn i fett og svor før ribba settes i ovnen.

Ribbe i saltlake 

Å legge ribba i saltlake er et godt alternativ til den tradisjonelle tørrsaltinga. Litt natron i saltlaken gjør den mer basisk og er med på å bryte ned bindevevet i svoren og gjøre den sprø 

En saltlake med 3 % salt (30 g salt og 4 g natron per liter vann) er passe for at kjøttet ikke skal bli for saltSaltlaken kan godt smaksettes med ulike urter eller krydder, som får koke opp sammen med saltet. Avkjøl laken helt før du heller den over ribba. Det er viktig at du lager så mye saltlake at hele ribba blir dekket 

Sjekk ut vår oppskrift på ribbe i saltlake her. 

Tabell: 

Vann 

Salt 

Natron 

1 liter 

30 g  

4 g  

2 liter 

60 g 

8 g  

3 liter 

90 g 

12 g  

4 liter 

120 g 

16 g 

 

Huskeliste

21. desember: Kok saltlake med de krydderne du ønsker, og avkjøl helt. Skal du tørrsalte gjør du dette i dag.

22. desember: Legg ribba i saltlaken. La smakstilsetningene være med. Pass på at ribba er helt dekket av lake.

24. desember: Stek ribba

Sett ribba inn i ovnen og stek midt i ovnen på 80 grader i 8-10 timer med over og undervarme. For å få sprø svor tar du ribba ut av ovnen og lar den hvile før du skrur opp ovnen til 250 grader med varmluft. Oppskrift på den perfekte ribba finner du her 

 

Hva gjør jeg om jeg har glemt å salte ribba? 

Jo, det er litt krise, men fortvil ikke! Vi kan ikke love at svoren blir sprø, men ribba blir absolutt bra nok til å serveres. Salte og krydre ribba så fort du kommer på det, og sett den kjølig så lenge du har mulighet. Har du veldig dårlig tid kan du med fordel la ribba stå i romtemperatur til den skal i ovnen. Da trekker saltet lettere inn i fettet. Stek ribba som vanlig når det er tid for det. Har du god kvalitet på ribba er utgangspunktet for å lykkes enda større.  

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant