Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
skolestart Matpakker

Matpakketips

Matpakke er viktig for å holde konsentrasjon og humør oppe hele dagen. Derfor er det viktig å lage matpakker som blir spist, og ikke blir liggende urørt i sekken.

Lunsj er et av de store måltidene i løpet av en dag, og er viktig for påfyll av både energi og næringsstoffer kroppen trenger. Her er tre ting en god og sunn matpakke bør inneholde. 

1. Gå for grovt

Matpakka bør inneholde grove kornprodukter som grovt brød, knekkebrød eller polarbrød. Grove kornprodukter er en god energikilde, og er rik på fiber. Er du usikker på hva som er grovt, kan du bruke brødskala`n som er grovhetsmerking av brød og brødvarer. Bruker du Brødskala`n?

2. Proteinrikt pålegg

Pålegget bør være proteinrikt, som for eksempel kokt skinke, leverpostei, egg, ost eller fiskepålegg. I dag finnes det også noen smørbare, vegetariske pålegg av belgvekster i butikken, som kan være en fin variasjon i matpakken. Både proteiner og fiber gir god metthetsfølelse, og bidrar til å holde blodsukkeret mer stabilt.

Jevnt energinivå og mett mage, er også bra for humør og konsentrasjon.

Les mer: Oppbevaring av matpakker

3. Frukt og grønt

Frukt, grønnsaker og bær er topp å ha med seg i matpakka. Det tilfører farger i lunsjboksen, noe som for mange øker matlysten. I tillegg er frukt, grønnsaker og bær gode kilder til vitaminer og mineraler som kroppen trenger. 

Del gjerne opp frukt og grønnsaker i litt mindre biter. Da øker sjansen for at den blir spist, og det er lett for barna å gumle i seg mindre matbiter i kortere spisepauser.

Hva med drikke?

Drikke til brød- og kornmåltider kan godt være litt melk eller juice. Smoothie med frukt og bær kan også være et fint drikkealternativ i matpakken. Lag til å ha i termos, eller frys ned i små, tett flasker, da holder den seg kald og frisk. Smoothie kan også godt lages opp kvelden før. Dette er drikker som gir ekstra energi og næringsstoffer. Fruktjuice inneholder for eksempel C-vitamin som øker opptaket av jern, og melkeprodukter er en god kilde til blant annet kalsium som er trengs for vekst og utvikling av skjelettet hos barn. 

Fortsatt er det slik at mange barn får i seg for mye tilsatt sukker, og en del av det kommer fra sukkerholdig drikker. Dermed kan det være greit å holde øye med andel tilsatt sukker i drikken, og gå for melk eller juice uten eller med mindre tilsatt sukker. Unngå saft i skolesekken, her er det mye sukker.

Vann er den beste tørstedrikken, og har barna vannflaske i sekken er det enkelt å fylle på vann etter behov. Dersom barnet ditt synes vann er kjedelig, er et tips å friske opp flasken med litt fruktbiter eller friske urter.

Les mer: Mer om gode kostvaner for barn

Spise sammen med andre

Matpakke + skole = sant. Les mer om hva du kan ha med i matpakken for en optimal skolehverdag!

Mat er ikke bare påfyll av næring. Å spise sammen med andre er hyggelig og sosialt. Måltidene kan være viktig for trivsel, og matpausen bør være en hyggelig og rolig stund med god mat som barna kan se fram til i skolehverdagen. Det skal være et avbrekk fra læring, og gi energi til videre konsentrasjon.

7 smarte grep til matpakken

Det finnes mange ulike måter å lage en sunn og spennende matpakke på, og det trenger ikke å ta så lang tid. Her har du noen tips:

 1. Dårlig tid om morgenen? Lag matpakken kvelden før, og sett den i kjøleskapet til dagen etter.
 2. For en god og fresh matpakke som du kan fylle med en variasjon av matvarer, invester i en stor og god matboks som har et lokk som sitter godt og med plass noen mindre bokser. På den måten kan du legge ulike matvarene i ulike bokser, slik at ulike konsistenser skal holde seg gode og at smaker ikke skal smitter over. 
 3. Det er mye sunt pålegg​ å velge mellom, som fisk, magert kjøttpålegg (for eksempel kylling og kalkun), ost, egg eller vegetariske alternativer. Se etter Nøkkelhullet i butikken. Frukt og grønnsaker er også godt pålegg.
 4. Problemer med klissete pålegg? Lag en dobbel blings eller sandwich, eller bruk pita eller lefser.
 5. Lag en salat, gjerne dagen før og ta med i en boks.
 6. Rester fra middagen kan fint være skolemat dagen etter.
 7. Lyst på kaldt vann? Fyll opp en flaske med 1/3 vann, frys ned og hell på mer vann neste morgen.

Her finner du flere sunne tips til matpakken. Eller sjekk ut våre matpakkefavoritter til inspirasjon.  

Tørket eller fersk frukt, grønnsaker, nøtter, bær, kjeks eller et kokt egg kan være både godt og ekstra næringsrikt å sende med i matpakken. I tillegg setter det farge på hverdagen, og gjør matpakken mer fristende og spennende å spise! 

Vil du ha flere gode matpakketips? Sjekk ut Opplysningskontoret for Brød og Korn, Frukt og Grønt- og Melk og Meieriprodukter.  

Sist oppdatert: onsdag 22. april 2020

Helsedirektoratet (2014). Anbefalinger om kosthold, ernæring og fysisk aktivitet.

Helsenorge.no (2019, 11. juli). Matpakketips.

Helsenorge.no (2017, 19. mai ). Kosthold for barn mellom 6 og 12 år.

Nordic Council of Ministers (2014). Nordic Nutrition Recommendations 2012.

Podcast-episode: Matpakketips

Podcast-episode: Fyll opp fryseren med grovbakst

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

  Kommentarfeltet er stengt i sommerferien! Vi åpner igjen 5. august. GOD SOMMER!

  Flere yummy ideer til deg!

  Andre ting du kanskje synes er interessant

  version:11.21.1.9981, server:MP-PRD-WEB13 18.07.2024 15:44:05