Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo

7 hacks som redder brødrestene dine!

Hele 170.000 brød går i søpla hver dag - og brød er noe av det vi kaster aller mest av! Her får du 7 geniale hacks som viser deg hvordan du kan bli med å redusere matsvinnet ditt -  og gjøre tørt brød #diggigjen. 

Hack 1: Ferskt brød...igjen!

Gjør brødet ferskt igjen med "Long Life Hack"! Du kan enkelt gi nytt liv til et tørt brød - fukt skorpen på brødet under kaldt vann og stek brødet på 200 °C i 5-10 minutter. Skorpen blir sprø og du kan nyte følelsen av et deilig, nybakt brød.   

Hack 2: Ferskt brød - hver dag!

Denne hack'en er superenkel! Del brødet i skiver, og legg det i fryseren. Da kan du ta opp akkurat så mange skiver du trenger, og slipper masse svinn. Har noen av skivene fryst sammen, bruk en liten spiss kniv og "klikk" dem fra hverandre. Skivene tiner raskt, og du kan godt smøre på halvtinte skiver på morgenen - da er de ferske og ferdig tinte til lunsj.

Hack 3: Tørt brød = Krutonger 

Brødet kan du ha glede av i lang tid fremover, hvis du tryller det om til krutonger! Skjær brødet i terninger, og legg dem på et bakepapirkledd stekebrett. Drypp over litt olje og krydre med ønsket krydder - enten det er bare salt, en god chilimiks eller kanskje en mer klassisk kombinasjon med rosmarin og hvitløk. Stek dem i ovnen på 180 °C i ca. 15 minutter, eller til brødkrutongene er sprø. Krutongene oppbevarer du på et luftet glass eller i en boks. De er holdbare opptil 1 mnd, og kan brukes som topping på for eksempel en fransk løksuppe, i en cæsarsalat eller en panzanella.  

Hack 4: Brød av brød

Har du tørt brød - da skal du ikke kaste det, men heller lage brødsmuler og bake brød av brød! Brødsmuler lager du enkelt ved å kjøre det tørre brødet i en foodprosessor. Du kan bruke både fint, mellomgrovt og grovt brød. Er brødet fortsatt litt fuktig, får du best resultat om du skjærer det i skiver og tørker det litt i ovnen først. Du kan også lage brødrasp som du har stående til du skal bake brød neste gang.

Eltefrie rundstykker med brødrester er både enkelt og godt - du bytter rett og slett ut halvparten av melet i oppskriften på eltefrie rundstykker med brødsmuler. Husk å justere vannmengden etter behov, brødsmuler av et fint brød trekker mer vann enn et grovt. Bland raskt sammen mel, brødsmuler, salt og gjær - ha i vann og rør alt sammen. Deigen skal være fast, men noe klissete for at resultatet skal bli saftig og godt! La deigen stå på kjøkkenbenken dekket med plast (eller et lokk over bollen) i minst 10 timer. Når du skal bake ut har du mel på benken og heller deigen over på melet. Dryss også litt mel oppå deigen. Bruk en deigskrape eller en liten kniv og del deigen i passe storte rundstykker. Sett dem på et bakepapirkledd stekebrett og sett brettet i kald ovn. Skru ovnen på 200 °C og stek rundstykkene i 30 minutter. Deilige rundstykker med mindre matsvinn, god samvittighet, og i tillegg bra for lommeboka. 

Hack 5: "Strøøøken" grilled cheese

Ok - hadde det vært en hack om det ikke var en tvist? Du har sikkert lagd både ostesmørbrød i ovn og toast i stekepanne før. Men, det er mye gøyere å lage det med et strykejern. For at dette skal funke bør du skjære noen ekstra tykke brødskiver. Vi har fylt vårt ostesmørbrød med ost og skinke, men her kan du bruke det du liker aller best! Hva med ostesmørbrød med spekeskinke og ananas? Eller oppgrader og lag en toast med stekt egg. 

Husk å ha litt smør på yttersiden av skivene, og pakk toasten i aluminiumsfolie. "Stryk" med et varmt strykejern i ca. 2 minutter på hver side. NYT! 

Obs! Husk at det lønner seg å sjekke, og eventuelt tørke over strykjernet etterpå - så slipper du kjipe fettflekker av ost på hvitskjorta di!:)

Hack 6: Tortillalefser = chips!

Alltid fredagstaco og alltid rester? Bruk rester av kjøpte eller hjemmelagde tortillalefser og lag tortillachips - det er både er raskt og godt! Del tortillalefsene i fire, deretter i snipper, og ha de i en bolle med olje og ønsket krydder. Sett smak på chipsen med f.eks. tacokrydder, paprika og chili, salt og pepper, hvitløkskrydder, eller finrevet parmesan. Bland godt sammen før du legger bitene utover et bakepapirkledd stekebrett. Stekes lefsebitene i ovnen på 160 °C i ca.10 minutter. Nyt de sprø chipsene med en deilig guacamole eller annen dip.

Hack 7: «Churros» av brød

Tørt brød kan også bli til en deilig dessert! Churros er et fritert bakverk fra Spania, gjerne servert med et dryss sukker og kanel. Vi har laget vår egen "churros"variant med brødrester. Del brødet i staver, ha på smeltet smør, sukker og kanel og stek i ovnen på 180 °C i ca.10 minutter. Resultatet er sprøtt, søtt og deilig! 

Podcast-episode: 7 smarte måter å bruke opp brødet ditt på

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    version:11.21.1.8745, server:MP-PRD-WEB15 20.05.2024 09:01:39