Ingredienser

  • 600 g grønn frisk asparges
  • 1 ts salt

Hollandaise:

  • 2 dl vann
  • 30 g finhakket løk
  • 1 ss eddik, 7 %
  • 0,5 stk. laurbærblad
  • 0,5 ts salt
  • 0,5 ts knust hel pepper
  • 2 stk. eggeplomme
  • 200 g klaret smør
  • saft av 0,25 stk. sitron
Del

Asparges med hollandaise

(0)
Tid
20–40 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Når den norske, grønne aspargesen er å finne i butikken - da vet du at det er vår! Kok aspargesen til den er såvidt mør, og server den som en lekker forrett sammen med klassisk hollandaise. Om du vil kan du også servere noen tynne skiver spekeskinke til.

Tid
20–40 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Ingredienser

  • 600 g grønn frisk asparges
  • 1 ts salt

Hollandaise:

  • 2 dl vann
  • 30 g finhakket løk
  • 1 ss eddik, 7 %
  • 0,5 stk. laurbærblad
  • 0,5 ts salt
  • 0,5 ts knust hel pepper
  • 2 stk. eggeplomme
  • 200 g klaret smør
  • saft av 0,25 stk. sitron

Slik gjør du

  1. Kutt eller brekk av 2-3 cm nederst på aspargesen. Ferske asparges i sesong trengs sjeldent skrelles, men dersom du ønsker - skrell nederste delen av aspargesen.
  2. Lag hollandaise. Ha vann, løk, eddik, laurbærblad, salt og pepper i en liten kjele. Kok inn til halv væskemengde, sil av væsken.
  3. Ha eggeplommene i en bolle og pisk dem sammen. Spe med væsken og pisk godt hele tiden. Sett bollen over en kjele med vann (vannbad med temperatur på ca. 80-90 °C), og pisk kraftig til det blir luftig og tykt, nesten som eggedosis. Piskingen skal bidra til å få inn luft, samtidig som varmen fra vannbadet får massen til å tykne. NB! Det er at bollen ikke kommer i kontakt med vannet eller at det blir for varmt, ellers kan sausen skille seg.
  4. Sett bollen på benken og spe sakte med klarnet smør under kraftig pisking. Smak til med salt og sitronsaft. Hold sausen varm over vannbadet, men husk - for høy temperatur gjør at sausen sprekker.

Du kan kjøpe ferdig klaret smør, eller lage det selv: Smelt smør/margarin i en liten kjele og sett det til side, slik at "avfallet" legger seg på bunn. Bruk en liten øse og øs bare det klare smøret opp av kjelen, ikke "bunnfallet". Hell eventuelt forsiktig det klarnete smøret over i en annen bolle før du starter med å spe sausen.

  1. Kok aspargesen i en vid kjele med lettsaltet vann til den er såvidt mør, 2-4 minutter, litt avhengig av tykkelse. For at du skal beholde den grønne fine fargen kan du legge aspargesen rett i isvann etter koking. Ønsker du heller en lun asparges, server med en gang.

Anrett på tallerkener, hell litt saus over og ha på litt nykvernet pepper. Server resten av sausen ved siden av. 

Grønn asparegs med hollandaise

Del

Vurder oppskriften

Din vurdering

Vil du ombestemme deg? Gi en ny vurdering!

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant