Kjøttkaker med kålstuing

Kategori
Tradisjon
Vanskelighetsgrad
Middels
Tid
40–60 min

Kjøttkaker til middag er god tradisjonsmat. Her servert med kokte poteter, kålstuing og tyttebær. Ta frem foodprocessoren og lag dette knallgode måltidet! 

Ingredienser

  • 400 g kjøttdeig
  • 112 ts salt
  • 14 ts pepper
  • 14 ts malt muskat
  • 14 ts malt ingefær
  • 2 ss potetmel
  • 112 dl vann eller melk

Brun saus:

  • 4 ss smør
  • 4 ss hvetemel
  • 1 l kjøttkraft eller buljong
  • smak til med litt salt
  • smak til med litt pepper

Kålstuing:

  • 700 g hodekål
  • 1 l vann
  • 2 ts salt
  • 4 ss smør
  • 4 ss hvetemel
  • 412 dl kraft fra koking
  • 2 dl melk
  • 14 ts malt muskat
  • smak til med litt salt
  • smak til med litt pepper

  • 8 stk potet
  • 4 ss rørt tyttebær

Slik gjør du

  1. Bruke en foodprocessor. Ha alle ingrediensene i bollen og kjør ca. 10-20 sekunder til farsen er jevn og fin. Se hvordan du lager kjøttkaker her!
Du kan også lage farsen for hånd: Rør salt godt inn i kjøttdeigen. Rør inn krydder og potetmel og spe med melk eller vann, litt av gangen.
  1. Form farsen til runde kaker ved hjelp av en skje, hånden din, og kaldt vann.
  2. Ha smør i en middels varm stekepanne, og stek kakene i ca. 2 minutter på hver side til de har fått en fin bruning.
  3. Lag brun saus ved å smelte smøret i en kjele. Tilsett hvetemel og brun over svak varme til blandingen får en nøttebrun farge. Spe med varm kraft eller buljong, og rør godt mellom hver gang du sper. La sausen småkoke i ca. 10 minutter. Smak til med salt og pepper.
  4. Ha kakene over i brun saus og la dem trekke i ca. 10 minutter (til de er gjennomkokt), eller til du er ferdig med resten av komponentene i retten.
  5. Kok poteter.
  6. Lag kålstuing. Del kålen i terninger og kok den sammen med vann og salt, ca 15 minutter, til den er gjennomkokt.
  7. Smelt smør i en kjele og tilsett melet. Spe med kokekraft fra kålen, og melk til du får en litt tykk konsistens. La sausen koke ca 5 minutter. Smak til med muskat, salt og pepper, tilsett den kokte kålen. 
Tips: For ekstra fyldig saus tilsett litt fløte.

Server kjøttkakene med brun saus, poteter, kålstuing og rørte tyttebær.

Tradisjonelle kjøttkaker lages av kjøttdeig, men kan like gjerne lages av kyllingkjøttdeig. Kyllingkjøttdeig inneholder ca. 7-9 % fett og kan brukes på akkurat samme måte som vanlig kjøttdeig.

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.