Blodpudding

Kategori
Tradisjon
Vanskelighetsgrad
Middels
Tid
Over 60 min

Blodpudding er tradisjonsmat i hele landet, og kan lages av blod fra alle slags slaktedyr. Å bruke alle deler av dyret, også blodet, er bærekraftig og viktig. Det finnes en rekke oppskrifter på blodpudding. Denne er ganske enkel, og kan varieres med både krydder og ulike tilsetninger.

Ingredienser

gir ca 1 liter

  • 5 dl matblod eller annet blod
  • 1 ts salt
  • 0,25 ts kvernet pepper
  • 1 klype malt allehånde
  • 1 klype malt nellik
  • 1 klype malt nellik
  • 50 g sukker
  • 125 g kvernet spekk eller smeltet, avkjølt smør
  • 125 g lettkokte havregryn eller kokt ris
  • 50 g brødrasp
  • 50 g rosiner (kan utelates)
  • 25 g siktet rugmel

Slik gjør du

  1. Tin blodet helt og sil det gjennom en sikt over i en romslig kjele. Visp godt, slik at det skummer ordentlig.
  2. Rør inn salt, pepper, ingefær, allehånde, nellik, sukker, spekk, havregryn eler kokt ris, brødrasp, rosiner og rugmel.
  3. Kok opp under stadig omrøring. Hell den varme røren i en godt smurt brødform (1 liter). Sett formen i en langpanne og sett pannen midt i stekeovnen. Hell kokende vann i formen til det står 1/3 opp på formen.
  4. Bak puddingen på 120 °C i ca. 1 time. La den hvile i formen i 5-6 minutter før den hvelves på et fat.

Server blodpudding med kokte poteter, sirup, grønnsaker og brunet smør. Mange liker også stekt flesk, råkost, stekte epler og tyttebærsyltetøy eller eplemos til blodpuddingen. 

Vil du ha en blodpudding som likner mer på den engelske black pudding, kan du bytte ut ingefær, nellik og allehånde med finhakket stekt løk, litt hvitløk, malt koriander og spisskummen.

Blodpølse kan lages av den samme røren, men den bør da tilsettes ca. 50 g mer rugmel. Røren blir fylt i svinetarmer eller tøyposer og deretter trukket i kokende vann i ca. 1 time.

Hjemmelaget blodpudding

POPULÆRT AKKURAT NÅ

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.