skip navigation
matprat logo

Drikke til julematen

Her har vi samlet noen drikketips til julemiddagene. Noe for enhver smak, uansett om du vil ha øl, vin eller alkoholfritt og om du foretrekker ribbe, pinnekjøtt, lutefisk, juletorsk, kalkun, viltkjøtt eller nøttestek.

Drikketips til ribbe og skinkestek

Trygt valgHvit Riesling fra Tyskland eller rød Barbera fra Italia.
Litt annerledes valgHvit Ribolla Gialla fra Friulirød Pinot Noir fra USAeller champagne.
Annerledes valg: Oransjevin, rød Rioja Gran Reserva fra Spania eller hvitvin med florpreg fra Jura.
ØlJuleølpale ale eller en syrlig belgisk geuze.
Akevitt: Velg en du liker. En lys og urtepreget akevitt kan passe godt.
AlkoholfrittFrisk eplemost, alkoholfritt juleøl eller hveteøl.

Drikketips til pinnekjøtt

Trygt valg: Hvit Pinot Gris med ørlite sødme eller rød Sangiovese fra Toscana.
Litt annerledes valg: Moden champagne eller rødvin fra Sør-Rhone i Frankrike.
Annerledes valg: Vin Jaune fra franske Jura eller oransjevin av Malvasia fra Friuli i Italia.
Øl: Norsk juleølbrown ale eller belgisk dubbel.
Akevitt: Prøv en brun og krydret akevitt til smaksrik mat som pinnekjøtt.
Alkoholfritt: Juleøl uten alkohol, eller eplemost tilsatt solbær/aronia

Drikketips til kalkun

Trygt valgRød Pinot Noir eller hvit Chardonnay fra California i USA
Litt annerledes valgFrisk og fruktig hvitvin av druen Friulano
Annerledes valgRødvin fra Bandol i Frankrike eller champagne.
Øl og sider: Belgisk blonde eller saison passer godt til. Har du epler ved siden av, prøv med en norsk eplesider.
AlkoholfrittLyst øl uten alkohol, eller god eplemost.

Drikketips til lutefisk

Trygt valgHvit Riesling fra Tyskland, musserende: champagne eller crémant.
Litt annerledes valgFrisk rødvin fra Friuli i Italia, av druen Teran.
Annerledes valg: Vin Jaune eller annen florpreget hvitvin fra Jura i Frankrike.
ØlPils eller belgisk saison. Litt mørkere øl som dubbel går også fint, og en spennende kontrast får du med porter, bokkøl eller mørk juleøl.
AlkoholfrittEplemost eller alkoholfri juleøl/hveteøl.

DRIKKETIPS TIL REINSDYR- OG VILTKJØTT

Trygt valg: Rødvin fra Nord-Rhone av druen Syrah, eller utviklet vin fra Piemonte  eller Rioja.
Litt annerledes valg: Rødvin fra Friuli i Italia av druen Schioppettino.
Annerledes valg: Blanc de noirs champagne, gjerne med noen år på baken.
Øl og sider: Amber ale  eller et mørkt, maltpreget norsk juleøl. Kirsebær-ølet kriek gir friskhet og liv. Kompleks fransk sider er et vågalt, men spennende valg.

Drikketips til nøttestek

Trygt valgFrisk, fruktig og saftig Riesling fra Tyskland. Rødvinen kan godt ha litt fatpreg, som en Chianti fra Toscana.
Litt annerledes valg: Smør- og fatpreget Chardonnay fra Australia eller California.
Annerledes valgChampagne med lang lagring på bunnfallet, nøttearomaene spiller på lag med retten.
Øl: Juleøl eller pale ale for en rik og maltpreget kombinasjon, mens et lett hveteøl liver opp retten.
AlkoholfrittEplemost, gjerne med solbær eller aronia – eller et alkoholfritt hveteøl.