Ribollita

Kategori
Familien
Vanskelighetsgrad
Middels
Tid
20–40 min

Ribollita er en perfekt restesuppe - selv navnet betyr "kokt igjen". Den originale italienske oppskriften inneholder tørt brød, cannelini-bønner og svartkål, men den kan varieres i det uendelige med de grønnsakene du har for hånden. Vår ribollita er laget  med linser og byggryn,  og serveres med gratinert, daggammelt brød.

Ingredienser

  • 1 stk løk
  • 3 stilker stilkselleri (stangselleri)
  • 1 stk gulrot
  • ¼ stk fennikel
  • 3 båter hvitløk
  • 2 ss olje til steking
  • 2 stk laurbærblad
  • 2 kvister frisk timian
  • ½ ts røkt paprikapulver
  • ½ ts chiliflakes
  • 2 boks hermetiske tomater (á 400 g)
  • 5 dl vann eller grønnsakbuljong (utblandet)
  • 100 g puylinser
  • 115 g byggryn
  • 100 g svartkål , grønnkål eller mangold

Slik gjør du

  1. Rens løk, selleri, gulrot og fennikel. Kutt grønnsakene i små terninger. Finhakk hvitløk. 
  2. Ha olje i en vid kjele og fres grønnsakene på middels varme i ca. 5 minutter. 
  3. Tilsett laurbærblad, timian, røkt paprika og chili, fres videre i et par minutter. 
  4. Hell hakkede tomater i kjelen sammen med vann/buljong.
  5. Skyll linser og byggryn, og ha dem i kjelen. Kok opp, senk varmen og legg på lokk. La suppen småkoke i 30-40 minutter, eller til linser og byggryn er møre. Dersom du bruker hermetiske linser eller kokt byggryn kan du redusere koketiden på suppen til 15-20 minutter, og heller tilsette linser/byggryn mot slutten av koketiden. 
  6. Fjern den tykkeste delen av stilken på svartkålen, og hakk den grovt. Ha kålen i suppen de siste minuttene av koketiden. 
  7. Smak til suppen med salt, pepper, eventuelt mer krydder eller urter.

Server suppen i dype skåler, gjerne med ristet eller gratinert brød. Dryss eventuelt over litt hakket gressløk eller andre urter. 

Se på oppskriften som inspirasjon og bruk det du har til rådighet - glass med rester av tomatsaus eller salsa kan brukes sammen med tomater, alle slags rotgrønnsaker kan kuttes i biter og gir masse smak. Suppen er i utgangspunktet vegetarisk, men har du påleggs- eller middagsrester du vil bruke opp, går det finfint å kutte dem i biter og ha dem i suppen. Grønnsakkraft kan gjerne byttes eller suppleres med kyllingkraft eller annen kjøttkraft.

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.