Vil du spise litt sunnere? Og kanskje gjøre litt mer bærekraftige matvalg? Kanskje har du ikke motivasjon til å gjøre store endinger i kostholdet ditt, men du kan du starte med noen små grep.
Smarte matbytter er nettopp det, små ting du kan gjøre i hverdagen uten at det tar for mye tid, er for avansert eller smaker helt annerledes enn det du hadde lyst på.
Les mer: 5 middagsfavoritter du gjør sunnere med få grep.

Bytt fra hvit ris til byggryn
Mange er glad i hvit polert ris, og vi sier ikke at du skal slutte helt å spise dette. La oss være ærlige, noen ting smaker rett og slett bedre servert med jasminris.
Men bytter du ut den hvite polerte risen med norsk byggryn til hverdags får du i deg mer fiber, og flere vitaminer og mineraler. Byggryn er mer næringsrik mat enn hvit ris, og fibberrik mat gir bra metthetsfølelse. I tillegg kan vi dyrke haugevis av bygg i Norge, noe som vil si - kortreiste karbohydrater. Å velge mat basert på norske ressurser kan bidra til et mer bærekraftig kosthold.
Bygg kan fint serveres til de fleste retter der ris er tilbehør, som bygotto og lun byggrynsalat. I tillegg kan bygg brukes i både byggrynslapper og byggrynsgrøt.
Les mer: Hvordan spise mer bygg.

Bytt fin pasta med norsk potet
Skal du spise litt sunnere kan du bytte ut fin pasta med fullkorns alternativer, gjerne med nøkkelhullsmerke. Det gir mer fiber, og metter mer.
Men, til hverdagsmiddager kan også fin pasta byttes ut med potet. Potet gir mer fiber, i tillegg til vitamin C og kalium.
En annen god ting med poteten er at vi produserer vi mye potet i Norge, og har lange tradisjoner som et potetspisende land. Så, poteten er kortreist – fra jord til bord. Det er også en av matvarene med lavest klimagassutslipp.
Noen syns kanskje poteten er kjedelig, men det finnes mange spennende måter å tilberede poteter på. Kanskje frister det med råstekte poteter, annapoteter i form eller potetsalat med kesam.

Fra import til norske råvarer
Noen matvarer kan vi ikke produsere i Norge, og den importerte maten gir oss tilgangtil et bredt utvalg matvarer, spesielt flere typer frukt og grønnsaker. Men, der du har et valg – velg norsk! For eksempel, velg epler og rotgrønnsaker i sesong, havregryn, bygg, potet, kjøtt, fisk eller melkeprodukter, fremfor det importerte alternativet.
Ikke bare har vi noen fantastiske råvarer, men velger du norsk er du også med på å opprettholde norsk matproduksjon, bidra til god ressursutnyttelse og levende bygder. Det holder liv i norske arbeidsplasser og ikke minst støtter den norske bonden.
Les mer: Seks grunner til å spise norsk

Bytt fra fint til grovt
Bytt ut loff og andre fine kornprodukter med grove alternativer som grovt brød, knekkebrød eller polarbrød. Grove kornprodukter er en god energikilde, og er rik på fiber. Er du usikker på hva som er grovt, kan du bruke brødskala`n som er grovhetsmerking av brød og brødvarer.

Bytt kjøttdeig med karbonadedeig
Et godt hverdagstips er å bytte fra kjøttdeig til karbonadedeig. Karbonadedeig har et lavere fettinnhold og dermed også energiinnhold. Som oftest er den ikke tilsatt salt, og regnes dermed som rent kjøtt. Det finnes også kjøttdeiger uten salt.
Til hverdagsmiddagen kan man godt velge rent kjøtt fremfor bearbeidet kjøtt. Renskåret kjøtt inneholder er fritt for salt, kan ha lavere fettinnhold og er samtidig en god kilde til proteiner, jern, sink og B-vitaminer.
Kjøtt er næringsrik mat som hører med i et sunt og variert kosthold, men gjennom uka bør man variere mellom ulike proteinkilder, som fisk, egg eller bønner og linser. Mange kan gjerne spise fisk oftere.

Fra fete til magre
Bytt ut helfet ost, fete meieriprodukter som seterrømme og kremfløte med Nøkkelhullsmerkede alternativ eller magrere varianter. Her kan du spare på kalorier og det gir et lavere inntak av mettet fett. Skal du bruke osten til pizza - bruk en ost som fortsatt har god smelteevne. Husk også at ikke alle lettprodukter egner seg like godt til koking.
Husk også!

Fyll på med ekstra grønt der du kan! Server en salat ved siden av, ha litt ekstra grønnsaker i gryter, supper og sauser – det gir mer smak og mer næring, som fiber og vitaminer.
Sist oppdatert: fredag 25. april 2025