Hjemmelaget saft

Før var safting en vanlig høstaktivitet i mange hjem. Det ble stort sett brukt selvplukkede bær og frukt, noe som ga saften en nydelig smak med et hint av sommer. I dag er det nesten eksotisk å få servert et glass hjemmelaget blåbær, solbær eller ripssaft.

For å lage saft bør man bruke godt modne bær som er fulle av deilig saft, smak og næringsstoffer. Saft er også en ypperlig måte å benytte bær og frukt på som ellers er for modne til å sylte eller lage gele av. Rips, solbær, blåbær, bringebær, rabarbra og epler egner seg godt til saft. En kan gjerne blande flere typer skogsbær, frukt eller hagebær, og bytte ut hvitt med brunt sukker.

Bruk godt modne bær til safting. Foto: frukt.no

Tilsett gjerne krydder som stjerneanis, hel kanel eller vaniljestang som gir en deilig aroma. Bruk små mengder så du ikke overdøver den gode bærsmaken.

Huskeregler ved safting:

  • Rens alltid bær og frukt. Kutt opp store bær/frukt i biter.
  • Alle flasker som skal brukes må være rene, hvis ikke kommer det lett mugg.
  • Bruk godt modne bær, disse er som regel mest saftige og smakfulle.
  • Beregn ca. 400-700 gram sukker per kilo bær.
  • Bruk tette korker og lagre saften mørkt og kjølig.
  • Ved kokesafting og råsafting tilsettes sukkeret etter siling.

Tre saftingsmetoder

Det er stort sett tre hovedmåter å lage saft på: Dampkoking, koking og råsafting.

Den mest effektive måten er å bruke en dampkoker. En trenger ikke finrense bærene først, men det er viktig å ta bort råtne og skadde bær. Skyll bærene godt slik at snegler eller lignende ikke blir med. Legg bær, sukker og eventuelt krydder lagvis i kokeren. Når bærene har dampet ferdig, er det bare å tappe saften rett på godt rengjorte flasker.

Har du ikke dampkoker kan du ha bærene rett i en kjele og tilsette litt vann. Kok til bærene blir bleke og har sluppet det meste av saften. Pass på at de ikke går helt i stykker, da kan saften bli uklar. Sil bærene gjennom et klede eller bruk et gammelt kjøkkenhåndkle som du vrir opp i varmt vann. Ha det i et dørslag eller pastasil og la bærene renne av seg, gjerne over natten. Ha saften tilbake i kjelen. Tilsett sukker og eventuelle krydder, og kok opp. Hell den varme saften på rene flasker. Skru godt igjen eller bruk en vinkork.

Råsafting av bær har mye kortere holdbarhet enn kokt saft, så den bør helst oppbevares i kjøleskap og nytes raskt. Skyll og knus bærene forsiktig, hell over sukkerlake og tilsett litt sitronsyre. La det stå over natten. Sil saften gjennom et klede og nyt!

Siling av bærsaft. Foto: frukt.no

Har du en mjødurt eller svarthyll i nærheten der du bor, blir det en nydelig saft. Men den må stå cirka en uke i kjøleskap før den siles.

Vannmengde pr. kg bær:

Bringebær 1 dl
Kirsebær 3 dl
Rips 4 dl
Solbær 4 dl
Tyttebær 3 dl
Blåbær 1 dlBruk 300-400 g sukker til 1 liter saft.

Bruk sitruspressen

Den moderne varianten til safting er å bruke en elektrisk sitruspresse. Frukt og bær knuses og blir silt gjennom et filter. Her kan du også blande bærene med urter og grønnsaker. Frisk nylaget saft uten sukker eller tilsetningsstoffer – herlig! En fin måte å bruke opp ukens rester av frukt, bær og grønnsaker på. Det er ikke minst billig og i tillegg næringsrikt og sunt.

Hjemmelaget er best

En kopp varm, hjemmelaget solbærtoddy på skitur en kald vinterdag smaker utrolig godt. Husk at hjemmelaget saft kan brukes til mer enn drikke. Server varm kirsebærsaus over iskald is eller lag barnas favorittgelé. Gelé lager du ved å tilsette gelatin i saften. Server med en deilig vaniljesaus, og du har en flott dessert. Imponer gjestene dine til jul med en hjemmelaget bærsaus på riskremen, – du vil garantert høste lovord.

Riskrem med hjemmelaget bærsaft. Foto: MatPrat

Ikke la statistikken få rett i at det meste av bær og frukt står og råtner bort, men kom deg opp i trærne og ut i skogen og høst inn av naturens herlige spiskammer.

POPULÆRT AKKURAT NÅ

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.