Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Soppsoya

Soppsoya

Ingredienser

porsjoner
  • 4 kg spiselig sopp
  • 120 g salt (ca 30 g per kg)
  • 350 g sukker
  • 6 stk. ansjosfilet
  • 10 stk. hel hvit pepper
  • 5 stk. hel nellik
  • 3 stk. laurbærblad
  • 2 dl rødvin

Oppskriftsintroduksjon

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

En del sopper er spiselige og gode, men egner seg ikke til mat. Skjellpiggsopp er en slik, og heldig er den som kommer over disse vakre, store, soppene! De er supre å lage sin egen soppsoya av – en prosess som tar litt tid, men som gir lønn for strevet i en mørk, kraftig soppsoya med konsentrert soppsmak.

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Ingredienser

porsjoner
  • 4 kg spiselig sopp
  • 120 g salt (ca 30 g per kg)
  • 350 g sukker
  • 6 stk. ansjosfilet
  • 10 stk. hel hvit pepper
  • 5 stk. hel nellik
  • 3 stk. laurbærblad
  • 2 dl rødvin

Slik gjør du

trinn du kan merke av
Bruk aldri sopp du ikke er trygg på! Saltmengden i soppkraften kan variere mellom 30 og 150 g per kilo sopp. Velg selv den saltmengden du ønsker. En salt soppkraft gir en salt soya, som ikke smaker godt alene, men som kan erstatte andre smaksforsterkere i matlagingen.

Oppbevar soppsoya mørkt og kjølig. Den har lang holdbarhet.

Sopper som egner seg til soppsoya: Store eksemplarer av matrisker, ulike kremler, fåresopp. Soppsoyaen får en fantastisk mørk farge, og en kraftig sopp- og saltsmak. Den er super som smakstilsetning i supper, gryter og sauser, og kan også brukes for eksempel i omelett eller risotto.

Soppsoyaen får en fantastisk mørk farge, og en kraftig sopp- og saltsmak. Den er super som smakstilsetning i supper, gryter og sauser, og kan også brukes for eksempel i omelett eller risotto.

Podcast-episode: Suksess med sopp

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.14225, server:MP-PRD-WEB13 18.05.2025 06:30:18