Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Soppsoya

Soppsoya

Ingredienser

porsjoner
  • 4 kg spiselig sopp
  • 120 g salt (ca 30 g per kg)

  • 1 l lake av sopp
  • 350 g sukker
  • 6 stk. ansjosfilet
  • 10 stk. hel hvit pepper
  • 5 stk. hel nellik
  • 3 stk. laurbærblad
  • 2 dl rødvin
Del

Oppskriftsintroduksjon

kommentarer (17)
Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

En del sopper er spiselige og gode, men egner seg ikke til mat. Skjellpiggsopp er en slik, og heldig er den som kommer over disse vakre, store, soppene! De er supre å lage sin egen soppsoya av – en prosess som tar litt tid, men som gir lønn for strevet i en mørk, kraftig soppsoya med konsentrert soppsmak.

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Ingredienser

porsjoner
  • 4 kg spiselig sopp
  • 120 g salt (ca 30 g per kg)

  • 1 l lake av sopp
  • 350 g sukker
  • 6 stk. ansjosfilet
  • 10 stk. hel hvit pepper
  • 5 stk. hel nellik
  • 3 stk. laurbærblad
  • 2 dl rødvin

Slik gjør du

1. Grovrens sopp og del i store biter. Om soppen er markspist gjør ikke det noe. Legg sopp og salt lagvis i en stor bøtte eller krukke. Legg et lokk eller asjett oppå, og et lodd på toppen for å trykke ned soppen (for eksempel en stor, rengjort stein). Sett bøtten kaldt i 5-7 dager. I løpet av denne tiden vil saltet trekke ut væsken i soppen.

Bruk aldri sopp du ikke er trygg på! Saltmengden i soppkraften kan variere mellom 30 og 150 g per kilo sopp. Velg selv den saltmengden du ønsker. En salt soppkraft gir en salt soya, som ikke smaker godt alene, men som kan erstatte andre smaksforsterkere i matlagingen.

2. Mål opp riktig mengde sukker. Ha sukkeret i en vid kjele og smelt sukkeret på middels varme, og la det stå til det har blitt til mørk karamell. Pass på så det ikke blir brent.

3. Spe forsiktig med soppkraften. Tilsett ansjos, krydder og rødvin og kok opp. Senk varmen og la soppsoyaen småkoke i ½-2 timer.

4. Sil soppsoyaen gjennom et fint klede og la den stå over natta. Da vil uklarheter synke til bunnen.

5. Hell soppsoyaen forsiktig over i en kjele uten at bunnfallet blir med. Kok opp, og hell på rene, varme, tørre flasker. Kork med en gang.

Oppbevar soppsoya mørkt og kjølig. Den har lang holdbarhet.

Sopper som egner seg til soppsoya: Store eksemplarer av matrisker, ulike kremler, fåresopp. Soppsoyaen får en fantastisk mørk farge, og en kraftig sopp- og saltsmak. Den er super som smakstilsetning i supper, gryter og sauser, og kan også brukes for eksempel i omelett eller risotto.

Soppsoyaen får en fantastisk mørk farge, og en kraftig sopp- og saltsmak. Den er super som smakstilsetning i supper, gryter og sauser, og kan også brukes for eksempel i omelett eller risotto.

Del

Vurder oppskriften

Din vurdering

Vil du ombestemme deg? Gi en ny vurdering!

Podcast-episode: Suksess med sopp

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.8638, server:MP-PRD-WEB11 18.04.2024 21:24:50