Gyros

Kategori
Kos
Vanskelighetsgrad
Enkel
Tid
Over 60 min

Drømmer du om sommer og ferie? Gyros er utallige nordmenns feriefavoritt! Mariner strimler av svin, lam, kylling eller storfe med løk, hvitløk, oregano og rosmarin, fres kjøttet til det blir mørt og fyll pitabrødene med masse godt!

Ingredienser

  • 500 g svinenakke , ytrefilet av svin, storfe, flatbiff av lam eller sau, eventuelt rester av lammestek

Marinade:

  • 1 stk. løk
  • 2 båt hvitløk
  • 0,5 ts tørket oregano
  • 0,5 ts tørket rosmarin
  • 0,25 ts pepper
  • 1 ts salt
  • 1 dl olivenolje

Til servering

  • 200 g pommes frites
  • 4 stk. pitabrød
  • 0,5 stk. agurk , eventuelt tomat
  • 1 stk. rødløk i ringer
  • 0,5 stk. sitron
  • 4 ss tzatziki
  • 50 g fetaost (kan sløyfes)

Slik gjør du

  1. Skjær kjøttet i strimler og sett det til side.

 

Det er vanligst å bruke svin eller kylling i gyros. Bruk gjerne et kjøttstykke med litt fett som for eksemepl svinenakke eller nakkekotelletter som du skjærer bort beina fra. Du kan også bruke ytrefilet av svin om du vil ha magrere kjøtt. Lårfilet av kylling har også mer fett enn kyllingfilet. I lammesesongen kan du bruke flatbiff av lam eller rester av lammestek. 

  1. Hakk løk og hvitløk, og ha det i en hurtigmikser (eller bruk stavmikser) sammen med oregano og rosmarin. Tilsett halvparten av oljen og kjør det til en jevn masse. 
  2. Varm en stekepanne med resten av oljen og brun kjøttet godt. Hell over løkmarinaden, senk varmen og la alt småsurre til kjøttet er helt mørt og all væske har fordampet, ca. 35-40 minutter. Smak til med salt og pepper.

Skal du bruke rester av lammestek: Varm en stekepanne, ha i løkmarinaden, og la alt småsurre på middels varme i ca. 5 minutter. Ha i strimler av lammestek og fres videre til alt er gjennomvarmt og væsken har fordampet, 5-10 minutter. Smak til med salt og pepper.

 

  1. Lag pommes frites etter anvisning på posen.
  2. Varm pitabrødene etter anvisning på pakken.
  3. Press sitron over rødløkringene og bland med fingrene. La stå en stund, til løken blir myk. 
  4. Fordel tzatziki på pitabrødene. Legg på agurkskiver, løk, kjøtt, pommes frites, og eventuelt fetaost. Rull pitabrødet sammen som et kremmerhus, gjerne med papir rundt.

Gyros

Visste du at: Reglene for bruk av antibiotika til norske dyr er veldig restriktive og som resultat har vi faktisk lavest antibiotika bruk i hele Europa. 

POPULÆRT AKKURAT NÅ

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    Pga ferie er kommentarfeltet stengt i juli.