Brødskala'n - hjelper deg å velge grovt

Hvor grovt et brød er kan være vanskelig å bedømme ut fra utseende. Merkeordningen “Brødskala’n” er utviklet for at du enklere skal kunne fastslå grovheten til ulike brødvarer. 

Helsemyndighetene i Norge har utarbeidet kostholdsråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer. Et av disse rådene er: «Spis grove kornprodukter hver dag».

Begrepet «grovt» sier noe om andel fullkorn, altså hele kornet med skall/kli, kime og kjerne, i kornproduktet. Fullkorn er en god kilde til fiber. Å spise fiberrike matvarer kan hjelpe deg å holde vekten, siden fiberinnholdet bidrar til et stabilt blodsukker og gir god metthetsfølelse, samtidig som de naturlig har et lavt energiinnhold. Fiber er i tillegg gunstig for fordøyelsen. Å spise nok fullkorn og fiberrike matvarer er også forbundet med redusert risiko for hjerte- og karsykdommer, diabetes type 2 og tarmkreft.

Minimum 51 % av melet må være grovt mel (sammalt mel, hele korn eller kli) for å kunne kalles grovbrød eller grovt brød.

Lettere å velge grovt!

Brødskala’n er et fint hjelpemiddel for å gjøre det lettere å velge grove kornprodukter til hverdags. Du finner merket på emballasjen til en rekke brødvarer som brød, knekkebrød, forskjellig småbakst samt melblandinger. Brødskala’n angir hvor mange prosent hele korn, sammalt mel og kli det er i brødproduktet i forhold til total melmengde. Merkeordningen inkluderer ikke innhold av frø, nøtter eller andre ingredienser som kan ha innvirkning på produktets fiberinnhold.

Brødskala’n er delt inn i fire kategorier:

  1. Fint brød: 0-25,9 % sammalt mel eller hele korn, 
  2. Halvgrovt brød: 26-50,9 % sammalt mel eller hele korn
  3. Grovt brød: 51-75,9 % sammalt mel eller hele korn
  4. Ekstra grovt brød: 76-100 % sammalt mel eller hele korn

På emballasjen finner du brødskalasymbolet: en sirkel hvor 1 til 4 deler er farget - avhengig av produktets grovhet. 1/4 farget sirkel = fint, 2/4 farget sirkel = halvgrovt, 3/4 farget sirkel = grovt og 4/4 farget sirkel = ekstra grovt. I tillegg er grovhetsgraden er angitt i prosent (%) under symbolet.

Liker du å bake selv? Her kan du enkelt regne ut hvor grov din oppskrift er.

Frivillig merkeordning

Brødskala’n er en frivillig merkeordning for mel- og bakeribransjen. Den ble utarbeidet av NHO Mat og Drikke og Baker- og Konditorbransjens Landsforening (BKLF) i samarbeid med Forbrukerrådet, Sosial- og helsedirektoratet og Mattilsynet i 2006. Merkeordningen ble sist revidert i 2017.

BKLF eier merkeordningen.

   

Sist oppdatert: 4. juli 2018. 

Referanser:

POPULÆRT AKKURAT NÅ

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.