Raske tips til 17. mai-frokost

Cecilie Maske, kokk og matrådgiver i Matprat, foretrekker klassiske retter på sin 17. mai frokost. Hun vil gjerne nyte et glass bobler og søte jordbær sammen med gjestene, og det gjør hun best med en meny som er rask å lage uten stress. Hun bruker noen minutter før servering på å anrette og pynte maten.

- Det er så lite som skal til! Litt friske urter, noen spiselige blomster eller bare det å legge spekeskinkeskivene pent opp viser at du har lagt omtanke i maten, sier Cecilie og deler sin 17. mai frokost her.

Et utvalg spekemat lagt opp på en fjøl hører med. Det krever ikke forberedelser, og kan anrettes på rekordtid. I stedet for å bare legge skinken på fat, så ta den fra hverandre og dander den litt fluffy. En skål cherrytomater, oliven, fetaost eller noen skiver søt melon er populært tilbehør. Eller lag et charchuterie-board. Vi viser deg hvordan her. 

Potetsalat – aller best om du lager den fra bunnen, gjerne dagen før, men her er det lov til å jukse med ferdigkjøpt salat. Smak den til med et eple i små terninger og hakket vårløk. Dryss gjerne litt hakkede urter på toppen, det løfter det visuelle utrykket!

En god pai kan også gjerne lages i god tid i forveien – den tåler godt å bli fryst, og er et blikkfang på bordet. Lager du den uten kjøtt, er pai et supert alternativ for vegetarianere.  

Røkelaks og eggerøre – røkelaksen får du også i ferdige skiver, og eggerøren kan du forberede ved å knekke egg og vispe sammen med fløte og krydder dagen før. Så er det bare å steke den til perfeksjon når gjestene er kommet. Det går fort å dandere laksen fint og da ser den mer delikat ut. 

Grønn asparges er best i sesong om våren, og passer til alt. Kok dem noen få minutter i lettsaltet vann og avkjøl raskt i kaldt vann. Mer er ikke nødvendig, men du kan også rocke dem opp med en deilig saus.

Skagenrøre med reker kan med fordel lages dagen før, så den kan stå og utvikle smak. Det går helt fint å bruke reker i lake, men husk å klemme ut så mye vann som mulig!

God ost – en god, moden ost eller to i følge med salte kjeks og druer tar ikke mer enn et minutt å forberede. Legg hakkede valnøtter på toppen av osten og hell over litt flytende honning så hever du stilen betraktelig. 

Salat – her er det uendelig med muligheter, og også noe for vegetarianere. Server salaten på fat i stedet for i bolle. 

Ferskt brød og smør hører naturligvis også med. Her er det absolutt lov til å jukse – det finnes masse gode halvfabrikata i frysedisken i butikken. Om du vil bake selv, er ferske rundstykker nydelig. De kan bakes i god tid i forveien og varmes i stekeovnen.   

Spiselige blomster, urtersmå agurker, små tomater og en grønn avokado pent skivet opp er annen pynt som løfter ethvert festmåltid.

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant