Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold

Lær deg Meal Prep – og spar både tid og penger

Lær deg Meal Prep

– og spar både tid og penger

Vil du spare både tid, penger og samtidig få i deg masse god og næringsrik mat – er Meal Prep noe for deg! Vår MatPrat- kokk Anette lærer deg hvordan.

Mealprepp - planlegging av ukens måltider

Er du den som løper gjennom butikken flere ganger i uka, på jakt etter en kjapp middag og det mest nødvendige for det neste døgnet? Eller har du lært deg å mestre kunsten med å planlegge måltidene, og gjerne tar sjeldne turer på butikken der du storhandler for den kommende uka?

Ekspertene anbefaler nettopp det siste om du ønsker å være mer økonomisk. Allikevel kan det være vanskelig – det med planleggingen.

Men, nytt år betyr nye muligheter – og det er her Meal Prep kommer inn.

Du hører det kanskje, det ligger i ordet – meal preparation, eller oversatt: måltidsforberedelse. Ordet klinger kanskje ikke like bra på norsk, men det er svært forklarende.

«Forberedelse».

Og, jeg regner med du nå også innser at her er det tid å spare. Om du fortsatt henger med skal jeg vise deg hvordan du gjør det. 

Hvordan Meal Prep’er jeg?

Det er flere måter å meal preppe på, men jeg vil si at det i hovedsak er to metoder du kan benytte deg av, og her kan det lønne seg å velge den som passer best for deg og ditt liv – sånn at du faktisk klarer å gjennomføre.

Se for deg uken som kommer og sett av 1-2 timer en kveld for å preppe klart til de neste dagene. Selv pleier jeg ofte å bruke et par timer søndag kveld, for å preppe klart for de neste 3-4 dagene. Nøkkelen for at det skal gå raskt, og være enkelt, når du står med forberedelsene - multitasking! Tenk på hva du kan steke i ovnen samtidig, hva kan enkelt blandes sammen, og kan noe kokes samtidig som du kutter noe annet?

Er du smart, trenger du faktisk ikke lage en haug av oppvask heller. Og, som litt ekstra motivasjon nå....Den tiden du investerer en kveld i uka, sparer du om morgenen eller rundt middagstider senere i uka, og vel så det.

Meal prep

Et ekstra tips når du skal meal preppe. Det kan lønne seg å investere i glass eller gjennomsiktige plastbokser med lokk, som enkelt kan stables oppå hverandre og vise innholdet. Da holder du god orden og oversikt i kjøleskapet.

Meal Prep - Metode 2  

Metode nummer to går ut på å forberede hele retter, enten om de er helt eller delvis ferdig tilberedt. Her er det mest overkommelig om du velger ut 2-3 oppskrifter av gangen, og velg her noen av dine favorittmiddager, eller doble noen porsjoner av en oppskrift istedenfor å lage alt for mange nye retter av gangen - det kan lett bli kaos på kjøkkenet!

Sett av et par timer for eksempel søndag kveld - og kutt klart alt til alle oppskriftene, lag sauser, bland sammen og gjør det enten så klart at det bare er å skru på ovnen for å varme det når du kommer fra jobbe eller skole. Alternativt, stek og kok alt helt ferdig, avkjøl og fordel det i porsjoner i bokser med lokk. Da kan det enkelt tas med på farten, eller varmes i stekeovn eller mikro. 

Metoden er genial i form av at du sparer tid i hverdagen, du prepper og tar oppvasken i en smell. Men, det kan også være kjedelig å spise like retter til lunsj og middag eller flere middager av samme sort gjennom uka. 

Til slutt...

Husk; Ikke meal prep mer enn du klarer å spise opp. Bruk rester og vær kreativ der du kan! Vær nøye på rask avkjøling og oppbevar råvarene og rettene kaldt.

Masse lykke til - håper du har lært noen nyttige tips for å planlegge måltidene litt bedre, sånn at du sparer både tid og penger:)