Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Charcuterie - ost og skinke brett

Charcuterie - tapas på en lekker måte

Lekre fat som bugner av skinker, oster, frukt og annet snacks trekkes frem som en av de hotteste trendene i år. Det er bare fantasien som setter grenser, og uteseende er minst like viktig som smakene - så her kan du la kreativiteten blomstre. 

-Såkalte charchuterie-boards skal se innbydende og lekre ut, og det skal ofte være overdådig. Et charcuterie brett er litt som klassiske skinke- eller ostefatet tatt til nye høyder, og det er masse rom for å leke seg og ta litt av, sier matrådgiver i MatPrat, Anette Hansen.  

Tenk deg et brett eller en fjøl med oster, kjeks, skinker, spekepølse, oliven og andre godsaker pent plassert inntil hverandre. Det blir som et lite mini-tapasbord på en fjøl.  

- Genialt, både når du skal servere snacks til dine nærmeste eller ha noe lekkert og smakfullt til 17.mai frokosten eller tapasbordet, eller en annen festlig begivenhet. Litt av poenget med et charcuterie - board, er at det skal se like bra ut som det smaker. Så, legg litt sjel i det, og vær kreativ!

Her er noen gode tips på veien:

Tenk først på hvor stort selskapet er, og velg en liten fjøl om dere er få eller en stor om dere er mange. Noen små, pene skåler eller glass kan være greit å ha til syltetøy, chutney eller andre bløte råvarer. Forsøk å se for deg brettet visuelt før du starter - hva ønsker du? Skal det ha et fargetema? Skal det være et klassisk ost- og skinke brett med alle smakene som hører til, eller kanskje være en frokost variant - med vafler, pannekaker, bær og sirup? Mulighetene er mange! Og, legger du en liten plan først er det enklere å få et visuelt, pent resultat - samtidig som smakene harmonerer. 

Til 17.mai kan det være fint å tenke at fargene på brettet skal gå i rødt, hvitt og blått. 

Charcuterie - ost og skinke brett
  1. Start med ostene. Skjær dem i pene biter, skiver, terninger eller staver for å variere. Sett de gjerne opp på brettet etter styrke og fasthet. Det er ofte vanlig å starte med å spise de milde ostene før man går over til sterkere og mer modne oster. Har du en ost som skal gratineres, sett en skål på stedet osten skal stå, så kan du enkelt bytte ut skålen med osten rett før servering. 
Charcuterie - ost og skinke brett
  1. Fortsett med gode skinker som du bretter pent. Skap forskjellig uttrykk på de ulike sortene, kanskje egner noen seg godt til å rulle sammen. Skjær litt spekepølse i tynne skiver som du legger opp pent. Eller lag den berømte tik-tok rosen, der du bretter tynne skiver av spekepølse over kanten på et glass, tett i tett og til slutt vipper glasset opp ned og får en pent dandert rose.
Charcuterie - ost og skinke brett
  1. Sett på små skåler eller glass med syltetøy, 3 eller 5 stk, alternativt 7 om du skal lage et veldig stort brett. Oliven, nøtter eller sirup, små ostekuler o.l egner seg også godt i små skåler. 
Charcuterie - ost og skinke brett
  1. Bygg så videre med godt brød i tynne skiver, sprø kjeks, eller knekkebrød. Grissinistenger er også fint å legge på brettet. Husk at enkelte kjeks kan bli myke om de legges ved siden av noe bløtt.
Charcuterie - ost og skinke brett
  1. Skjær grønnsaker og litt frukt eller bær, i skiver, båter eller strimler. Tenk på kontraster både i forhold til form, men også farger når du danderer grønnsaker og frukt utover. Forsøk å la element i samme fargetone tas opp på flere steder i et tenkt triangel for å skape litt symmetri på brettet. Eks. Har du flere ingredienser i røde toner, spre dem fra hverandre slik at de danner en form der de kan spille på lag med hverandre. 
Charcuterie - ost og skinke brett
  1. Til sist kan du legge på snacks, godis, nøtter, frø, tørket frukt, urter og spirer, eller kanskje noen fine, spiselige blomster for å sy sammen alle de ulike elementene. Skal brettet stå litt før servering, kan det lønne seg å vente med dette til rett før servering, for å få et fresht resultat.

Fatene kan du lett variere etter årstid. Det er også lurt å tenke på hvilke råvarer som er i sesong. Ekstra deilig er det jo å pynte med noen søte, norske jordbær når de er på sitt beste? 

Både spekemat, pølser og oster tåler litt tid i romtemperatur, så du kan bruke litt tid på kjøkkenbenken før det må serveres. Serveres det ute, bør det ikke stå lenge i solen. Og, husk å ta vare på maten dersom det blir noe til overs. Kanskje blir du sugen på litt kveldssnacks! Pakk oster, og skinker inn hver for seg, alternativt dekk til hele fatet - men husk da at kjeks ofte ikke holder seg sprø i kjøleskap. 

Charcuterie - ost og skinke brett

Podcast-episode: Tapas du vil elske

Podcast-episode: 17. mai med norsk mat og drikke

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    version:11.21.1.8570, server:MP-PRD-WEB12 12.04.2024 17:36:51