Aïoli

Kategori
Gjester
Vanskelighetsgrad
Middels
Tid
Under 20 min

Hvitløksduftende aïoli er en favoritt fra middelhavsområdet, og hører hjemme både på tapasbordet og til grillmaten. 

Ingredienser

1 Porsjoner

1 porsjon gir ca. 1/2 l. ferdig aïoli

  • 4 stk. eggeplomme
  • 1 ss sitronsaft eller vineddik
  • 1 ts dijonsennep eller annen sennep
  • 2 båt presset hvitløk
  • 4 dl nøytral matolje
  • 0,25 ts salt
  • 0,25 ts pepper

Slik gjør du

  1. Bruk en bolle som ikke er for stor og vid og en god visp. En hurtigmikser er også fin å bruke.
  2. Visp eggeplommer og salt til de er lyse og tykke. Bland inn krydder og hvitløk, og halvparten av sitronsaft/eddik.
  3. Spe forsiktig med oljen mens du fortsetter å vispe – en teskje om gangen er nok. Øk etter hvert mengden olje. Pass på at aïolien hele tiden er glatt og blank. Blir den for tykk kan du justere konsistensen med litt vann.
  4. Smak til med krydder og sitron/eddik. Synes du aïolien smaker for mye egg, kan du fortsette å spe inn mer olje. 
  5. Ferdig aïoli skal være så tykk at den holder fasongen.

Du kan smake til aïolien på ulike måter, avhengig av hva du skal servere den sammen med. Prøv med hakkede urter ( for eksempel basilikum, dill eller koriander), hakket soltørket tomat, karri, kajenne eller sriracha.

Oppbevar aïolien mørkt og kaldt i tett beholder. Den er holdbar i minst to uker.

Oppskriften gir ca. 1/2 liter ferdig aïoli. 

Lag gjerne en stor porsjon aïoli i hurtigmikser. Om den skulle skille seg, begynner du på nytt med en eggeplomme og visper inn den skilte sausen litt etter litt, før du fortsetter med mer olje. 
 
 

POPULÆRT AKKURAT NÅ

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.