Aïoli

Kategori
Gjester
Vanskelighetsgrad
Middels
Tid
Under 20 min

Hvitløksduftende aïoli er en favoritt fra middelhavsområdet, og hører hjemme både på tapasbordet og til grillmaten. 

Ingredienser

  • 2 stk eggeplomme
  • 1 ss sitronsaft eller vineddik
  • 1 ts dijonsennep eller annen sennep
  • 2 båt presset hvitløk
  • 4 dl nøytral matolje
  • 14 ts salt
  • 14 ts pepper

Slik gjør du

1. Bruk en bolle som ikke er for stor og vid og en god visp. En hurtigmikser er også fin å bruke.
2. Rør eggeplommer med salt til de er lyse og tykke. Bland inn krydder og hvitløk, og halvparten av sitronsaft/eddik.
3. Spe forsiktig med oljen mens du fortsetter å vispe – en teskje av gangen er nok. Øk etter hvert mengden olje. Pass på at aïolien hele tiden er glatt og blank. Blir den tynnere er det fare for at den skiller seg. Du kan redde aïolien ved å tilsette litt vann før du fortsetter å spe, eller la være å tilsette resten av oljen.
4. Smak til med krydder og sitron/eddik.
5. Ferdig aïoli skal være så tykk at den holder fasongen.

Oppbevar aïolien mørkt og kaldt i tette glass. Den er holdbar i minst to uker.

Oppskriften gir ca. 1/2 liter ferdig aïoli. 

Lag gjerne en stor porsjon aïoli i hurtigmikser. Om den skulle skille seg, begynner du på nytt med en eggeplomme og visper inn den mislykkede sausen litt etter litt.
 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.