Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Bikuber  Bybi Bygdøy

Honning er ikke bare honning

Søt og mild, eller syrlig og rik? Honning kan være så mangt! Men, hvordan velger du riktig honning til ulike bruk? Og hvorfor bør den være norsk?

Honning og smak

Honning er et rent naturprodukt, basert på nektar fra blomster. Smaksbildet kan variere fra lett, mild og søt, til mer kompleks, rik og instens. Måten fagfolket snakker om honning sensorisk, kan minne litt om vin. Friskhet, sødme, balanse og lang munnfølelse er blant noen begreper som brukes for å snakke om honning.

Honning har gjerne ulik farge, smak og konsistens, og får sin unike smak etter hvilke blomster biene besøker. Smaksprofilen vil også påvirkes av hvor i landet den er hentet.

Visste du at bier er våre aller minste husdyr? 

Honningsmaking med Bybi

Velg norsk honning

I Norge har vi mellom 4500-5000 flinke birøktere, som lager fantastisk honning med ulike egenskaper. Birøkt er et håndverk, og selv om mange har det kun som hobby, er det flere og flere som nå har honningproduksjon som viktigste næring.

Vanlige typer honning du får kjøpt i butikken er lynghonning, akasiehonning og blomsterhonning. Det mange ikke vet, er at mye av honningen på markedet ofte ikke er norsk - og i noen tilfeller er falsk.

Importert ekte honning er ikke i seg selv et problem, og kan ofte være av høy kvalitet. Men velger du norsk, gjør du samtidig en innsats for norsk landbruk og norsk natur. Birøkt er rett og slett en bærekraftig næringsproduksjon.

Bruk derfor litt tid på å se på honningens emballasje, og les om produsenten, om du vil være sikker på at du kjøper norsk vare.

Bier

Hvilken honning til hvilket bruk?

Hvilken honning du skal velge i mat og bakst, avhenger av hvilket smaksbilde du ønsker deg. Ønsker du honning kun for mer sødme? Eller vil du ha honning som tilfører smak i tillegg? Her er noen faktorer du kan se etter:

Mørk eller lys honning?

Mørk honning har ofte en dyp farge og kraftig smak, mens lys honning har gjerne en mildere smak og sødme. Mørk honning har også vanligvis et høyere innhold antioksidanter og mineraler sammenlignet med lys honning. Skal du bruke honning i bakst, og ønsker en nøytral smak med god sødme, kan lys honning være et godt alternativ. Skal du bruke honning som topping på naturell yoghurt, og ønsker større kompleksitet, kan du velge en mørkere honning med rikere smak.

Visste du: Bruker du honning i bakst, kan du bruke ca. 10 % mindre mengde, fordi honning er søtere enn sukker.

Søt eller syrlig?

Den nøyaktige smaken og fargen kan variere avhengig av blomsternektaren som biene samler. Mesteparten av honning er søtt, men honning er et håndverk, og det er faktorer som vil påvirke det ferdige produktet. Det er derfor lurt å se på emballasjen, og lese produsentens beskrivelsen, så du kan velge honning som egner seg til ditt bruk.

Fast eller flytende?

Vi skiller gjerne mellom flytende og fast honning. Det er forholdet mellom sukkerartene i honningen som bestemmer om honningen blir flytende eller fast. All honning er flytende når den kommer fra bikuben, men krystalliserer naturlig på grunn av høyt sukkerinnhold, spesielt glukose. Faktorer som luftbobler, pollen og lagringstemperatur påvirker krystalliseringen.

Importert flytende akasiehonning har vært en markedsvinner i mange år. På grunn av sin konsistens er den lettvint å bruke, og den milde smaken passer til det meste, men den har lite kompleksitet. Ettersom flytende honning er en favoritt på markedet, ser norske produsenter behovet for å få flytende norsk honning ut til folket. Det er allerede tilgjengelig hos noen produsenter, men den naturlige krystalliseringstendensen gjør det utfordrende å produsere og distribuere i stor skala - enn så lenge. 

Bikuber  Bybi Bygdøy

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.8570, server:MP-PRD-WEB14 16.04.2024 20:02:45