Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Bikuber  Bybi Bygdøy

Honning er ikke bare honning

Søt og mild, eller syrlig og rik - honning kan være så mangt! Men, hvordan velger du riktig honning til ulike bruk? Og hvorfor velge norsk honning?

I Norge har vi mellom 4500-5000 flinke birøktere, som lager fantastisk honning med ulike egenskaper. Birøkt er et håndverk, og selv om mange har det kun som hobby, er det flere og flere som nå har honningproduksjon som viktigste næring.

Velg norsk honning

Vanlige typer honning du får kjøpt i butikken er lynghonning, akasiehonning og blomsterhonning. Det mange ikke vet, er at deler av honningen på markedet ofte ikke er norsk - og i noen tilfeller falsk.

Importert ekte honning er ikke i seg selv et problem, og kan ofte være av høy kvalitet. Men velger du norsk, gjør du samtidig en innsats for norsk landbruk, norsk natur - og ikke minst den norske bien. Honningbier er de mest effektive pollinatorene for matproduksjonen. Birøkt er rett og slett en bærekraftig næringsproduksjon. 

Bruk derfor litt tid på å se på honningens emballasje, og les om produsenten, om du vil være sikker på at du kjøper norsk vare.

Visste du at bier er våre aller minste husdyr? 

Bier

Ulike typer honning

Selv for de store leverandører er birøkt et håndverk, helt avhengig av samspill med naturen, været, terrenget, blomstringen og biene selv. Hvor biene henter nektar fra påvirker resultatet på den ferdige honningen, og den vil derfor variere i farge, konsistens, lukt og smak. 

Lynghonning

Lynghonningen er gjerne kraftigere i smak og mørkere i fargen. Nektaren hentes stort sett fra røsslyng, men kan også komme fra annen lyng, som klokkelyng.

Sommerhonning

Som sommeren selv, er sommerhonning en lysere og mildere variant. Her hentes det nektar fra frukttrær, løvetann, blåbær og bringebær. 

Skogshonning

Skogshonning lages av nektar fra ulike skogsplanter. Skogsbærhonning lages av nektar fra blant annet blåbær og tyttebær, som gir honningen en kompleks sødme og flytende konsistens.

Akasiehonning

Akasiehonning hentes ikke faktisk fra Akasietrær, men fra blomstene på Robiniatrær. Navnet kommer av at bladene og blomster ser ut som Akasie.  Akasiehonning er ikke norsk, men importeres fra ulike steder i verden. Smaken er mild, og tilfører for det meste sødme. 

Vil du lese om hvordan du kan sette smak på maten med honning?

Derfor står det rå honning på emballasjen

Det som omtales som "rå honning" er egentlig bare kaldslynget honning. Det betyr at honningen ikke er varmebehandlet eller filtrert. Faktisk er all norsk honning som selges i butikken rå, fordi varmebehandling ikke er tillatt. Så uavhengig om det står at honningen er rå eller ei, så vil du få "rå" honning i Norge.  

Honningsmaking med Bybi

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    Kommentarfeltet er stengt i sommerferien! Vi åpner igjen 5. august. GOD SOMMER!

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.9981, server:MP-PRD-WEB12 24.07.2024 20:41:17