Ingredienser

  • 2 stk. sjalottløk
  • 1 båt hvitløk
  • 1 ss olivenolje
  • 200 g arborioris (risottoris)
  • 2 dl tørr hvitvin
  • ca. 5 dl hønsebuljong (utblandet)
  • 50 g smør
  • 50 g parmesan
  • 150 g spekeskinke
  • 150 g røkelaks
  • 8 stk. grønn frisk asparges

Urteolje

  • 3 ss finhakket bladpersille gressløk eller basilikum
  • 1 dl olivenolje
  • 0,25 ts salt
  • 0,25 ts pepper
Del

Risotto med spekeskinke, røkelaks og asparges

(6)
Tid
20–40 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Risotto er mat for de fleste anledninger. Du kan lage risotto i en uendelighet av variasjoner, fra den enkle, raskt sammenkastede hverdagsvarianten, til forseggjort og eksklusiv selskapsmat. Slik som denne risottoretten.

Tid
20–40 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Ingredienser

  • 2 stk. sjalottløk
  • 1 båt hvitløk
  • 1 ss olivenolje
  • 200 g arborioris (risottoris)
  • 2 dl tørr hvitvin
  • ca. 5 dl hønsebuljong (utblandet)
  • 50 g smør
  • 50 g parmesan
  • 150 g spekeskinke
  • 150 g røkelaks
  • 8 stk. grønn frisk asparges

Urteolje

  • 3 ss finhakket bladpersille gressløk eller basilikum
  • 1 dl olivenolje
  • 0,25 ts salt
  • 0,25 ts pepper

Slik gjør du

  1. Finhakk løk og hvitløk. Fres det i litt olivenolje på middels varme, ca. 3 minutter til løken er blank. Tilsett ris og en klype salt. Stek videre i ca. 3 minutter, rør hele tiden. Blandingen skal ikke bli brun.
  2. Tilsett hvitvin. Når hvitvinen er fordampet tilsetter du litt og litt kokende buljong. Ca. en øse av gangen. Skru ned varmen slik at risen småkoker. Fortsett å tilsette buljong mens du rører hele tiden. La all væske trekke inn i riskornene før du tilsetter mer. Etter ca. 15 minutter er risen myk.
  3. Ta kjelen av varmen, tilsett smør og revet parmesan. Smak til med salt og pepper. Avkjøl litt før du legger risotto på tallerken med spekeskinke sprøstekt i litt olje, røkelaks og smørkokt asparges.
  4. Bland sammen alle ingrediensene til urteoljen i en morter eller i en hurtighakke. Drypp rundt med litt urteolje eller ferdiglaget pesto.

Kokt ris og pasta kan inneholde bakteriesporer av bacillus cereus som overlever i høy temperatur. Når temperaturen synker, vil bakteriesporene spire og begynne å formere seg. Disse bakteriene vil kunne produsere giftstoffer som verken lukter eller smaker, og som ikke forsvinner ved oppvarming. Når bakteriene har fått formere seg lenge nok, vil giftstoffene kunne føre til alvorlig matforgiftning og i verste fall død. Om ris og pasta blir tatt vare på riktig måte, er det ingenting i veien for å spise restene seinere. Avkjøl helt og sett restene i kjøleskapet. Da vil det være helt trygt å varme dem opp neste dag. 

Del

Vurder oppskriften

Din vurdering

Vil du ombestemme deg? Gi en ny vurdering!

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant