Lag pinnekjøttet selv

Har du tenkt å lage ditt eget pinnekjøtt til jul? I begynnelsen av november er det på tide å sette i gang om du skal du rekke det i tide.  Et tips er å kjøpe et helt lam, da får du to hele pinnesider.

La forretningen gjøre grovarbeidet for deg med å kløyve lammet i to på langs, og skjære av lår og bog. Lår og bog puttes i fryseren til vinterens lammesteker og lammegryter, og resten brukes til pinnekjøtt.

Pinnekjøtt eller saueribbe, fåreribbe eller bare ribbe? Kjært barn har mange navn. Alt etter hvor i landet du kommer fra. Men pinnekjøttet er ikke lenger en godt bevart skatt for vestlendinger. Nå har det spredd seg over hele landet! 

Hvorfor spiser vi fortsatt fårekjøtt, som er saltet og tørket i uker og måneder, nå som vi har god tilgang på ferskt og frossent kjøtt? Fordi den gamle konserveringsmåten har en meget smakfull bivirkning! Den gjør ikke bare kjøttet holdbart. Den gir kjøttet en modning som utvikler en helt unik smak, aroma og konsistens.

Tørrsalting av pinnekjøtt:

 1 ribbeside m/kam

 2 kg salt, grovt eller fint

Slik gjør du:

1. Renskjær pinnekjøttsiden for eventuelt blodig kjøtt og fett. Fjern ryggmargen med en spiss kniv.

2. Bruk baksiden av en teskje og skrap ut eventuelle rester av ryggmargen.

3. Gni 1/3 av saltet godt inn på hele pinnekjøttsiden. Pass ekstra godt på at saltet fester seg på enden av kammen, nakken og der ryggmargen var. 

4. Dryss 1/3 av saltet i bunnen av et kar eller et trau og legg pinnekjøttsiden med buen opp. Dryss resten av saltet jevnt over pinnekjøttsiden. Sett kjølig (+ 8-12 °C) i tre dager. 

5. Snu ribben en gang per dag.

6. Ta opp ribben og skyll av saltet. 

7. Tørk pinnekjøttsiden godt med kjøkkenpapir.

8. Lag et hull i nakkekjøttet med en spiss kniv.

9. Tre inn en dobbel hyssing og knyt den slik at du får en løkke. Heng siden til tørking på et luftig og kjølig sted i 6-8 uker. Sjekk pinnekjøttet minst annenhver dag for å kontrollere at kjøttet spekes og at det ikke er uønskede insekter eller annet på siden. 

Følg med litt underveis i tørkeprosessen. Det er ikke så mye som kan gå galt, men eventuelle muggdannelser vaskes bort med saltvann før det har kommet for langt. Hvis det ikke er fluesikkert, så kan du henge pinnekjøttet i en tøypose. Et stort putevar gjør jobben. Henger du pinnekjøttet i utebod må du passe på at ikke stabbursmusa kan komme til.

10. På mindre sider er pinnekjøttet ferdig etter 6 uker, mens store sider kan trenge opp mot 8 uker. Kjøttet på kammen skal være hardt og mørkt når man klemmer på det. Pinnekjøttet kan nå deles opp i pinner.  

11. Bruk sag for å dele opp beinet mellom ribbenene.  

12. Bruk kniv for å dele opp kjøttet mellom ribbenene.  

Oppbevar pinnekjøttet tørt og kaldt. Gjerne innpakket i matpapir slik at det ikke blir fuktig. 

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.