Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Stemningsbilde jul - ribbe alternativ 1

Kontroll på kjøkkenet med mise en place

Forventningsfulle gjester og kaos på kjøkkenet. Du er svett og stresset, og gjestene er fortsatt sultne. Det ryker av stekeovnen og sausen har kokt over. Med hjelp av tre små ord kan du få kontroll over både maten og kjøkkenet, imponere gjestene og til og med nyte festen.

«Mise en place» – tre ord som nærmest er hellige for alle som jobber på kjøkken. Har du en dårlig mise en place, blir det kaos. Lærer du deg å tenke som en profesjonell kokk og forbereder en god mise en place, kan du lage fireretters middag til 20 gjester med én hånd på ryggen! Mise en place betyr å ha alt på plass, fra glass og tallerkener via drikkevarer til den lille urtestilken til pynt på desserten.  

God planlegging, mer tid sammen med gjestene 

Alle setter pris på å samles rundt et fint pyntet bord til god mat og hyggelig selskap. Som vertskap kan det være utfordrende å få alle brikkene på plass, men med god planlegging får du full kontroll både på kjøkkenet og ved bordet, og kan slappe av og senke skuldrene.  

Mange har lyst til å briljere litt overfor gjestene sine når de inviterer til fest. Med en god mise en place er det enklere å få til – det er rett og slett en hjelp til å ha god logistikk og kontroll på alt du skal gjøre i løpet av måltidet, sier Cecilie Maske, kokk i MatPrat.  

-Aller første steg er å «sette meny», altså bestemme hva du vil servere. Bruk litt tid på menyen, og tenk igjennom hvilke logistiske utfordringer du kan få. Skal både kjøtt, grønnsaker og poteter stekes i stekeovn? Da er det kanskje lurt å vurdere å velge en annen tilberedning av grønnsaker og poteter. 

 - Det kan også være lurt å spørre gjestene om på forhånd om de har allergier, intoleranser eller om det er ting de ikke spiser. Sett også opp en oversikt over drikkevarer til de ulike rettene. Husk alltid å ha et alkoholfritt alternativ! 

- Deretter setter du opp en handleliste, og en liste over ting du må gjøre.  

Gjør mest mulig ferdig i forkant 

Lag en oversikt over rettene du skal lage, slik at du får kontroll over de ulike elementene i hver rett. Ofte er det veldig mye som kan lages og forberedes i god tid i forveien. 

- Du kan rense og forberede fisk og kjøtt, skrelle og kutte grønnsaker, koke ferdig sauser og lage desserten så godt som serveringsklar, i tillegg til flere andre ting. Jo mer som er klart på forhånd, jo bedre. Husk å merke alle bokser og beholdere, slik at du lett finner de riktige ingrediensene når du skal legge siste hånd på verket. Det er også veldig lurt å telle opp glass, tallerkener og bestikk i god tid. Skal du servere noe på fat, så sett det fram sammen med serveringsbestikket. Og ikke glem servietter! Min erfaring er at det er veldig lett å glemme dem, smiler Maske.  

Kunnskap om hva som må tilberedes i siste sekund, hva som gjerne kan serveres lunt og hva som bør være rykende varmt, er smart å ha. Mange har spørsmål om steking av kjøtt til selskap, og MatPrat-kokken har gode råd for deg som stresser med dette.  

- Kjøtt kan fint stekes i god tid før dere skal spise, spesielt større stykker som for eksempel lammestek. Dersom du langtidssteker kjøtt i ovnen, kan du time det perfekt til du skal servere. Du kan også steke kjøttet ferdig i god tid og pakke det inn i aluminiumsfolie og en håndduk og la det ligge og hvile på benken. Det er bedre at kjøttet er perfekt stekt og lunt enn at det er varmt og tørt! Med rykende varmt tilbehør og saus går det helt fint at kjøttet er lunt, forteller Maske.  

- Og til slutt kommer mitt aller beste tips, sier Maske med et smil. – Tøm oppvaskmaskinen og rydd unna alt unødvendig på benken. Det er også en del av en perfekt mise en place. 

Sist oppdatert: tirsdag 31. oktober 2023

Podcast-episode: Forretter til nyttårsaften

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.9324, server:MP-PRD-WEB12 18.06.2024 04:24:51