Lagre

Ingredienser

  • 500 g reinsdyrstek eller kokekjøtt av rein
  • 2 ss smør til steking
  • 7 dl reinsdyrkraft , eventuelt vann
  • 3 dl vann til meljevning
  • 3 ss hvetemel
  • 4 stk. potet
  • 2 stk. gulrot
  • 1 stk. løk
  • eventuelt ca. 4 dråper sukkerkulør
Del

Bidos

(12)
Tid
40–60 min
Vanskelighetsgrad
Enkel

Bidos er samefolkets tradisjonelle festmat. Det finnes mange ulike oppskrifter på bidos, og den kan lages både med og uten jevning. Denne oppskriften er blottet for jåleri, og full av smak. 

Tid
40–60 min
Vanskelighetsgrad
Enkel
Lagre

Ingredienser

  • 500 g reinsdyrstek eller kokekjøtt av rein
  • 2 ss smør til steking
  • 7 dl reinsdyrkraft , eventuelt vann
  • 3 dl vann til meljevning
  • 3 ss hvetemel
  • 4 stk. potet
  • 2 stk. gulrot
  • 1 stk. løk
  • eventuelt ca. 4 dråper sukkerkulør

Slik gjør du

  1. Del kjøtt i ca. 3x3 cm store biter biter.
  2. Brun kjøttet i en gryte med smør i flere omganger, sånn at kjøttet får en fin stekeskorpe. Ha alt kjøttet tilbake i gryta når du er ferdig med bruningen. 
  3. Hell på kraft, eventuelt vann.
  4. Lag en meljevning. Ha vann og mel i et glass, sett på lokk, og rist til en jevn blanding.
  5. Hell meljevningen over kjøttet, bruk gjerne en liten sikt for å unngå klumper. La det koke opp under omrøring.
  6. Skrell potet, gulrot og løk. Kutt potet og grønnsaker i jevne, middelsstore biter. Ha bitene i gryta når kjøttet er så vidt mørt.
  7. Kok videre på middels varme til potet og kjøtt er helt mørt, ca. 10 minutter. 
  8. Smak til med salt og pepper. Ønsker du en mørkere saus kan du tilsette noen dråper sukkerkulør.

Server bidos rykende varm med grovt, nybakt brød, smør og tyttebær. Hva med å prøve Gahkko - samisk brød til? 

Du kan gjerne variere gryten med purreløk og andre grønnsaker. Da er det ikke lenger en enkel og autentisk bidos, men det smaker utrolig godt.

Bidos stillbilde fra film

Del

Vurder oppskriften

Din vurdering

Vil du ombestemme deg? Gi en ny vurdering!

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant