Bidos

Kategori
Tradisjon
Vanskelighetsgrad
Enkel
Tid
20–40 min

Bidos er samefolkets tradisjonelle festmat. Det finnes mange ulike oppskrifter på bidos, og den kan lages både med og uten jevning. Denne oppskriften er blottet for jåleri, og full av smak. 

Ingredienser

  • 500 g kokekjøtt av reinsdyr eller reinsdyrstek (med bein)
  • 3 ss hvetemel
  • 1 l reinsdyrkraft eller 1 l vann
  • 4 stk potet
  • 2 stk gulrot
  • 12 stk løk
  • eventuelt 2 dråper sukkerkulør

Slik gjør du

1. Del kjøtt i mindre biter om nødvendig og ha det i en gryte.

2. Lag meljevning ved å røre sammen mel og ca. 3 dl av vannet (kaldt).

3. Hell meljevningen (bruk gjerne en liten sikt for å unngå klumper) over kjøttet og tilsett resten av vannet. La det koke opp under omrøring.

4. Skrell potet og del i to. Skrell gulrot og kutt i tykke skiver. Hakk løk. Ha poteter og grønnsaker i gryta og kok til poteter og kjøtt er mørt.

5. Smak til med salt og pepper. Ønsker du en mørkere saus kan du tilsette noen dråper sukkerkulør.

Server bidos rykende varm med grovt, nybakt brød, smør og tyttebær.

Du kan gjerne variere gryten med purreløk og andre grønnsaker. Da er det ikke lenger en enkel og autentisk bidos, men det smaker utrolig godt.
 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.