Bidos

Kategori
Tradisjon
Vanskelighetsgrad
Enkel
Tid
20–40 min

Bidos er samefolkets tradisjonelle festmat. Det finnes mange ulike oppskrifter på bidos, og den kan lages både med og uten jevning. Dette er en autentisk oppskrift - blottet for jåleri, og full av smak. Leage buorre!

Ingredienser

  • 500 g kokekjøtt av reinsdyr eller reinsdyrstek
  • 4 ss hvetemel
  • 10 dl vann
  • 4 stk potet
  • 2 stk gulrot
  • 12 stk løk
  • 1 ts salt
  • 14 ts pepper

event. noen dråper sukkerkulør

Slik gjør du

Slik gjør du:

 1. Skjær kjøttet i terninger, og ha det i ei gryte. 

 2. Lag meljevning ved å blande mel og ca. 3 dl av vannet (kaldt). Hell meljevningen og resten av vannet over kjøttet. La det koke opp under omrøring for å unngå klumper i sausen.

 3. Skrell poteter og del dem i to. Skrell gulrøtter og kutt dem i tykke skiver. Hakk løken. Ha poteter og grønnsaker i gryta og kok til potetene er møre.

 4. Smak til med salt og pepper. Ønsker du en mørkere saus kan du tilsette noen dråper sukkerkulør.

 Server bidos med grovt, nybakt brød, smør og tyttebær.

NB! For å få fin farge og god smak på retten, er det viktig å ha meljevningen over kjøttet før du setter det til koking

 Tips: Purreløk og andre grønnsaker kan tilsettes i gryten for en variasjon.  Da er det ikke lenger en enkel og autentisk bidos, men smaker utrolig godt likevel.

 .

 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.