Pavlova med salt karamell

Kategori
Gjester
Vanskelighetsgrad
Middels
Tid
Over 60 min

Pavlova i langpanne er perfekt å lage når du skal ha en kake til mange. Klassisk Pavlova med fløtekrem og bær har du garantert smakt - prøv noe nytt! Her er en deilig sak med salt karamell, sprø cashewnøtter og syrlig granateple. Perfekt fyll oppå sprø marengsbunn og fløyelsmyk eggekrem. Kanskje blir den din nye favoritt?

Ingredienser

  • 6 stk eggehvite
  • 12 ts salt
  • 375 g sukker
  • 3 ts maisstivelse (maizena)
  • 112 ts hvitvinseddik

Salt karamell:

  • 180 g sukker
  • 130 g fløte
  • 150 g smør
  • 5 g flaksalt

Eggekrem:

  • 8 stk eggeplomme
  • 6 dl melk
  • 1 dl sukker
  • 2 ss maisstivelse (maizena)
  • 6 stk gelatinplater

Pynt:

  • 3 dl kremfløte
  • 3 ss tykk gresk eller tyrkisk yoghurt (kan sløyfes)
  • 1 boks cashewnøtter (á 240 g) uten salt
  • 1 stk granateple
  • 4 stilker frisk mynte

Slik gjør du

1. Forvarm stekeovnen til 120 °C. Bruk over- og undervarme.

2. Ha eggehviter i en ren, tørr bolle av glass eller rustfritt stål. Pisk dem sakte sammen med litt salt til de danner et mykt skum. Skru opp hastigheten til boblene i skummet er små og jevne. Når skummet danner stive topper, tilsett sukker, litt av gangen. Pisk til blandingen er myk og blank og alt sukkeret er oppløst. Ikke visp for lenge, da blir blandingen kornete.

3. Sikt maizena og ha hvitvinseddik i marengsen, vend det forsiktig sammen med en slikkepott.

4. Legg et ark bakepapir på et stekebrett og fordel marengsen jevnt utover hele. La det være et par centimeter klaring på hver side av arket.

5. Stek kaken ca. 1 1/2 time på nederste rille i stekeovnen til bunnen er sprø på yttersiden. Skru av ovnen og la kakebunnen stå i stekeovnen til den er avkjølt, gjerne over natten med ovnsdøra på gløtt.

6. Lag karamell. Smelt sukker i en kjele på middels varme. Rør med en tresleiv innimellom slik at du får en karamell med jevn farge. Se til at den ikke brenner seg.

7. Varm opp fløte i en liten kjele. Trekk kjelen med karamell av platen og hell den varme fløten forsiktig over karamellen. Rør godt til alt er blandet.

Fortsatt sukkerklumper i blandingen? Sett kjelen tilbake på platen og kok opp blandingen til sukkeret er oppløst.

8. Avkjøl blandingen noe og pisk inn små terninger av kaldt smør. Ha karamellglasuren over i en bolle og avkjøl på kjøkkenbenken (1-3 timer). Når glasuren er helt kald rør inn salt.

Bruker du ikke opp all karamellglasuren kan den også brukes som fyll i kaker, makroner eller som saus på litt deilig iskrem. Den holder seg godt i kjøleskapet, kan piskes opp slik at den blir luftig og fin, eller varmes opp igjen slik at den blir flytende og blank.

9. Lag eggekrem. Ha eggeplommer, melk, sukker og maisstivelse i en kjele. Klipp opp gelatinplater og ha dem i kjelen.

10. Varm opp under omrøring til kremen tykner. Når konsistensen på kremen er som en tykk vaniljesaus, ta den av platen og hell den over i en bolle. Avkjøl. Pisk kremen lett før bruk slik at den blir jevn og klumpefri.

Trekk kjelen til side hvis det tykner raskere enn du rekker å røre jevnt, ellers kan kremen sprekke (skille seg). Sett kjelen tilbake på platen for å tykne videre til passe konsistens.

11. Rist nøtter i en varm, tørr stekepanne til de har fått en gyllen og fin farge. Avkjøl og grovhakk dem.

12. Rens granateple og sett klart i en liten skål.

13. Pisk kremfløte stiv og vend den sammen med eggekremen og tykk yoghurt. Ha kremblandingen på marengsbunnen og topp med karamellsaus, ristede nøtter og granateple. Pynt gjerne med noen mynteblader.

Sett kaken sammen rett før servering, da holder marengsen seg sprø og god.
Marengsbunnen kan lages flere dager i forveien, bare oppbevar den tørt og innpakket i litt bakepapir. Varier gjerne med frukt og bær etter sesong, og har du dårlig tid kan du bruke en ferdig vaniljekrem også.
 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.