Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du tekniske beskrivelser av de forskjellige informasjonskapslene vi bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo

Karamellpudding

Ingredienser

8  porsjoner
  • 2 dl sukker til karamell
  • 6 dl melk (helmelk)
  • 3 dl kremfløte
  • 5 ss sukker
  • 8 stk. egg
  • 1 stk. vaniljestang eller vaniljesukker
Del

Oppskriftsintroduksjon

kommentarer (82)
Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Karamellpudding er kanskje Norges mest populære dessert. Og det er ikke så rart – når den fløyelsmyke, deilige desserten kommer på bordet bringer den frem mange gode minner for alle og enhver. Populært dessert til jul, men også resten av året.

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Ingredienser

8  porsjoner
  • 2 dl sukker til karamell
  • 6 dl melk (helmelk)
  • 3 dl kremfløte
  • 5 ss sukker
  • 8 stk. egg
  • 1 stk. vaniljestang eller vaniljesukker

Slik gjør du

Du trenger: Sukker, melk, kremfløte, egg og vaniljestang.

  1. Smelt sukker i en kjele på svak varme. Øk varmen når sukkeret har smeltet, slik at du får en jevn brun farge. Rør rundt, og se til at det ikke brenner seg.

  1. Hell i karamellen, og vend litt på formen så det dekker hele bunnen. Bruk grytekluter og vær forsiktig når du glaserer formen. Karamellen har svært høy temperatur, ca. 170 °C. 
For å få bort rester av karamell i kjelen kan du koke ut kjelen med litt vann. Sett gjerne sleiven oppi.

  1. Del vaniljestang i to og skrap ut frøene. Ha frøene og den hele vaniljestangen i en kjele sammen med melk, fløte og sukker. Kok opp og avkjøl blandingen litt.

  1. Visp eggene sammen i en bolle og spe med melkeblandingen.

  1. Sil blandingen over i formen.

  1. Sett formen i en langpanne og hell kokende vann i pannen til 1/3 opp på formen. Sett langpannen inn i en forvarmet ovn på nederste rille. Stek karamellpuddingen på 120 °C i ca. 2 timer til den er stiv. 

  1. Steketiden kan variere litt fra gang til gang. Bruk baksiden av en fuktet skje til å kjenne etter om karamellpuddingen er ferdig. Den skal være fast, men allikevel gi litt etter. Avkjøl den i formen til neste dag.

Server gjerne med karamellsaus og pisket kremfløte.

Lyst på en litt annen vri? Karamellpudding kan også lages i porsjonsformer. Beregn litt kortere tid til steking (ca. 1 time). Steketiden vil variere litt, så ta "skjetesten" for å være sikker.

Del

Vurder oppskriften

Din vurdering

Vil du ombestemme deg? Gi en ny vurdering!

Podcast-episode: Klassikeren karamellpudding

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.6306, server:MP-PRD-WEB15 22.09.2023 14:10:45