Karamellpudding

Kategori
Tradisjon
Vanskelighetsgrad
Middels
Tid
Over 60 min

Karamellpudding er kanskje Norges mest populære dessert. Og det er ikke så rart – når den fløyelsmyke, deilige desserten kommer på bordet bringer den frem mange gode minner for alle og enhver. Populært dessert til jul, men også resten av året.

Ingredienser

8 Porsjoner
 • 2 dl sukker til karamell
 • 6 dl melk (helmelk)
 • 3 dl kremfløte
 • 5 ss sukker
 • 8 stk. egg
 • 1 stk. vaniljestang eller vaniljesukker

Slik gjør du

Du trenger: Sukker, melk, kremfløte, egg og vaniljestang.

 1. Smelt sukker i en kjele på svak varme. Øk varmen når sukkeret har smeltet, slik at du får en jevn brun farge. Rør rundt, og se til at det ikke brenner seg.

 1. Hell i karamellen, og vend litt på formen så det dekker hele bunnen. Bruk grytekluter og vær forsiktig når du glaserer formen. Karamellen har svært høy temperatur, ca. 170 °C. 
For å få bort rester av karamell i kjelen kan du koke ut kjelen med litt vann. Sett gjerne sleiven oppi.

 1. Del vaniljestang i to og skrap ut frøene. Ha frøene og den hele vaniljestangen i en kjele sammen med melk, fløte og sukker. Kok opp og avkjøl blandingen litt.

 1. Pisk egg lett i en bolle og spe med melkeblandingen.

 1. Sil blandingen over i formen.

 1. Sett formen i en langpanne og hell kokende vann i pannen til 1/3 opp på formen. Sett langpannen inn i en forvarmet ovn på nederste rille. Stek karamellpuddingen på 120 °C i ca. 2 timer til den er stiv. 

 1. Steketiden kan variere litt fra gang til gang. Bruk baksiden av en fuktet skje til å kjenne etter om karamellpuddingen er ferdig. Den skal være fast, men allikevel gi litt etter. Avkjøl den i formen til neste dag.

Server gjerne med karamellsaus og pisket kremfløte.

Lyst på en litt annen vri? Karamellpudding kan også lages i porsjonsformer. Beregn litt kortere tid til steking (ca. 1 time). Steketiden vil variere litt, så ta "skjetesten" for å være sikker.

POPULÆRT AKKURAT NÅ

 

Kommentarer

  Se alle kommentarer...

  For å skrive en kommentar må du være logget inn.