Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo

Gass vs kull

Se videoen her

Hvilken grill skal jeg velge?

Her kommer en oversikt over de mest vanlige grillene som er å få kjøpt. Velg den grillen som passer ditt behov og som du har mest lyst på - følg magefølelsen. Så slipper du å kjøpe en ny grill om to år!

Kullgrill

Kullgrillen gir høyere varmeeffekt enn gass- og elektriske griller. Du kan bruke grillkull eller briketter, litt avhengig av hvor lenge du skal grille. Skal du grille hele steker og fileter bør du ha en grill med lokk. Da kan du praktisere direkte og indirekte grilling som reduserer faren for brent mat. Brent mat er ikke godt og er en helserisiko. Kullgriller tar liten plass, finnes i mange varianter og størrelser, og er relativt rimelige.

Elektrisk grill

Elektrisk grill foretrekkes av stadig flere. De har begrenset varmeeffekt da de ofte er på maks 2200 watt. Den er godt egnet til mindre husholdninger, eller til steder hvor det ikke er lov å bruke gass- og kullgrill. Elektriske griller er enkle å bruke, lette å holde rene og alltid klare til bruk. Varmen på grillen bør kunne reguleres og er grillristen i støpejern holder den godt på varmen.

Gassgrill

Gassgrillen er den mest kjøpte grillen i Norge, og den har klart mange fordeler. Den er lett å tenne, raskt varm og det er lett å justere varmen. Gassgrill egner seg godt til allslags grillmat, og holdes lokket lukket oppnår man god effekt. Du kan grille store stykker ved å benytte direkte og indirekte grilling, men da må du ha flere brennere som kan justeres. Du kan ettersteke grillmaten på svak varme slik at kjøttet blir ekstra saftig og godt.

Engangsgrill

Engangsgrill er en enkel og grei grill til å ha med på tur, men risten ligger nær kullet og det er ingen mulighet for å regulere avstanden. Denne grillen egner seg derfor best til lett mat som trenger kort steketid, slik som små hamburgere, pølser og tynne grillskiver. Hvis du griller ofte i park eller på stranden, bør du heller kjøpe deg en liten bærbar grill enn å kjøpe mange engangsgriller. Bærbare griller koster fra 200 kroner, og har en mye bedre rist. Dermen kan du grille mer variert. Noen bærbare griller har også lokk for indirekte grilling.

NB! Ikke kast engangsgriller i naturen!

Smoker

Mange har fått øynene opp for smoker, som er en kull og -vedgrill. Smoker er beregnet for ’’low and slow’’. Her gjelder det å holde lav temperatur - normalt mellom 100 - 130 °C over lang tid. Det kan brukes et vannbad som hjelper med å holde temperaturen lav og som tilfører grillkammeret fuktighet, slik unngår du at det du smoker blir tørt når det ligger i lang tid. Smoker blir mye brukt til spareribs og store stykker som hel svinenakke, brisket og entrecôte. Her kan du bruke forskjellige typer kull og røkflis, eller ved som tilfører kjøttet en helt spesiell smak og aroma. En smoker er grillentusiastens førstevalg.

Keramisk grill

Denne type grill kalles ofte for «egg» på grunn av formen på grillen. Her får du både en smoker, grill og pizzaovn i én og samme grill. Disse grillene har isolerte tykke vegger og lokk, og holder utrolig godt på varmen i all slags vær. Her kan du grille med temperaturer mellom 100 og 400 °C! Passer fint som smoker på lav temperatur, fin til grilling av biffer på medium temperatur og fantastisk til pizza opp mot 400 °C. Du justerer varmen med ventiler oppe og nede på grillen. Du kan bruke forskjellig type kull og briketter for smak og varme. Du kan også bruke flis og chunks av forskjellig tresorter for å sette farge og smak på det du griller.

Podcast-episode: Saftige spareribs

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.9324, server:MP-PRD-WEB11 18.06.2024 04:02:18