Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du teknisk beskrivelse av de ulike typene data vi samler og bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Klassisk lammestek

Langtidsstekt lammelår

Ingredienser

10  porsjoner
  • 1 stk. lammelår (ca. 2 1/2 kg)
  • 2 ts salt
  • 1 ts kvernet pepper
  • 3 båter hvitløk
  • 4 kvister frisk rosmarin
  • 3 dl vann
  • 3 stk. gulrot
  • 500 g sellerirot
  • 2 stk. løk
  • 2 ss olivenolje
Del

Oppskriftsintroduksjon

kommentarer (1)
Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Det er ikke alltid det frister å hoppe over turen for å passe på at lammesteken ikke blir for mye stekt! Da er det genialt å sette steken i ovnen på lav temperatur, mens du gjør det du har lyst til. For å få en fin stekeskorpe på kjøttet, er det lurt å gi steken en runde under grillelementet i ovnen før videre steking.

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Ingredienser

10  porsjoner
  • 1 stk. lammelår (ca. 2 1/2 kg)
  • 2 ts salt
  • 1 ts kvernet pepper
  • 3 båter hvitløk
  • 4 kvister frisk rosmarin
  • 3 dl vann
  • 3 stk. gulrot
  • 500 g sellerirot
  • 2 stk. løk
  • 2 ss olivenolje

Slik gjør du

  1. Sett grillfunksjonen i ovnen på 250 °C. Gni lammelåret godt inn med salt og pepper. Sett lammelåret litt høyt i ovnen, og grill det i ca. 8 minutter, til det har fått en lys gyllen farge. Ta ut steken og still ovnen på 90 °C med over- og undervarme. La døra stå litt åpen, så ovnen kommer ned i riktig temperatur.
  2. Del hvitløk i tynne båter. Stikk lommer i steken med en kniv og stikk inn hvitløksbåtene. Gni steken til slutt inn med tørket eller hakket frisk rosmarin.
  3. Skrell gulrot, selleri og løk og skjær dem i grove biter. Legg grønnsakene i en langpanne eller en stor ildfast form (legg gjerne med noen hvitløkbåter og urter), og legg lammelåret på toppen. Stikk inn steketermometer i den tykkeste delen av steken. Pass på at du ikke treffer bein. Hell på ca. 3 dl vann i langpannen, så du får en sjy å lage saus av.

Når steketermometeret viser 65 °C etter 5-6 timer er steken medium, og på 70 °C er den medium pluss. Lammesteken er gjennomstekt på 75 °C. 

 

Her kan du lese mer om langtidssteking av lammelår.

 

Ble det rester etter lammemiddagen? Vi har gode tips til hva du kan lage med rester av lammelåret eller lammesteken.

Del

Vurder oppskriften

Din vurdering

Vil du ombestemme deg? Gi en ny vurdering!

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.8638, server:MP-PRD-WEB11 20.04.2024 12:23:10