skip navigation
matprat logo

Pavlova

– og historien om hvordan en kake blir til

Pavlova

I denne episoden lager Øistein en dessert fra bunnen av for aller første gang og Erlend serverer den rørende historien om hvordan en kake kan bli til. Utover dette har Erlend minst to tips som er helt avgjørende skal du få et perfekt resultat.

Pavlova

Turmat
Middels
Over 60 min

Pavlova er oppkalt etter den russiske ballett-danserinnen Anna Pavlova. Pavlovakaken er florlett, sprø og smelter i munnen. En suksess i hvert selskap og er en 17. mai-kake som er enkel å lage, En fristelse på ett hvert kakebord. 

Ingredienser

8

Marengsbunn:

  • 4 stk eggehvite
  • 14 ts salt
  • 250 g sukker
  • 2 ts maisstivelse (maizena)
  • 1 ts hvitvinseddik eller bringebæreddik

Eggekrem:

  • 4 stk eggeplomme
  • 3 dl melk
  • 12 dl sukker
  • 1 ss maisstivelse (maizena)
  • 3 stk gelatinplater

  • 3 dl kremfløte

Pynt:

  • 1 kurv jordbær
  • 1 pakke friske bringebær
  • 1 pakke friske bjørnebær
  • 1 pakke friske blåbær

Slik gjør du


Du trenger: eggehviter, salt,sukker, maisstivelse (maizena), hvitvinseddik, melk, eggeplommer, gelatinplater, kremfløte, jordbær,bringebær, bjørnebær og blåbær. 
1. Forvarm stekeovnen til 120 °C. Bruk over- og undervarme.

2. Ha eggehviter i en ren, tørr bolle av glass eller rustfritt stål. Pisk dem sakte sammen med litt salt til de danner et mykt skum. Skru opp hastigheten til boblene i skummet er små og jevne. Når skummet danner stive topper, tilsett sukker, litt av gangen. Pisk til blandingen er myk og blank og alt sukkeret er oppløst. Ikke visp for lenge, da blir blandingen kornete.

3.
 Sikt maizena og ha hvitvinseddik i marengsen, vend det forsiktig sammen med en slikkepott.


4.
 Legg et ark bakepapir på et stekebrett, tegn en sirkel etter en kakeform eller en tallerken, 24-26 cm i diameter. Fordel blandingen i sirkelen og form det til en kake, ca. 2,5 cm høy.

5. Stek kaken ca. 1 1/2 time på nederste rille i stekeovnen til bunnen er sprø på yttersiden. Skru av ovnen og la kakebunnen stå i stekeovnen til den er avkjølt, gjerne over natten med ovnsdøra på gløtt.

6. Lag eggekrem. Ha eggeplommer, melk, sukker og maisstivelse i en kjele. Klipp opp gelatinplater og ha dem i kjelen.

7. Varm opp under omrøring til kremen tykner. Når konsistensen på kremen er som en tykk vaniljesaus, ta den av platen og hell den over i en bolle. Avkjøl. Pisk kremen lett før bruk slik at den blir jevn og klumpefri.

Trekk kjelen til side hvis det tykner raskere enn du rekker å røre jevnt, ellers kan kremen sprekke (skille seg). Sett kjelen tilbake på platen for å tykne videre til passe konsistens.
Sett kaken sammen rett før servering, da holder marengsen seg sprø og god.

8. Pisk kremfløte stiv og vend den sammen med eggekremen. 


9.
Legg marengsbunnen på et fat. Ha på kremblandingen og pynt med friske bær.

Marengsbunnen kan lages flere dager i forveien, bare oppbevar den tørt innpakket i litt bakepapir. Varier gjerne med frukt og bær etter sesong, og har du dårlig tid kan du bruke en ferdig vaniljekrem også.

 

Vil du ha en Pavlova langpanne, er det bare å doble oppskriften.