Middagstips for hele uken
Middagstips
Trenger du tips til middag? Her er våre beste middagstips for både hverdag og helg. Enten du trenger at det går litt fort, eller har god tid til å kose deg med matlagingen!
Ukemeny
Mandag
Pinnekjøtt
Pinnekjøtt – eller lammeribbe- er den vanligste julematen på Vestlandet, og har tatt opp konkurransen som den mest populære julematen over hele landet. Den unike smaken kommer fra de gamle konserveringsmetodene; salting og tørking. Og du, skal du ha skikkelig saftig pinnekjøtt, bruker du huskeregelen '30-3'. Det vil si 30 timer utvanning og 3 timer damping. Dette er regelen som vil gi et saftig og godt resultat, uansett.
- 2 kg pinnekjøtt
- 1 stk. vossakorv
- 1.25 kg kålrot
- 2 stk. gulrot
- 1 stk. potet
- 3 ss smør
- 1 dl kremfløte
- 2 ts salt
- 0.5 ts pepper
Tirsdag
Kokt kveite
Kveite tilberedt på tradisjonelt vis smaker fantastisk og er for mange et fast innslag på julemenyen. Kokt kveite er enkelt å få til og smaker himmelsk.
- 600 g potet
- 1 stk. agurk
- 2 ss vann
- 1 ss sukker
- 2 ss eddik, 7 %
- 0.5 ts salt
- 0.25 ts malt hvit pepper
- 200 g smør
- 2 dl kremfløte
- 1 ss frisk kruspersille
- 1 ss sitronsaft
- 0.5 ts salt
- 0.25 ts malt hvit pepper
- 800 g kveite i skiver
- 2 l vann
- 1 dl salt
- 1 ss eddik, 7 %
Onsdag
Vegetarisk nøttestek
Server nøttestek med masse gode smaker som en vegetar julemiddag eller som et tilbehør til kalkun. Server gjerne nøttesteken med tradisjonelt juletilbehør, eller med nye smaker som rødkål og mangosalat, grønnkål og eplesalat med cashewnøtter eller en rask rødkål-slaw.
- 1 stk. løk
- 2 stk. eple
- 2 ss olivenolje
- 150 g hasselnøtter
- 150 g mandler
- 1 boks hermetiske tomater
- 3 ss lettkokte havregryn
- 2 ts frisk salvie
- 2 ss frisk rosmarin
- 1 ts frisk ingefær
- 0.5 ts revet muskatnøtt
- 0.5 stk. sitron
- 3 stk. egg
- 0.5 dl melk
Torsdag
Julelaks
Rause, saftige laksekoteletter er enkelt å servere gjestene dine i jula. Prikken over i'en er agurksalat og hjemmelaget hollandaise, eller kanskje sandefjordsmør - og vil du spare tid kan sausen også kjøpes ferdig.
- 1.5 dl vann
- 1 dl sukker
- 0.5 dl eplecidereddik
- 1 ss sennepsfrø
- 1 stk. stjerneanis
- 1 stk. agurk
- 2 ss frisk dill
- 800 g mandelpotet
- 1 ss friske urter
- 1 ss smør
- 4 stk. laksekotelett
- 1 ts salt
- 0.5 ts kvernet pepper
- 2 ss smør
- 2 dl vann
- 30 g løk
- 1 ss eddik, 7 %
- 0.5 ts salt
- 0.5 ts hel pepper
- 1 stk. laurbærblad
- 2 stk. eggeplomme
- 200 g smør
- 1 ss sitronsaft
- 12 stk. brokkolini
Fredag
Taco med ribbe
Nordmenn elsker taco - og ribbe! Da må jo en ribbetaco være midt i blinken. Rester av ribbe i hoisinglaze, servert i lomper og toppet med syltede grønnsaker. Dette er "next level" fredagstaco - nam!
- 1.5 dl vann
- 1 dl sukker
- 0.5 dl eplecidereddik
- 1 ts sennepsfrø
- 1 stk. stjerneanis
- 2 stk. gulrot
- 1 stk. agurk
- 600 g stekt ribbe
- 0.5 stk. rødkål
- 2 båt hvitløk
- 4 ss hoisinsaus
- 2 ss soyasaus
- 2 ts eplecidereddik
- 1 ts chilipaste (gochujang)
- 1 ss nøytral olje
- 12 stk. mini tortillalefser
- 0.5 potte frisk koriander
Lørdag
Reinsdyrfilet med rødvinssaus
En saftig og god reinsdyrfilet, servert med glaserte rotgrønnsaker og en smakfull rødvinssaus. Herlig kosemat! Anette viser hvordan fileten blir perfekt stekt, - og gir deg noen ekstra tips!
- 1 stk. sjalottløk
- 2.5 dl rødvin
- 2.5 dl viltkraft
- 50 g usaltet smør
- 800 g ytrefilet av reinsdyr
- 0.5 ts salt
- 0.25 ts pepper
- 2 ss nøytral olje
- 2 stk. gulrot
- 0.25 stk. sellerirot
- 2 stk. pastinakk
- 1 stk. gulbete
- 1 stk. polkabete
- 1 ss smør
- 2 ss honning
- 2 stilk frisk timian
Søndag
Helstekt kalkun med brødstuffing og fløtesaus
Romjul og nyttår er tiden mange disker opp en skikkelig festmiddag med helstekt kalkun. Mange fyller ofte brødstuffing i kalkunen, men her serverer vi den deilige brødstuffingen med nøtter og tørket frukt ved siden av.
- 1 stk. kalkun, ca. 6 kg
- 2 ss smør
- 0.5 stk. løk
- 0.5 stk. gulrot
- 0.25 stk. sellerirot
- 2 stilk frisk kruspersille
- 1 stk. laurbærblad
- 6 stk. hel pepper
- 3 ss smør
- 1 ts salt
- 0.5 ts pepper
- 200 g brød
- 100 g pinjekjerner
- 100 g pistasjnøtter
- 100 g pecannøtter
- 300 g svisker
- 4 ss smør
- 1 ts salt
- 0.5 ts pepper
- 2 ss frisk kruspersille
- 1.5 l kalkunkraft (laget på innmatposen i kalkunen)
- 4 ss hvetemel
- 2 dl kremfløte
- 2 ss ripsgelé
- 4 ss soyasaus
- 1 ts salt
- 0.5 ts pepper
- 3 dråpe sukkerkulør
Dessert
Karamellpudding
Karamellpudding er kanskje Norges mest populære dessert. Og det er ikke så rart – når den fløyelsmyke, deilige desserten kommer på bordet bringer den frem mange gode minner for alle og enhver. Populært dessert til jul, men også resten av året.
- 2 dl sukker
- 3 dl kremfløte
- 1 stk. vaniljestang
- 6 dl melk
- 5 ss sukker
- 8 stk. egg
Restetips
Lapskaus med pinnekjøtt
Har du rester av pinnekjøtt fra en av julens mange selskaper? Lag en deilig, varmende lapskaus og bruk opp pinnekjøttrestene.
- 300 g pinnekjøtt
- 8 stk. potet
- 2 stk. gulrot
- 2 skive kålrot
- 1 stk. persillerot
- 0.5 stk. løk
- 8 dl vann
- 2 stk. kjøttbuljongterning
Lag din egen ukeplan!
Legg oppskrifter i kalenderen og spar din egen ukeplan til senere!
Fredagsmiddag
Middagen du gleder deg til gjennom uka, enten den nytes i sofaen, med gjester eller når ungene har lagt seg!
Digge burgere
Lørdagsmiddag
Middagene du lager med god tid, god matlyst og helgero!
Middagsfavoritter fra andre land
Lag høstens gode gryter
Middag med rene råvarer
Middager med ekstra fiber
Koteletter til middag
Middager i form
Middager med kjøttdeig
Sunn middag til helgen
Indiske gryter og supper
Indiske klassikere og nye indisk-inspirerte favoritter!
Hva har du i kjøleskapet?
Ikke kast mat! Se hva du kan lage av matvarene du har!
Bruk høstens råvarer
Middager for én
Søndagsmiddag
Oppskriftene du trenger når familien skal samles rundt bordet, og du har tid til å nyte både matlagingen og maten.



