Giouvetsi

Kategori
Kos
Vanskelighetsgrad
Middels
Tid
20–40 min

Giouvetsi er en gresk lammegryte som du kanskje har spist i Hellas. Den kan på mange måter kan minne om stifado, men er krydret med allehånde i stedet for kanel og kokes med små pastakorn (orzo) som ligner på ris.

Ingredienser

  • 800 g mørbrad av lam eller lammeflatbiff
  • 2 ss olivenolje
  • 2 stk løk
  • 2 båter finhakket hvitløk
  • 12 ts malt allehånde
  • 2 stk laurbærblad
  • 1 boks hakkede tomater
  • 2 dl kyllingbuljong
  • 1 ts sukker
  • 12 ts salt
  • 200 g risoni (orzo)
  • 1 pose liten babyspinat (kan sløyfes)

Slik gjør du

  1. Skjær kjøttet i terninger på 3x3 cm.
  2. Varm olje i en dyp kjele og brun kjøttet i flere omganger til alt er brunet. Ta ut kjøttet.
  3. Rens løk og skjær den i tynne båter. Finhakk hvitløk. Fres løk og hvitløk forsiktig til løken er blank.
  4. Legg kjøttet tilbake i gryten og tilsett allehånde, laurbærblad, hakkede tomater og bujong.
  5. Kok opp og la gryten trekke under lokk på svak varme i ca. 15 minutter.
  6. Fordel risoni på toppen av lammegryten, sett på lokket og la gryten trekke videre til risonien er kokt. Følg koketiden på pakken.
  7. Vend inn babyspinat til slutt.

Server med fint brød.

Giouvetsi kan også lages med høyrygg eller bog fra storfe eller fårestek. Da må kjøttet koke i minst 2 timer for å bli mørt. Bruk i så fall vann istedet for kyllingbuljong, siden kjøttet gir god smak på kraften. I Hellas blir Giouvetsi ofte tillaget som en ovnsrett.
 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.