Sosekjøtt

Kategori
Tradisjon
Vanskelighetsgrad
Middels
Tid
Over 60 min

Sosekjøtt, eller kjøtt i mørke, er en kraftig og smakfull gryte lagd av bog eller høyrygg av storfe. Server den tradisjonsrike kjøttgryten med kokte eller saltbakte poteter, og selvfølgelig tyttebær.

Ingredienser

  • 1 kg bog av storfe uten ben evt. høyrygg
  • 2 ss margarin til steking
  • 4 ss margarin
  • 5 ss hvetemel
  • 1 l kjøttkraft (eventuelt 2 stk buljongterninger og 1 l vann)
  • 2 stk løk
  • 1 stk laurbærblad (kan sløyfes)
  • 1 ts salt
  • 12 ts pepper

Slik gjør du

Visste du at: Norge består av store områder med gress, urter og andre vekster. Disse områdene kan brukes til mat, men da er vi avhengig av våre drøvtyggere som storfe og sau.

  1. Skjær kjøtt i store terninger, ca. 4x4 cm. Skrell løk og skjær den i skiver.
  2. Brun kjøtterningene i en varm gryte med margarin. Brun kjøttet i to omganger, slik at kjøttet får en fin jevn farge rundt det hele og ikke begynner å koke. Ta kjøttet opp av gryten og sett det til side. 
  3. Smelt margarin i gryten, ha i mel når margarinen slutter å bruse. Brun jevningen til du har en nøttebrun farge. Spe med kjøttkraft litt etter litt til du har en klumpefri og jevn saus.
  4. Legg det stekte kjøttet i gryten sammen med løk og laurbærblad. 
  5. Legg over lokk og la kjøttet trekke rett under kokepunktet i ca. 2 1/2 time, eller til kjøttet er mørt. Smak til med salt og pepper.
Juster eventuelt fargen på gryten med noen dråper sukkerkulør.

Server sosekjøtt med kokte grønnsaker, ertestuing eller kålstuing og kokte poteter, saltbakte poteter eller potetmos og rørte tyttebær.

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.