Her kan du administrere dine samtykker for bruk av cookies/ informasjonskapsler på matprat.no

Følgende cookies brukes på MatPrat

Her finner du tekniske beskrivelser av de forskjellige informasjonskapslene vi bruker.

Hopp til hovedinnhold
matprat logo
Oksestek

Oksestek

Ingredienser

porsjoner
  • 1,5 kg surret oksestek
  • 2 ts salt
  • 1 ts pepper
  • 1 stk. løk
  • 2 stk. gulrot
  • 5 dl vann

Rødvinssaus:

  • 7,5 dl rødvin
  • 3 stk. sjalottløk
  • 7,5 dl oksekraft eller buljong
  • 150 g usaltet smør
  • 0,75 ts salt
  • 0,75 ts nykvernet pepper
Del

Oppskriftsintroduksjon

kommentarer (1)
Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Oksestek er en klassiker som vekker gode minner for mange, og som aldri vil gå av moten. En mør og saftig oksestek passer til alle livets store anledninger – og til søndagsmiddagen.

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Ingredienser

porsjoner
  • 1,5 kg surret oksestek
  • 2 ts salt
  • 1 ts pepper
  • 1 stk. løk
  • 2 stk. gulrot
  • 5 dl vann

Rødvinssaus:

  • 7,5 dl rødvin
  • 3 stk. sjalottløk
  • 7,5 dl oksekraft eller buljong
  • 150 g usaltet smør
  • 0,75 ts salt
  • 0,75 ts nykvernet pepper

Slik gjør du

Visste du at: Reglene for bruk av antibiotika til norske dyr er veldig restriktive og som resultat har vi faktisk lavest antibiotika bruk i hele Europa. 

  1. Gni steken inn med salt og pepper og sett et steketermometer i den tykkeste delen.
  2. Skrell løk og gulrot, del løken i båter og gulrøttene i biter. Legg steken i en ildfast form eller langpanne og fordel løk og gulrøtter rundt. Hell vann i formen. Sett den i forvarmet stekeovn på 125 °C. Etterfyll med vann i løpet av steketiden hvis det er nødvendig.
  3. Steketiden er avhengig av tykkelsen på steken, men beregn ca. 2 1/2 time. Når termometeret viser 65 °C er steken rosa inni. Ved 70 °C er snittflaten grå. La steken hvile ca. 15 minutter før du skjærer den i skiver.
  4. Lag saus mens steken er i ovnen. Finhakk sjalottløk og ha den i en gryte sammen med rødvin. Kok det inn til 1/4 (til det får en "marmelade" konsistens), dette tar minimum 30 minutter. Tilsett kraft og kok det inn til halve mengden, ca. 15 minutter. Sil sausen, og visp inn kaldt smør i terninger. Smak til med salt og pepper.

NB: Sausen skal ikke koke etter at smøret er vispet inn!

Oksesteken smaker godt med kokte eller fløtegratinerte poteter og smørdampede grønnsaker.

Posesauser er utmerket, men kan gjerne piffes opp med krydder og andre smakstilsetninger. Bruker du kraften fra langpannen som væske får du masse smak.

Kjøper du rundstek av storfe på butikken, så kan du surre din egen oksestek. Se video under som viser hvordan du gjør det.

Del

Vurder oppskriften

Din vurdering

Vil du ombestemme deg? Gi en ny vurdering!

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.5135, server:MP-PRD-WEB15 02.06.2023 03:59:58