Hopp til hovedinnhold
matprat logo

Trøndersodd

Ingredienser

porsjoner
  • 2,5 kg benfritt lammekjøtt eller fårekjøtt fra lår eller bog
  • 4 l vann
  • 3 ss salt

Soddboller:

  • 1 kg benfritt lammekjøtt
  • 100 g spekk
  • 1 ss salt
  • 1,5 ss potetmel
  • 1 ts malt ingefær
  • 1 ts malt muskat
  • 1 ts pepper
  • 1 l kremfløte eller fløtemelk (50/50)

Serveres med:

  • 5 stk. gulrot i skiver eller biter
  • 800 g potet
Næringsinnhold

Oppskriften er automatisk næringsberegnet per porsjon. I tilfeller hvor vi har oppgitt én porsjon for eksempelvis en brøddeig eller en gjærdeig til som skal brukes til alt fra kringle til boller, så må du dele tallene på antall enheter som blir spist for å få næringsinnhold per brødskive, bolle eller kringlebit. Tallene er et anslag basert på offentlig tilgjengelig informasjon om næringsinnhold i ulike matvarer. Næringsinnholdet viser til ingrediensene i oppskriften, og er ikke beregnet ut fra ferdig rett.

per porsjon
Navn på næringsstoffet antall
Energi 1165 kcal
Fett 92 g
Protein 68 g
Karbohydrater 15 g
Del

Oppskriftsintroduksjon

kommentarer (3)
Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Finnes det en egen nasjonalrett for Trøndelag, så er nok det sodd! I Trøndelag er sodd festmat, og serveres til alle livets store begivenheter, og har til og med fått sin egen lov. Sodd laget fra bunnen er enkelt, men tidkrevende, så lag en stor porsjon når du først er i gang. Det delikate flatbrødet skjenning skal serveres til. Dette er viktige ting for en ækt trønder!

Tid
Over 60 min
Vanskelighetsgrad
Middels

Ingredienser

porsjoner
  • 2,5 kg benfritt lammekjøtt eller fårekjøtt fra lår eller bog
  • 4 l vann
  • 3 ss salt

Soddboller:

  • 1 kg benfritt lammekjøtt
  • 100 g spekk
  • 1 ss salt
  • 1,5 ss potetmel
  • 1 ts malt ingefær
  • 1 ts malt muskat
  • 1 ts pepper
  • 1 l kremfløte eller fløtemelk (50/50)

Serveres med:

  • 5 stk. gulrot i skiver eller biter
  • 800 g potet
Næringsinnhold

Oppskriften er automatisk næringsberegnet per porsjon. I tilfeller hvor vi har oppgitt én porsjon for eksempelvis en brøddeig eller en gjærdeig til som skal brukes til alt fra kringle til boller, så må du dele tallene på antall enheter som blir spist for å få næringsinnhold per brødskive, bolle eller kringlebit. Tallene er et anslag basert på offentlig tilgjengelig informasjon om næringsinnhold i ulike matvarer. Næringsinnholdet viser til ingrediensene i oppskriften, og er ikke beregnet ut fra ferdig rett.

per porsjon
Navn på næringsstoffet antall
Energi 1165 kcal
Fett 92 g
Protein 68 g
Karbohydrater 15 g

Slik gjør du

Beregn god tid og kok gjerne kjøttet minst en dag før soddet skal serveres.

  1. Legg kjøtt og evt. bein i en romslig kjele, hell på kaldt vann og kok opp. Tilsett salt. Senk varmen og la kjøttet trekke i ca. 2 timer, eller til det er helt mørt. Fjern skum og urenheter som danner seg på overflaten etter hvert.
  2. Løft ut kjøttstykkene og ha dem i en bolle. Avkjøl og skjær det i biter på ca. 1x1 cm. Sett kaldt til servering.
  3. Sil kraften og avkjøl den helt. Fjern om nødvendig noe av fettlaget som har lagt seg på toppen.
  4. Lag kjøttbollene: Skjær kjøtt og fett/spekk i terninger. Sørg for at kjøtt, spekk og væske er ordentlig kaldt. Kvern kjøttet (tradisjonelt skal det kvernes 14 ganger, med salt fra 2. kverning). 
  5. Bland inn potetmel og muskat, ingefær og pepper.  Spe med fløtemelk. 

Du kan godt bruke lammekjøttdeig eller blande lam- og vanlig kjøttdeig når du lager kjøttbollene. Har du mulighet, så kvern kjøttet noen ekstra omganger, eller kjør det i foodprosessor så farsen blir ekstra fin. Når du former bollene kan du bruke en sprøytepose eller hånda og en teskje.

  1. Varm den ferdige kjøttkraften. Form farsen til små, jevne boller med teskje og ha dem over i den varme kraften etter hvert. La bollene trekke i 10-12 minutter.
  2. Tilsett kjøttet og la det hele bli gjennomvarmt. Smak på soddet og juster om nødvendig smaken med mer salt.

Server soddet rykende varmt i dype tallerkener med kokte poteter og gulrøtter, og skjenning eller godt flatbrød.

 

Sodd er første gang beskrevet i Håkon den Godes saga fra 1200-tallet. Ordet sodd betyr syde - retten skal altså ikke koke, men syde under kokepunktet. I 2012 fikk «Festsodd fra Trøndelag» en beskyttet geografisk betegnelse for sodd fra Trøndelag, med sin egen soddlov.
 

Del

Vurder oppskriften

Din vurdering

Vil du ombestemme deg? Gi en ny vurdering!

 

Kommentarer

Ingen har kommentert enda. Bli den første!

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.

    Flere yummy ideer til deg!

    Andre ting du kanskje synes er interessant

    version:11.21.1.11780, server:MP-PRD-WEB12 15.10.2024 05:04:45