Wallenbergare

Kategori
Kos
Vanskelighetsgrad
Middels
Tid
40–60 min

Disse eksklusive kjøttkakene med eggeplomme og fløte kan regnes som en liten svensk kulturskatt. Tradisjonelt skal de lages av finmalt kalvekjøtt og kalvebrissel, men vi har jukset og bruker helt vanlig kjøttdeig.

Ingredienser

  • 400 g kjøttdeig
  • 1 ts salt
  • 12 ts kvernet pepper
  • 4 stk eggeplomme
  • 2 dl kremfløte
  • 3 dl griljermel
  • 2 ss smør til steking

Erter:

  • 2 dl vann
  • 1 ss smør
  • 200 g frosne erter

Potetmos:

  • 10 stk potet
  • 2 dl melk
  • 12 ts salt
  • 12 ts kvernet pepper
  • 14 ts revet muskatnøtt

Slik gjør du

  1. Sørg for at alle ingrediensene til wallenbergarne er helt kalde (men ikke frosne).
  2. Rør saltet inn i kjøttdeigen til du merker at den blir klebrig. Tilsett pepper, og rør inn eggeplommer og fløte. Rør godt til du har en jevn, bløt farse.
  3. Sikt griljermel/strøbrød på en tallerken.
  4. Del farsen i åtte og form til ovale, lubne kaker.  Vend dem i griljermel og legg dem på litt bakepapir etter hvert som de er ferdig.
  5. Varm en stekepanne og ha i smør. Når det slutter å bruse er det varmt nok til å legge i kakene. Stek kakene gyllenbrune på middels varme i ca. 3 minutter på hver side. De skal være ganske lyse i fargen. Hold dem varme til servering.
  6. Lag potetmos: Skrell poteter og del dem i grove biter. Kok dem møre i usaltet vann. Hell av vannet og la potetene dampe seg tørre i noen minutter.
  7. Varm opp melk til rett under kokepunktet. Mos potetene og rør inn smør. Spe med melk og smak til med salt, pepper og krydder. Rør godt om.
  8. Kok opp vann og smør, tilsett ertene og la dem bli gjennomvarme. Krydre med salt og pepper.
  9. Server wallenbergarene med potetmos, erter og tyttebærsyltetøy.
 

Kommentarer

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.