Julelaks

Kategori
Gjester
Vanskelighetsgrad
Middels
Tid
40–60 min

Rause, saftige laksekoteletter er enkelt å servere gjestene dine i jula. Prikken over i'en er agurksalat og hjemmelaget hollandaise, eller kanskje sandefjordsmør - og vil du spare tid kan sausen også kjøpes ferdig.

Ingredienser

  • 4 stk store laksekotelett
  • 1 ts salt
  • ½ ts kvernet pepper
  • 2 ss smør

Tilbehør:

  • 800 g mandelpotet
  • 1 ss smør
  • 1 ss grovhakkede friske urter
  • 12 stk brokkolini

Syltet agurk:

  • dl vann
  • 1 dl sukker
  • ½ dl eplecidereddik
  • 1 ss gule sennepsfrø (kan sløyfes)
  • 1 stk stjerneanis (kan sløyfes)
  • 1 stk agurk , eller to miniagurker
  • 2 ss grovhakket frisk dill (kan sløyfes)

Hollandaise:

  • 2 dl vann
  • 30 g finhakket løk
  • 1 ss eddik, 7 %
  • 1 stk lite laurbærblad
  • ½ ts salt
  • ½ ts knust hel pepper
  • 2 stk eggeplomme
  • 200 g klaret smør eller margarin
  • 1 ss sitronsaft

Slik gjør du

  1. Lag syltet agurk. Kok opp vann, sukker, eplecidereddik, sennepsfrø og stjerneanis i en liten kjele. Rør rundt til sukkeret har løst seg opp og trekk kjelen av platen. Kutt agurk i skiver og ha dem i laken sammen med dill. La det avkjøle seg helt. 
  2. Sett potet på kok i en kjele med lettsaltet vann, kok til poteten er mør.
  3. Legg laksekoteletter på en bakepapirkledd stekeplate eller i en ildfast form. Krydre dem med salt og pepper. Legg en klatt smør på hver kotelett og sett brettet i stekeovn på 180 °C i ca. 10 minutter, avhengig av tykkelse på kotelettene.
For enda mer julesmak på laksen - Smør på litt grov sennep, dryss på litt grovhakkede mandler og litt honning på laksen før du setter den i ovnen.
  1. Sjekk potetene med en liten, spiss kniv. Glir poteten lett av kniven er den ferdig kokt. Hell av vannet, ha grovhakket persille og smør i kjelen. Legg et ark kjøkkenpapir over potetene og sett på lokk. Rist forsiktig på kjelen slik at smør og urter fordeler seg på potetene. Sett til side. 
  2. Varm opp ferdig saus etter anvisning på pakken, eller lag hjemmelaget hollandaise: Ha vann, løk, eddik, laurbærblad, salt og pepper i en liten kjele. Kok inn til halv mengde, sil av.
  3. Ha eggeplommene i en bolle og pisk dem sammen. Spe med væsken og pisk godt hele tiden. Sett bollen over vannbad (kjele med vann som småkoker), ca 80-90°C, og pisk kraftig til det blir luftig og tykt, nesten som eggedosis. Piskingen skal bidra til å få inn luft, samtidig som varmen fra vannbadet får massen til å tykne. NB! Det er viktig å være forsiktig så det ikke blir for varmt, ellers kan sausen skille seg.
  4. Ta bollen ut av vannbadet, sett den på benken og spe sakte med klarnet smør under kraftig pisking. Blir sausen for tykk, tilsett en ss vann. Smak til med salt og sitronsaft. Sausen bør lages rett før servering, men kan også holdes varm en liten stund over vanbadet (Obs! Ha lav varme, slik at ikke sausen sprekker).
  5. Kok brokkolini eller brokkoli i buketter i en kjele med lettsaltet vann, ca. 2 minutter. 
Klarnet smør: Smelt smør/margarin i en liten kjele og sett det til avkjøling, slik at "avfallet" legger seg på bunn. Bruk en liten øse når du sper sausen, ikke bruk bunnavfallet. Hell eventuelt forsiktig det klarnete smøret over i en annen bolle før du starter med å spe sausen.

 

Kommentarer

    Se alle kommentarer...

    For å skrive en kommentar må du være logget inn.