Middagstips for hele uken
Middagstips
Trenger du tips til middag? Her er våre beste middagstips for sunne, raske og gode måltider som passer både barn å voksne.
Ukemeny
Mandag
Ostegratinert purre
Purreløk fortjener å komme høyere på listen over grønnsaker vi bør spise mer av. Når den blir stekt, utvikler purren masse smak og sødme. Her har den fått selskap av blant annet timian og fløte i ovnen.
- 3 stk. purre
- 2 ss olivenolje
- 3 kvist frisk timian
- 2 båt hvitløk
- 1 ts sukker
- 2.5 dl kremfløte
- 2 stk. egg
- 100 g hvitost
Tirsdag
Rød fiskesuppe
En god og varmende fiskesuppe behøver ikke å ta lang tid å tilberede. Denne suppen har du på bordet i løpet av en halv time. Vi har brukt torskefilet, men her er det rom for variasjoner i massevis. Har du rester fra en fiskemiddag, er det supert å bruke dem i suppen - da er den ferdig enda raskere!
- 600 g torskefilet
- 1 stk. løk
- 2 båt hvitløk
- 1 stk. rød paprika
- 1 bit frisk ingefær
- 1 stk. fennikel
- 2 ss olivenolje
- 2 stk. stjerneanis
- 1 boks hermetiske tomater
- 2 ss tomatpuré
- 2 stk. fiskebuljong (terning)
- 8 dl vann
- 0.5 ts kajennepepper
- 1 dl frisk koriander
Onsdag
Wok med kylling og sursøt saus
Sweet and sour har du kanskje spist en gang på restaurant eller ferie. En sursøt saus lager du enkelt selv – raskt, rimelig og med masse smak. I en kyllingwok med grønnsaker smaker den nydelig!
- 2 stk. kyllingfilet
- 1 stk. løk
- 3 stk. paprika
- 1 stk. rød chili
- 3 ss sukker
- 2 ss eplecidereddik
- 1 dl kjøttbuljong (utblandet)
- 4 ss soyasaus
- 1 boks hermetisk ananas i biter
- 4 ss maisenna
- 2 stk. egg
- 1 ss nøytral olje
- 1 ts frisk ingefær
- 1 boks hermetisk ananas i ringer
- 1 ss maisenna
Torsdag
Chili con carne
Chili con carne betyr chili med kjøtt. Chili con carne er ikke meksikansk mat. Dette er en rett som har basis i det meksikanske kjøkken, men som er ekte amerikansk, trolig fra Texas.
- 400 g kjøttdeig
- 2 ss margarin
- 1 stk. løk
- 2 båt hvitløk
- 1 stk. rød chili
- 1 boks hermetiske tomater
- 1 boks chilibønner
- 1 stk. rød paprika
- 1 stk. grønn paprika
- 1.5 ts chilipulver
- 0.5 ts malt spisskummen
- 0.5 ts salt
Fredag
Klassisk rakfisk
Rakfisk er en gammel norsk mattradisjon som går tilbake til middelalderen. Her får du oppskriften på klassisk rakfisk med kokte mandelpoteter, smør, rømme, finsnittet rødløk, purre og god lefse.
- 300 g rakfisk
- 0.5 stk. rødløk
- 0.5 stk. purre
- 4 stk. mandelpotet
- 4 ss seterrømme
- 4 stk. lefse
Lørdag
Pinnekjøtt med asiatisk glaze
Her kan du lage en spennende rett som alle liker. Nudler med sprø grønnsaker og en herlig pepperglaze. Dette er en eksotisk og varm rett du kan servere i førjulstiden, enten som en fullverdig middag eller som en snack.
- 2 kg ferdigdampet pinnekjøtt
- 200 g sukker
- 2 dl eplecidereddik
- 1 stk. rød chili
- 100 g frisk ingefær
- 6 båt hvitløk
- 1 dl søt soyasaus (ketjap manis)
- 1 potte frisk koriander
- 2 ss hel pepper
- 100 g nudler
- 100 g søtpotet
- 1 stk. mango
- 1 stk. fennikel
- 0.5 stk. agurk
- 0.5 ts salt
- 0.5 ts kvernet pepper
- 2 ss pistasjnøtter
Søndag
Porchetta med stekt eple og rosenkål
Har du tynnribbe kan du lage denne ribberullen, fylt med tranebær, pistasjenøtter, urter og hvitløk. Italienerne kaller det Porchetta, vi kaller det snadder!
- 2 kg tynnribbe
- 0.75 bunt bladpersille
- 75 g pistasjnøtter
- 50 g tørkede tranebær
- 3 båt hvitløk
- 1 stk. sitron
- 4 ts salt
- 2 ts kvernet pepper
- 1 ss nøytral olje
- 1 pk rosenkål
- 1 stk. nykål, sommerkål
- 3 stk. eple
- 2 ss smør
- 0.25 stk. bladpersille
Dessert
Fløtekarameller
Seige, gode fløtekarameller er julegodt du garantert blir hekta på! Pynt dem med frysetørket bringebær, tyrkisk pepper, flaksalt eller annet godt, og pakk dem inn i cellofan så har du en kjempefin spiselig julegave. Oppskriften gir 40-50 stk.
- 3 dl kremfløte
- 2 dl sukker
- 1 dl lys sirup
- 100 g smør
Restetips
Pasta carbonara med pinnekjøtt
Alle elsker pasta! Og er du heldig å ha rester av pinnekjøtt, kan du lage en variant av klassikeren Pasta carbonara. Denne med kremfløte..;)
- 300 g ferdigdampet pinnekjøtt
- 250 g linguine pasta
- 6 stk. frisk sjampinjong
- 0.5 stk. løk
- 1 ss nøytral olje
- 4 stk. egg
- 2 dl matfløte
- 2 ss parmesan
- 0.5 ts pepper
- 4 stk. eggeplomme
Lag din egen ukeplan!
Legg oppskrifter i kalenderen og spar din egen ukeplan til senere!
Lag høstens gode gryter
Hva har du i kjøleskapet?
Ikke kast mat! Se hva du kan lage av matvarene du har!






